Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2016 00:50 - Как Московският Коминтерн изнасяше революции – Пленум на ЦК на Руската КП от 23.09.1923
Автор: iliaganchev Категория: История   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как Московският Коминтерн изнасяше революции – Пленум на ЦК на Руската КП от 23.09.1923

            Протокол No. 4 от заседанието на Оленума на ЦК на РКП(б) – 23 септември 1923 г.

Изслушано:

1. За международното положение (др. Зиновиев)

Постановено:

1. Да се утвърдят тезисите на др. Зиновиев в редакцията им, одобрена от комисията на Политбюро от 22.10.23 г. (прието единодушно).

Приложение

Екз. No. 1       Строго секретно.

Само до членовете на ЦК и членовете на Президиума на ЦКК.

            Бъдещата германска революция и задачите на РКП

(Тезиси на доклада на др. Зиновиев на Планума на ЦК на РКП и на Съвещанието на ЦК с парторганизациите, приети за основа от Политбюро на ЦК на 21/IX-23 г. и одобрени с поправки от комисията на Политбюро на 22/IX.23 г.).

                        1. Неизбежност и близост на германската революция

            В настояще време вече съвършено се изясни, че пролетарският преврат в Германия не само е неизбежен, но и вече съвършено близък – предвижи се плътно. Германската компартия завоюва мнозинството от активните слоеве на пролетариата. В най-близко бъдеще Германската компартия ще бъде в състояние да поведе след себе си болшинството от целия пролетариат.

            Новата, своеобразна черта на германската пролетарска революция ще бъде онази особена роля, която ще изиграе в нея дребната буржоазия от градовете: чиновничеството, дребните и средни служещи, дребните търговци и т.н.

            Може да се каже, че до известна степен тази роля, която изиграха в руската революция уморените от войната войници, в германската революция ще изиграят уморените от икономическата разруха и доведени от развитието на капитализма до края на икономическата пропаст широки слоеве на дребната буржоазия в градовете.

            Още сега Германската компартия в течение на сравнително много кратко време завоюва поддръжката на твърде значителни слоеве от дребната буржоазия. Още сега част от служещите, дребните чиновници и т.н. участват в нелегалните заседания на фабрично-заводските комитети, устройвани от Германската Компартия. Още сега на Германската компартия ще се отдаде да сключи съглашение с някои слоеве на селячеството, склонни да поддържат работниците в предстоящата борба. Правилната политика на Германската Компартия по отношение ан селячеството доведе до това, чегерманската социал-демокрация, опитваща се да се заиграва с селячеството, сега отправя към неро гръмове и мълнии. Позицията на германската дребна буржоазия, обусловена от една страна от бруталната политика на Антантата, а от друга, от тяснокласовата политика на германската крупна буржоазия, ще облекчи германския пролетариат в решаващата борба в небивала степен. Обедняването на интелигенцията, взело вече грамадни размери, тласна една част от нея към работниците. Това в голяма степен ще облекчи работниците в борбата против саботажа на промишлениците.

            Германската социал-демокрация, главната опора на германската контрареволюционна буржоазия, явно е влязла в полосата на остра криза и, по всяка вероятност, няма да може още веднъж да спаси германската буржоазия, както тя направи това през 1919 година. Зданието на германската социал-демокрация скоро ще рухне с такъв трясък, както това беше с партиите на есерите и меншевиките в Русия. Работниците, продължаващи още да се числят в редовете на германската с.-д., в действителноаст самоотвержено участват например в движението на фабрично-заводските комитети, ръководено от Германската Компартия и явно насочено против социал-демокрацията, често конспирират с комунистите против собствената си партия (примери: Щутгарт, Берлин и т.н.), искат изключването на Еберт от партията и т.н.

            По всичко се вижда, че „лявата опозиция“ още сега има мнозинство в германската с.-дем. Вождовете на тази опозиция нямат ясна програма, лишени са от воля за борба. Но с.-д. работници ще тръгнат по пътя, предлаган от Компартията, още щом видят, че „новите“ вождове на с.-д. Партия водят старат политика.

            Завоюването от фашизма на широките слоеве на дребната буржоазия е спряно от правилната тактика на Германската компартия. Част от фашистките върхове идват до извода, че вече не могат да спрат комунистическия преврат и се утешават само с това, че комунистическата власт няма да бъде дълговечна, - което, разбира се, не пречи на фашистките върхове да се готвят за бой против коминистите.

            Правителството на Щреземан, нямайки на разположение никаква реална сила, видимо ще се провали още много по-бързо, отколкото това можеше да се очаква. Финансовата плутократция и крупните индустриалци, както и следваше да се очаква, саботират всяка крачка на правителството на Щреземан и Хилфердинг, която (крачка) в каквато и да било степен би могла да утежни данъците и репарациите върху едрия капитал. Финансовият банкрут на държавата прогресира със седмомилни крачки. Главата на правителството едва ли не ежедневно произнася речи за неизбежността на пролетарски преврат и плаши английската и френска буржоазии с това, че германската революция ще предизвика революция и в другите страни на Европа. Целият буржоазен печат на Германия открито обсъжда перспективите на гражданска война. Световният буржоазен печат също оценява положението. Най-далновидните представители на живеещата в емиграция руска буржоазия, имащи зад себе си опита с руската революция, идват до същите изводи.

            Всички говорят за това, че близката съдба на Германия ще се реши в течение на близките месеци.

            Германската Компартия и Коминтернът няма да форсират преврата. Но трябва да се има предвид, че настъпва моментът, когато по-нататъшното забавяне може да доведе до разложение в революционните сили, заграбване на властта от фашистите и предаването на Германия под всестранен международен контрол от антикоминтерновския империализъм.

            Съглашение на Щреземан с Пуанкаре – в тези граници, в които то въобще сега е достижимо – няма да може да измени вече коренно положението. В най-добрия за буржоазията случай е възможно само малко забавяне.

            Най-вероятно е, че решаващите събития ще се разиграят не по-късно от най-близките месеци, а, може би и седмици.

            2. Ще бъде ли победата на германските комунисти здрава?

. . . . .

(продължава)




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261813
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031