Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2015 19:25 - градовете Олбия
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5089 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 26.11.2015 14:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               Преди няколко дена по служебна линия се вгледах по-внимателно в италианския остров Сардиния и с изненада открих, че в северната му част има град Олбия. Името е досущ еднакво с древногръцката колония Олбия, която се е намирала в може би най-северната черноморска част, докъдето се е простирало гръцкото влияние. Няма сведения дали е имало друг град някъде из Европа със същото име. Античната Олбия е основана към V в.пр.Хр. от милетските гърци( те са основали Аполония-Понтика, Одесос и Томи) и е древен град на Черно море. Руини от него се намират при Парутино в Николаевска област, Украйна. Географските координати на античната Олбия са: Ш=46°41"33"N, Д=31°54"12E. Това са древните български земи, за които писах в темите"Родът Дуло" и " Българският календар". Има останки от град Олбия. Малко след основаването Олбия започва да сече собствени монети. Най-разпространените монети са от IV в.пр.Хр. с орел върху делфин. Този символ е типичен за Истрия, която се е намирала в делтата на река Дунав. По-късно по римско време Олбия има право да сече колониални римски монети. На тях от едната страна е характерен символ на града, като орел върху делфин или бог, а от другата- римски император от III в.сл. Хр. ( за монетите по-подробна информация има в темата" Монетите в обръщение на българска територия"). В този район другите по-значителни градове с известна самостоятелност са Синопе и  Истрия.

image

снимка 1- останки от град Олбия
             Град Олбия се е намирал близо до вливането на р. Южен Буг, в Днепро-Бугския лиман в древна Дакия и e основан от йонийците на Черно море. Гръцката колония е основана от Милет през 633 пр.н.е. Тук заедно са живеели гърци, скити и сармати. През 72 г.пр.Хр. е превзет от римските легиони на Марк Теренций Лукул. 
     
image
         снимка 2- останки от град Олбия
            
Символът орел, кълвящ делфин, символизира двете главни гръцки божества, свързани с Черно море - Зевс и Аполон. Зевс, който капитаните, водачите на колонисти и моряците почитали в светилището. Намирало се е на малоазийския бряг на Босфора точно на входа на Понтос Еуксейнос (Гостоприемното море). Тук плаващите към Понт правели жертвоприношения в чест на Зевс Уриос - Зевс на попътния вятър, и се надявали той да им осигури безметежно плаване. Делфинът пък е морското същество на Аполон Делфиниос, който се считал за предводител на колонистите и на благополучното приставане на брега.
          Месамбрийци са имали голямо влияние в град Олбия, чиито останки се намират на Северозападния бряг на Понтос Еуксейнос(Гостоприемното море). През същия IV век месамбриецът Хайреген получил почетно гражданство (проксения) от олби ополитите . То му се давало за ефективно посредничество в търговията между двата града. Интересно, че Месамбрия е основана от конкурентите на Милет- гръцкия град Мегара, но са се сближили с времето. Съществените явления, които протичат при колонизацията на Черно морското крайбрежие от гърците са следните: широко разпространената социална криза, водеща началото си от неравното разпределение на поземлената собственост. Предизвикало се е масово изселване на народа, което довело до създаването на гръцки колонии далеч отвъд границите на егейския свят — от Черно море до Испания, . Започнало развитие на гръцките колонии, напърво място корабоплаването и търговията.Появила се необходимост от набавяне на стоки и нови пазари за продажба и извличане на печалби. Към края на античността около времето на превземане на Западната римска империя( 476 г.) постепенно западат античните градове, като Истрос, Олбия, Калатис и други.От север нахлуват нови хора, племена от друг тип с друг начин на живот( темата"Великото преселение на народите") и античните крепости са превзети и разрушени. Някои от тях по-късно не се възстановяват, а други се възраждат под същите или нови имена. Има много примери как едно име на древен град се появява на съвсем друго място. При откриване на новия свят на новопостроените градове често се дават имена на вече същевствуващи такива( например Мемфис от Египет се появява в САЩ). Често появата на един град със съществуващо име е свързано с преселение и миграция на общност от хора от единия град поради някаква причина, като глад, война, суша на друго място. При българите има имена, които звучат по подобен начин в България и Афганистан или Иран, където са старите наши земи. Интересно е как Олбия се е появила в северната част на остров Сардиния?
            Има съвременен град със същото име Олбия с географски координати: Ш=40° 55′ 21″ N, Д=9° 29′ 13″ Е. Островът си има своя история, като съществува самостоятелнокато кралство. Историята започва през  VII в. пр. Хр с финикийската колонизация на Сардиния. Името идва от най-старото население на острова-сарди. Финикийците издигат градовете Нора, Сулх, Бития, Тарос. В 535 пр.Хр. след битката при Алалия, островът е подчинен на пунически Картаген, а от  238 г. пр.Хр.- на Рим. През V в. сл. Хр. идват вандалите, после е самостоятелен до включването му към Арагон през 1326 г и към Испания. Окупиран е от Свещената римска империя през войната за испанско наследство 1701-1714 г. Предаден е по договор на Италия и се включва в обединението и.
        Към настоящият момент населението на Олбия е около 55000 души, адмонистративен център на област. Олбия е желана дестинация за почивки, поради мекия средиземноморски климат. В града има много хотели, организират се екскурзии.

image
  снимка 3- италианския град Олбия


                Ще изкажа своето предположение и мнение как се е получило името на града, защото не съм срещал обяснение. Олбия в Украйна е създаден към началото на V в.пр. Хр., запада към V в.сл. Хр. По това време започва Великото преселение на народите(за него  в отделна тема) и около Олбия се заселват други племена. Из цяла Европа и Азия се разместват народите и всеки си търси нова територия. Гърците са започнали да напуснат по-рано  северното черноморско крайбрежие. По време на посочения по-напред период в съседство с античната Олбия са скити и сармати. Те впоследствие изчезват. По подобие на други градове името остава и се носи. Нямам сведения да е съществувал град с име Олбия на друго място. На Апенинския полуостров не е имало гърци и траки, а до преди Рим-етруски. Те са автохтонното население на Италия, но са се претопили с издигането на Рим като основен център. Не случайно се казва" Всички пътища водят към Рим"". Западно-европейските държави са образувани от разделението или сливането на определени племена и народи като по-късно се обособяват като самостоятелни общности. Испанците като са владеели Сардиния са дали малко от своя отпечатък и облик, защото това е станало в период, когато Испания постепенно губи водещата си роля и запада.  При установяването на италианците на остров Сардиния е възможно името да се е пренесло от древността в съвременния свят.
         Като се види картата на Европа пътят от едната Олбия до другата не минава през Балканския полуостров. След VI в.сл.Хр. в продължениена дълъг период земите между реките Дон, Днепър, Днестър и Дунав са били слабо заселени, както и територията до Карпатите. Отначало по тези земи се заселват българи, хазари,славяни и авари. По-късно идват печенеги,кумани, маджари, а някои като хазари и авари изчезват. Става голямо размесване на народите и преместване на териториите. Към Апенинския полуостров се отправят много етноси.  В Италия има български имена-нали най-малкия аспарухов брат Алцек се е заселил там. Не мисля, че това обяснение е достатъчно ясно, но ако някой има по-правдоподобно за това защо има Олбия на остров Сардиния, нека подскаже откъде да прочета или да ми пише бележка. 
 



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Написаното ме убеди, че всяка дума е ...
20.11.2015 17:50
Написаното ме убеди, че всяка дума е резултат от сериозно проучване и оценка. Изображенията- добро допълнение и аз по вашите стъпки минах.
Приятна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644338
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031