Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2020 20:35 - Разработка на Китайската академия на науките в борбата срещу коронавируса в Китай и световен мащаб
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 148 Коментари: 0 Гласове:
0Разработка на Китайската академия на науките в борбата срещу коронавируса в Китай и световен мащаб

01.04.2020, 雷根斯堡,上普法尔茨行政

* Моля, предайте този материал на компетентните български институции по проблема с коронавирус-19.

Д-р Илия Ганчев

Институт на Китайската академия на науките успешно разработи нанокаталитичен материал, способен да дезактивира новия тип коронарен вирус.

Експериментът проведен в провинция Анхуй свидетелства за това, че новосъздаденият материал притежава пряко дезактивиращо въздействие върху новия вирус, като ефективността на дезактивиране достига 96.5 - 99.9 % . Очаква се широко приложение на този материал в противоепидемичните средства, а също и в очистването на въздуха и водата.

Напоследък по целия свят се разпространи новата епидемия от коронавирус – вид пневмония, която оказа огромно влияние върху нормалните човешки дейности. Има много видове вируси със сходни и сравнително ясни структурни и композиционни характеристики, но от химическа гледна точка протеините, рибонуклеиновите киселини, мастните мембрани и други биологични макромолекули са по-малко устойчиви от обикновените малки органични молекули и са склонни към хидролиза или дезактивиране.

Катализата е основен момент в семейството на химикалите. Каталитичните материали могат ефективно да активират малки молекули, така че промяната на  големите молекули да бъде категорично осъществима. Следователно, въз основа на химични свойства, като абсорбционни свойства, киселинно-алкални и окислително-възстановителни свойства на твърди материали, теоретично е възможно да се постигне абсорбция и дезактивиране на вируса.

1. В експерименталните условия, приложена в провинция Анхуй, концентрацията на новия коронавирус е 5 µg / ml, което е много по-високо от патогенната концентрация на вируса в действителната жизнена среда. Този вид твърд каталитичен материал е нетоксичен, неразтворим във вода и органични разтворители и може да се раздребнява   или да се пренася чрез различни носители.

2. Очаква се той да бъде широко използван в антиепидемични продукти и ежедневните доставки за пречистване на въздух и вода, за постигане на устойчивост срещу вируси. Активирането на абсорбцията подобрява нивото на защита.

3. Още през 2003 г., по време на избухването на вируса на SARS, един от химическите институти на КАН представи идеята за дезактивиране на вируса на SARS, като използва принципа на абсорбция и катализа, и спешно мобилизира  изследователски сили за катализа, биологичен анализ и постигане на резултат.

4. Заедно с лабораторията за вируси в един от североизточните китайски медицински университети, комплексен екип, прилагайки интердисциплинарни изследвания, провежда систематични изследвания на проектирането и синтеза на материали, скрининг, цитотоксичност и дезактивиране на вируса.

5. Според концепцията за проектиране на катализатора бързо се синтезират повече от сто вида неорганични порести твърди материали и от тях се подбират типични проби. След провеждане на множество експерименти за дезактивиране на вируса на парагрип, най-накрая той е бил изпратен в Академията на военно-медицинските науки за експерименти по дезактивиране на вируса на SARS, които потвърдиха, че подбраните материали имат функцията директно да абсорбират и дезактивират вирусите на SARS.

          6. В допълнение на казаното, тестванията в споменатия по-горе Медицински университет са показали, че този материал има и очевиден инхибиращ ефект върху човешкия аденовирус тип , и човешкия херпесен вирус тип . Съобщение за извършените изследвания е било публикувано в Journal of Catalysis, Chromatography и Chinese Virology. Това е и най-ранният доклад, съобщаващ, че вирусът на SARS е бил дезактивиран с помощта на каталитични материали в Китай и в чужбина. Изследването тогава е довело до бързо постигнане на очакваната цел и епидемията на SARS е приключила бързо.

          7. Новият коронавирус, който наскоро предизвика мащабна пандемия, принадлежи към семейство Coronaviridae заедно с вируса на SARS и техните геномни характеристики имат висока степен на сходство. Китайският химически институт продължава работата си преди 17 години и бързо сформира съвместни междусекторни екипи в различни области; въз основа на предишната си работа, китайските учени  усъвършенстват своите технически методи по преодоляване на трудностите и се съсредоточават върху технологията за подготовка на партиди от каталитични материали и върху способността да се абсорбират и дезактивира вируси.

8. В момента е завършено еднократното производство на над 100 кг каталитични материали, като производственият капацитет е за над един тон.

9. Освен това, изследователският екип извърши и приложни изследвания на този тип каталитичен материал въз основа на различни сценарии по пречистване на въздуха и лична защита и завърши технологиите за поддръжка и формуване и разработването на процеси, свързани с пчелните пити, метални мрежи и тъкани. Материалът създава базата за прилагане при филтрация и пречистване на въздуха, маски и други продукти.

10. Понастоящем изследователският екип активно търси създаването на  предприятия за съвместно разработване на производни продукти, така че да бъдат въведени в практическо приложение възможно най-скоро, за да се помогне на Китай и света да спечелят битката в превенцията и контрола срещу новата епидемия от пневмония с коронен вирус.

 Тагове:   корона-вирус,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 3390987
Постинги: 3420
Коментари: 877
Гласове: 906
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031