Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2015 09:43 - ИМАЛО ЛИ Е РОБСТВО И КОЙ НИ ОСВОБОДИ?
Автор: drugi Категория: История   
Прочетен: 5773 Коментари: 12 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Покрай геополитическите катаклизми от последната година този въпрос започва да се задава по-често. И... започна да поляризира обществото.

Застъпниците на Русия не само казват, че е имало робство, ами се опитват да ни убедят колко отвратително нещастни сме били – само и само да могат да обосноват по-добре симпатиите си. И да позаметат под килима отношението на Русия към България след 1881.

Противниците на Русия пък се изкушават да твърдят, че едва ли не робство не е имало и не сме били освободени от руската армия.

Както винаги, истината е някъде между двата полюса.

Истина е, че робство е имало. Има запазени османски документи от робските пазари, в които е описано продажбата на роби от различни националности, включително българска. Та, по този въпрос спор няма. Имало е.

По-интересният въпрос е КОЙ ни е освободил?

И за да можем да си отговорим на него, трябва да разгледаме освобождението от различните проявления на робството: образователно, икономическо, духовно, политическо.

Образователно
Знаете ли кой плаща, за да има образование? Плаща държавата. Докато България е била част от Османската империя, нa изостаналите, ретроградни управници в Цариград и през ум не е им е минавало да направят училища, в които децата да се учат. Само че ако погледнете статистиката с училищата в България към 1878 година, ще се смаете. Оказва се, че буквално всяка паланка си има училище.
Американският журналист Дженерариъс МакГахан с изумление установява, че броят на грамотните в България е същият като в Англия. При това българите сами, доброволно и въпреки държавата плащат за поддръжката на училищата си. Какво значи това? Означава, че българският народ е имал неистова жажда за знания и развитие. И си я е задоволил самичък. Всички хора са отделяли пари от семейния бюджет за общото благо – за училища, в които да учат не само собствените им деца, но и техните приятелчета. А бизнесът (чорбаджиите, както им викат), бизнесът е отделял пари (при това много), за да обучението на най-будните деца зад граница.

Извод: образователното освобождение си е наше дело

 

Икономическо
Помните ли уроците по история, касаещи робството? Помните ли колко данъци са плащали нашите предци? Бяха много и, практически за всичко. Знаете ли колко е трудно икономическото положение на хора, на които бирниците вземат всичко? Непоносимо. По-тежко и от конвенционалното робство. Защото при него данъците ги плаща собственикът, който има задължение и да храни робите си. Представяте ли си отвратителната ситуация, в която са живели? И въпреки всичко, какво се получава? Получава се така, че след разпадането на османската военно-ленна система, българският народ, като най-трудолюбив в империята, започва да се издига. Първичните условия за „бизнес“ (използвайки, днешната лексика), колкото и да са били осакатени са дали възможност на българите да докажем предприемчивостта си. Стига се до там, че в условията на подчиненост в български ръце се създават много стопански единици, които генерират огромен приход. Не е пресилено да се каже, че именно предприемчивостта и трудолюбивостта на българина издържат Османската империя.
Погледнете статистиките след 1830 година. Ще установите, че броят на заможните българи нараства със смайващи темпове. И като център на бизнеса в империята, Цариград привлича голяма част от предприемчивите българи. Стига се до там, че значителна част от населението на града, при това най-заможната, е българско. Израз на тази заможност са училищата, които коментирах, стотиците българчета, които учат зад граница; израз е българската църква в Цариград; прекрасните къщи в Копривщица, Стария Пловдив и т.н. Знаете ли, между другото, че единственият християнин, на който султанът е ходил на гости е българинът Стефан Богориди, че специално за него в империята е създадена благородническата титла княз? Султанът се е принудил на всичко това, защото е трябвало да се съобразява с икономическата мощ на българина.

Икономическото благосъстояние, извоювано от българския народ в тежка битка с неравните условия, създавани от властващия турски етнос е споменато с болка от Достоевски. Великият руски писател е бил смаян от това, че българския народ, макар и в подчинено положение е достигнал по-сериозно благосъстояние от руския, който е свободен.

Т.е. икономическото освобождение също си е наше дело. Между другото, именно то е сериозна движеща сила на всички етапи на нашето освобождение.

