Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2017 22:24 - Победителят срещу Османския флот в битката при Лепанто 1571 е роден в Регенсбург
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 1018 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Победителят срещу Османския флот в битката при Лепанто 1571 е роден в Регенсбург

Регенсбург, 31.10.2017

          Днес на празника Вси светии, по време на разходка в центъра на баварския град Регенсбург, отново видях паметника на адмирал Дон Хуан Австрийски, който е издигнат недалече от сградата на Кметството.

          Дон Хуан Австрийски е роден на 24.02.1547 г. в Регенсбург и е  починал на 01.10.1578 г. в Намур.

          Хуан е извънбрачен син на император Карл V и регенсбургската гражданка Барбара Бломберг. (Барбара се славела с красотата си в целия Регенсбург. Когато император Карл V през лятото на 1546 г. участвал в заседанията на Райхстага в Регенсбург, се запознал с момичето, между двамата се развихрила бурна, но кратка романтична любов.)

Животът и дейността му са интересни и колоритни както за Испания и Германия, така и за цяла Европа.

          Дон Хуан е растял, без да знае за своя действителен произход. По тайна заповед на Карл V на 3-годишна възраст е отнет от майка си и под името Жеронимо е отведен в Испания. Императорът възлага на своя виолончелист Франц Маси и жена му Ана де Медина да бъдат негови приемни родители, с което натовара камердинера си, Адриан дю Буа. От 1554 г. Хуан живее при Адриан дю Буа и съпругата му Магдалена де Улоа, научава се да чете и пише и получава съответстващо на съсловието образование. До смъртта си баща му Карл V не разкрива пред сина си бащинството, макар че са се виждали поне веднъж, но в завещанието си го признава като собствен син.

          Наследникът на испанския трон, крал Филип II, след смъртта на императора през 1559 г. въвежда полубрата си в двора като Дон Хуан де Аустрия, както е бил наредил в завещанието си баща им. Дон Хуан заедно с племенника си инфанта Дон Карлос, който му е бил връстник и братовчеда си Алесандро Фарнезе, учи във Висшето училище в Алкала де Хенарес (основано през 1499 г., сега Мадридски университет Комплутенсе).

          През 1565 г. кралят-полубрат Филип II отклонява молбата на Хуан да вземе участие в отбраната на Малта срещу турската окупация, но през 1568 г. го назначава за главнокомандващ на испанския Средиземноморски флот.

Племенникът му Дон Карлос прави опити да го спечели като съюзник за плановете си за държавен преврат краля-баща, но Дон Хуан остава верен на своя полубрат и краля и така отказва да се присъедини към кронпринца, а издава плановете му на краля.

От 1569 до 1571 г. Хуан де Аустрия ръководи кървавите битки срещу въстаналите маври и андалузките алпухарци (мориските въстания).

В това време султан Селим II (1524-1574), син на Сюлейман I Великолепни (1494-1566), окупира венецианския Кипър и напредва към западното Средиземноморие. За да се противопостави решително на Османската империя, Ватиканът създава „Свещената Лига“. По нареждане на папа Пий V младият Дон Хуан де Аустрия е назначен през 1571 г. за генерален капитан на моретата и главнокомандващ флота на Лигата, в който е асоциирани и прочутият генуезки адмирал Джовани Андреа Дориа, който трудно се съгласява да бъде подчинен на младия императорски син. 

          Хуан де Аустрия победоносно повежда Флота на Свещената лига (кораби от Испания, Венеция, Савоя, Генуа, Малта, Тоскана и папски кораби) на 7 октомври 1571 г. в морската битка при Лепанто срещу османския флот. След победата му той се връща триумфално в Месина и накрая пристига в Неапол. Своята плячка от победата Дон Хуан предава на ранените в боевете, сред които е бил и големият испански поет Мигуел де Сервантес, който загубва в тази битка лявата си ръка. След победата при Лепанто папа Пий V и папа Грегор XIII, решават да го наградят с едно кралство.

По молба на Филип II Дон Хуан поема управлението на Холандия, тъй като по това време ситуацията там се усложнява за испанците.

През октомври 1576 г. Дон Хуан напуска Испания на път за Холандия, но първо се отбива в Люксембург, където за пръв път се среща с майка си. На 12 февруари 1577 г. той подписва заедно с холандските Генерални щати Вечния едикт и на 1 май 1577 г. се установява в Брюксел. Първото му действие там е да изтегли омразните испански войски, но не успява да се наложи и се оттегля в Намур.

          През декември 1577 г. Дон Хуан е обявен от Генералните щати за държавен враг. По това време той заболява, но успява въпреки това да спечели с войските си победа над протестантската армия. В Холандия едва се спасява от опит за убийство, подготвен от англичаните, тъй като английската кралица Елизабет I се е страхувала, че Дон Хуан може да се ожени за Мария Стюарт и да я освободи с военна намеса, както и да успее успешно да подчини Холандия.

Дон Хуан Австрийски умира на 31 години във военния лагер Буж до Намур. Предполага се, че е починал или от тиф, или е бил отровен .

По желание на своя полубрат, трупът на Дон Хуан е трябвало да бъде пренесен в Испания. За целта е бил разделен на части и тайно пренесен през Франция до Мадрид. Тук Дон Хуан е погребан в гробницата на испанските крале Ел Ескориал, а сърцето му е погребано тържествено в белгийския Намур.

От любовните си приключения оставя две дъщери.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5329665
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930