 

Духовно освобождение
Като най-подъл народ в Османската империя, гърците са успели да изземат духовните въпроси. Т.е. за да му е по-лесно, султанът е оставил на тях да „движат“ християнските въпроси и не се е интересувал много-много какво става в отношенията между „подчинените“ народи. Гърците са използвали това и са полагали сериозни усилия да подчинят духовно другите народи, включително и нашия.
Само че българският народ не е приемал този позволяван от турците гнет. И е започнал собствена битка, която е спечелил блестящо. Войната срещу гръцкото подтисничество започва още с перата на Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, поета от Димитраки Хаджитошев и влязла в своя апогей с Неофит Бозвели и Иларион Макариополски.
Гръцкото вероломство, подкрепено от руската държавна политика, не успява да сломи желанието на българите за духовна свобода. На Великден през 1860 в църквата „Свети Стефан“ в Цариград българите окончателно заявяват, че повече не не се интересуват от мнението нито на Гърция, нито на Русия, а са самостоятелни. Въпреки сериозния натиск от различни страни, обединените от общата кауза българи извоюват своята духовна (църковна) независимост. Султанът, чиято империя успява да функционира заради прихода от българските територии, се принуждава да се съобрази с настойчивото желанието на данъкоплатците си. През 1870 султанът волю-неволю, въпреки нежеланието на Гърция и Русия издава ферман, с който официално прогласява църковна независимост върху почти цялото българско етническо землище (територия, по-голяма от Санстефанска България).

Т.е. църковното освобождение е наше дело.

Политическо освобождение
Тук две мнения няма. Политическото ни освобождение е дело основно на руската армия. Основно, защото в рамките на Освободителната война съществено значение има и българското опълчение (финансирано от българския бизнес, а не от руската хазна), което в най-важния момент успява да свърши невъзможното на Шипка и да спаси изхода от войната. Основно и защото руската държава предварително, с Райхщадското споразумение и със спогодбата от Будапеща е обещала, че България ще е малка и незначителна. Но все пак основна. Руското оръжие и руските воини (голяма част от тях волжки българи) под командването на руските генерали проляха немалко своя и чужда кръв в името на това България да е самостоятелна.

В резюме: образователното, икономическото и духовно освобождение си е наше дело, а политическото, основно* руско.

* В близките дни ще споделя интересни неща за пречките и помощта на Русия. Но във всеки случай моята благодарност към руския народ, който ля кръв за нас е голяма и непоклатима!

 




Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Най-сетне да прочета една обект...
05.07.2015 11:09
Най-сетне да прочета една обективна статия.
цитирай
2. fascindoo - Нито РОБСТВО, нито ОСВОБОЖДЕНИЕ е ИМАЛО!
05.07.2015 21:08
Просто грешка на венецианските евреи-банкери през 1230-1396 г.
и
на американските евреи-банкери Ротшилд-Рокфелерови през 1853-1878 г.
цитирай
3. stih - Обективно и убедително!
05.07.2015 21:39
Споделям и подкрепям позицията Ви!
цитирай
4. indiram - "Време разделно" - там нямаше ли венецианец-мохамеданин, но и добър...
05.07.2015 23:33
А, написаното не е от вчера в блога...
Явно, предишните поколения българи са знаели по-добре историята си...
Много са чели и още повече слушали... разкази...
А, в школото на Питагор, на малките ученици им било забранено да говорят, позволено им било да слушат с ушите си.
цитирай
5. zaw12929 - Първо за робството: казвате „ро...
06.07.2015 09:22
Първо за робството: казвате „робство е имало. Има запазени османски документи от робските пазари, в които е описано продажбата на роби от различни националности, включително българска“ но това е била мярката към хора, които са дигнали ръка срещу османската държава- Вземали са красиви девойки, а днес защо има 10 000 красиви българки проститутки точно в хуманната Европа- не ми отговаряйте!Турция тогава няма няма затвори, а българската нация има тогава хайдути и хайдуци, като тези вторите са много по вече, според пътуващи в Турция европейци, те се занимават с грабежи на кервани и заловени водачите им са са подлагани на най жестокото наказание- набиване живи на кол – показано във филма „Време разделно“ , а членовете на хайдушката банда- пращани по пазари. Турция не е имала политика за поголовно потурчване, напротив, политиката и е всеки етнос да си живее със своите културни ценности. Най общо казано жестоко време, да се живее в чужда държава, която превръща църкви в джамии и т.н, но българите живеят в български селища с българско управление- общини, на които Султанът поставя събирачи на данъци в натура / животни, зърно, а другите разказвани са легенди / българи ЧОРБАДЖИИ- които са част от местната администрация на султана. Основното българско население има дом, има поминък, за да си изкарва прехраната, да праща децата си да учат в Русия и Европа, започба национал- освободителното си движение и го приключва с погром, а и днес вцяко вдигане с оръжие се наказва със смърт, а тук са наказани за назидание невинни жени, деца и никои не може да одобри зверствата, но те не могат да са причина днешните българи да мразим днешните живеещи тук турци и това се толерира, в интерес на чужди сили и вашият материал не допринася за обединяване . Вие само неразумно искате или не разбирате, че предизвиквате днешните турци- български граждани, По добре млъкнете на темата Русия- ако си заслужим може и тя да ни хвърли бомби или ракети.
цитирай
6. zaw12929 - Явно не казвате най важното: Дър...
06.07.2015 09:28
Явно не казвате най важното: Държавата България не е освободена, а е възстановена. Не сме били роби на султана, а Русия е помогнала да си възстановим държавата в граници с които е била преди покоряването и население 7.5 милиона /Левски казва, че сме толкова/ и Европа ни орязва индуцира, до 2.2 милиона. Вие пропускате какво е направил запада и видите ли така се договорила Русия…, а древната и най нова християнска България защо не е била там, на преговорите?!
Минаха 137 години, а ние все изхвърляме фактите и оставяме само емоциите. И днес ги превръщаме във „факти“ за плюсове на политически пристрастия. Време е да пораснем. Изразът "турско робство", се използва за надъхване на антитурски настроения днес , което е безотговорно, да преиначаваме историята за политически цели. Аз съм за приятелство с Турция, Русия, ЕС, да спрем с пристрастията си и да застанем всички, като единни българи / както ни завеща Левски българи, турци цигани…/ се провалихме и така си загубихме суверенитета и днес сме по вече роби- нямаме доходи, без тях, нямаме … всичко
цитирай
7. kordon - Едно важно уточнение!
06.07.2015 09:45
Османските документи наистина описват търговията с роби в Османската империя, но от това не следва изводът, че поданиците на империята са били роби. Такива са били само онези, които по някакви причини са били взети като пленници, например. Останалите (включително и българите) са имали собственост, имоти (именно турците оземляват българското население, което през Второто българско царство не е разполагало с правото да притежава земя), добитък, инвентар, семейства, правото да пътуват в границите на империята и т.н. По тези критерии те въобще не могат да бъдат дефинирани като роби. Вярно е, че е имало кланета, помохамеданчвания и други извращения, но това са обичайните отношения между завоевателите и завладените, без да става въпрос за робство непременно. Все едно да се твърди, че всички народи в Британската империя са били роби, тъй като англичаните са се занимавали с роботърговство... Това би било абсурдно твърдение, каквото е и онова, според което българите са били роби!
цитирай
8. zaw12929 - Били сме образовани. Съсипахме ...
06.07.2015 09:59
Били сме образовани. Съсипахме образователната си система по нареждане на Запада и сега е ред на православието „Само че ако погледнете статистиката с училищата в България към 1878 година, ще се смаете. Оказва се, че буквално всяка паланка си има училище. Американският журналист Мак Гахан с изумление установява, че броят на грамотните в България е същият като в Англия“ , Че във всеки дюкян продават книги, учебници… но наред с това българите са имали изучени деца, когато е имало условия в околните, вече възстановени държави, но в същото време тук на место българите са били на самообразовани в своите „ практически сдружения, където, като калфи научават занаят или ратаи- овладяват професията на земеделец и развитието на Запада намира силен отзвук при българите Те са учили Запада на градинарство. Когато на Запад машинни тъкачници бълват платове, внасяни в империята- българин създава фабрика, изтъкава достатъчно плат за обличане турската армия, молитвени килими и др. Спрели западния внос , селското стопанско задоволява империята със зърно. Плодове, месо и Запада не е могъл, като сега да я направи пазар, а нас клония, докато ни плаши с руската мечка, с помощта на манипулиращи медии..
цитирай
9. zaw12929 - С този материал постигате само з...
06.07.2015 10:10
С този материал постигате само задълбочаване разделението, а времето изисква други задачи- с една дума обединение според завета на... В Левски
И Турция и Русия, са държави със свои цели и не включват заробване на България и как да го направят- ние сега нямаме държава и сега трябва да се изправим, като гърците и да си поискаме свободата и това е днес АКТУАЛНО... АНАДЪМУ, А НЕ ДА БЛИЖЕМ ЗАДНИКА НА ХАМЕРИКАНСКИТЕ ЯСТРЕБИ... казвам ви го, данио след десетилетия да сте жив и да го разберете да станете БЪЛГАРОФИЛ...
спрете- не давате примери нашите книги учебници- те ни възпитаваха само срещу Турция "Помните ли колко данъци са плащали нашите предци? Бяха много и, практически за всичко. Знаете ли колко е трудно икономическото положение на хора, на които бирниците вземат всичко? Непоносимо. По-тежко и от конвенционалното робство. - хората са били по добре от нас днес и не от недоимък са строели къщи, църкви, училища, читалища - в Свищов от 1814 до Освобождението са построени 8 училища, там е единствената извън столицата Академия, първото читалищъ със салони със сувременна големина, архитектура... не са умирали от глад българите имали са дребен и едър добитак 20 до 100 пъти по вече от днес. Ако нещо не знаете- замълчете. характера на българските турци- благоразумни, търпеливи, работливи и принудени днес ежедневно да търпят разкази за "турското робство" едва ли не, че те са го извършили
Защо 137-8 години не сме ги приобщили- защо няма турски имена артисти, журналисти и трябва ли да намират изява в Турция, щом тук само ги ругаем и нежелаем... спирам до тук ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА НИ НЯМА ОБЩОНАЦИОНАЛНА КОНЦЕПЦИЯ И ЗА ТОЗИ ПРОБЛЕМ... ДНЕС ТУРЦИТЕ ЛИ СА В РОБСТВО?? Не ми отговаряйте- пишете умни постинги с национално отговорни и актуални цели
УСПЕХ!
цитирай
10. zaw12929 - Казвате „Застъпниците на Русия ...
06.07.2015 10:34
Казвате „Застъпниците на Русия казват, че е имало робство“ - застъпник за България и много пъти писах, че не сме били роби
14.02.2011 17:35 - Нека разгледаме понятието "турско робство" Прочетен: 60233 Коментари: 144
16.02.2011 08:50 - ИЗПОВЕДТА НА ЕДИН ПРОФЕСОР БАЛКАНИСТ Прочетен: 5549 Коментари: 288
27.11.2012 18:54 - Време е да се забрани със закон да се казва "турско робство" 991 38 17 Прочетен: 5383 Коментари: 38
7.02.2011 02:13 - ПЪРВОСИГНАЛНАТА СИСТЕМА- БЪРЗАТА КОБИЛА, СЛЯПО ГО РОДИЛА
Автор: zaw12929
и много други...
цитирай
11. get - @ zaw12929 - Ами то си има писано д-о-с-т-а-т-ъ-ч-н-о по въпроса другарю професор
06.07.2015 23:42
- Застъпниците на Россия - Какъвто виждам във ваше лице! ... именно (това) искат(е) да държат българският народ в ментално робство! Постоянно внушавайки му, че ние до смъртта си, следва да сме задължени на освободителите си?
- Във връзка с освобождението ни ... да питам? Колко войни води преди това руската империя с Турция ... голяма част от военните действия на които на Балканска (българска) територия ! Не знаеха ли освободителите ни, че на Балканите живеят Българи ... та най-напред освобождаваха, гърци, сърби, власи ... та най-сетне през 1876 год. се сетиха и за нас българите?
- Защо се сетиха за нас(точно в този период) ... пише го едно към едно в дневника на "българофила" графа Николай Игнатиев - ако не знаете какво казва той за нашето "освобождение" да взема аз, да ви го цитирам другарю професор по Б-а-л-к-а-н-и-с-т-и-к-а?!
- Не случайно Тончо Жечев - навремето се двоумеше: Дали нямаше да бъде по-щастлива съдбата на България - ако не бяха ни освободили, през 1878 год.?

- Още нещо да ви питам? След като толкова им бяхме скъпи на сърцето на "братушките" - Защо спасиха от у-н-и-щ-о-ж-е-н-и-е Турция през 1833 год.? Зъщо не се възползваха от затрудненото и положение още тогава да ни дарят свободата ?

- Ето какво пише за тези неща, тоест руската политика спрямо България - не историк-балканист, а духовният йерарс М. Кусев в книгата си:„Погрома на България – Виновника ?”

Стига сме жумели народе. Да си отворим очите и да прогледнем.
Ще видим, че фантома, който поради жуменето ни, ни се представляваше в нашето въображение и ни се чинеше, че е наш велик покровител, а пък излиза, че той е виновника за погрома на България.
Тя, със своето словесно мляко на славянската писменост, откърми матушката Русия.
Без българската култура, Русия не можеше да бъде велика.
В замяна на писмеността и културата, които и даде България, Русия ни подари свободата. Станахме квит.
Императорът каза:”България ще се накаже”. Наказа се!
Руската дипломация извърши погрома над България за да се изпълнят думите на императора.
За тоя смъртен грях ще бъде наказана Русия със страшен погром, много по-страшен от оня, който и се нанесе по времето на руско-японската война.
За направения грях, за погрома на България, ще се разплати с разгромяването, с разпадането на великата руска империя.
Народе да се помолим Богу, Той да и прости тоя грях. Нека и простим и ние!
Да не допусне Бог изпълнението на приговорения (й) вече разгром.
(к.м. - Постигна ги ?)!
цитирай
12. bulgarskaistoriq - ОКУПАТОРИТО
07.07.2015 22:27
ЧЕ РОБСТВО Е ИМАЛО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТАКИВА ЗАГЛАВИЯ .
2 РО НИКОЙ НЕ НИ Е ОСВОБОДИЛ НИЕ СЕ ОСВОБОЖДАВАМЕ И СЛЕД РУСКАТА ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ТОГАВА НИ РАЗПОКЪСВАТ НА ПАРЧЕТА БЪЛ ЗЕМЛИЩЕ СЛЕД ТОВА НИЕ ЗАПОЧВАМЕ И ДА СЕ ОСВОБОЖДАВАМЕ ОТ РУСКАТА ОКУПАЦИЯ И АПЕТИТИТЕ ДА НИ ПРИЛАПАТ . И ПРАВИМЕ БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ ДА СЕ ОТДЕЛИМЕ ОТ РУСКАТА И СЕ ОТТЪРВАВАМЕ ОТ РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ. ВЕРНО , ЧЕ ПРЕЗ 1944 КОГАТО НИ ОБЯВИХА ВОЙНА И НИ ОКУПИРАХА А ПРЕЗ 1943 ЕДНА ГОД ПО РАНО УБИХА ЦАР БОРИС ТРИ , ВЕРНО ТОГАВА КОГАТО НАПРАВИХА ПРЕВРАТ И ОТ 1944 ДО 1989 РУСКОТО РОБСТВО БЯХА ИЗБИТИ ПОЛИТИЦИ , ЦАРЕ ОТ ПРЕДИ 1944 УПРАВЛЯВАЛИ, ЛЕКАРИ , УЧИТЕЛИ , ПАРТИЗАНИ , РЕВОЛЮЦИОНЕРИ. нАЙ МЕ Е ЯД ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ И ВЕЛИКАНИ НЕ МОЖАХА ДА СИ УМРЪТ В ВСОЙТА РОДИНА А ТРЯБВАШЕ ДА БЯГАТ НЕ МИЛИ И НЕ ДРАГИ СЪС СЕМЕЙСТВАТА СИ ДАЛЕЧ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ПИЯНИЦИТЕ И ДА УМРЪТ НА ЧУЖДА ЗЕМЯ. СЪЩО И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ СЪЗДАВАНЕТО НАЯ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ СЛЕД КАТО 1944 НИ ОКУПИРАХА НИ РАЗПОКЪСАХА НИЕ БЯХМЕ ТОГАВА СИ ВЗЕЛИ ЧАСТ ОТ БЪЛ ЗЕМЛИЩЕ КОЕТО ПО РАНО СЪЩО НИ БЕШЕ ОТКЪСНАТО ОТ РУСКИТЕ ПИЯНДУРКИ ДО 1944 БЕШЕ ВАРДАРСКО В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ : бЕЛОМОРИЕТО , И ЧАСТ ОТ ПОМОРАВСКО. ТА ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА МАК НАЦИЯ СТАЛИН Е КАЗВАЛ .ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ДОБРУЖАНСКА, БЕЛОМОРСКА И МАКЕДОНСКА НАЦИЯ. ТОГАВА БЕШЕ И ВЪВЕДЕНА И СРЪБСКАТА ЧАЛГА В БЪЛГАРИЯ СЕЩАТЕ СЕ ЗАЩО? ЗА ДА СИ ЗАБРАВИМЕ ,ЧЕ НИЕ ИМАМЕ В ТАЗИ СЪСЕДНА ДЪРЖАВИЧКА ИМАМЕ НЕЩО ЗА ВЗИМАНЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2090110
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол