Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2021 18:51 - Проверка на фактите за коронавирус # 6: Носенето на маска прави ли нещо?
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 1666 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2021 18:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Проверка на фактите за коронавирус # 6: Носенето на маска прави ли нещо?Правителствата по целия свят налагат покрития на лицето, за да предотвратят инфекция с SARS-Cov-2, но науката подкрепя ли тяхното използване?

image

От преди два дни правителството на Борис Джонсън обяви, че занапред ще бъде незаконно да се използва обществен транспорт в Обединеното кралство, без да се носи маска .

Това върви заедно с много други правителства - както местни, така и национални, които налагат задължително носене на маски в една или друга степен.

Оставяйки настрана въпроса дали такива стъпки са необходими за борба с вирус, който те открито признават, е безвреден за по-голямата част от хората - въпросът става: Действително ли маските правят нещо, за да предотвратят разпространението на това заболяване? Или заболявания на дихателните пътища като цяло?

Е, някои производители на маски изглежда не мислят така. Отпечатване на това предупреждение отстрани на кутията:

image

Но в случай, че това е само компания, която се стреми да предотврати отговорността, може би трябва да разгледаме някои правилни научни изследвания по въпроса. Има доста.

Повечето медии и политици твърдо подкрепят насилственото носене на маски, но науката, която поддържа това, е слаба на място.

Докато клиниката Lancet и Mayo са изготвили статии, препоръчващи използването на маски, трудно е да се стигне до истински научни изследвания.

Единственият преглед, основан на доказателства, който успях да намеря, е принуден да използва много мек език в заключенията си. Озаглавен [моят акцент] „Маските от плат могат да предотвратят предаването на COVID-19 ″ , той открито признава [отново моят акцент]:

Въпреки че няма пряко доказателство, че маските от плат са ефективни за намаляване на предаването на SARS-CoV-2 , доказателствата, че намаляват замърсяването на въздуха и повърхностите, са убедителни

Други, уж научни, публикации се свеждат до публикуване на тревожни, ненаучни, нефактически аргументи, които са източник на Los Angeles Times вместо всякакви изследвания, статистика или рецензирани статии.

Липсата на твърда наука, подкрепяща позицията на правителството по отношение на маските, очевидно е проблем в пропагандните мрежи, тъй като те създават статии като тази в днешния Guardian :

Не можем да бъдем 100% сигурни, че маските за лице работят - но това не бива да ни спира да ги носим

Което се опитва да го превърне от съображение, основано на факти, в етичен аргумент (Много често срещана тактика сред хората, които знаят, че биха загубили дебат, основан на доказателства):

този дебат е колкото за ценности, толкова и за факти.

Въпреки повествователния тласък в полза на маските, науката далеч не е уредена. С много документи - по-специално тези, които са датирани преди избухването на Covid19 - предполагат, че маските не правят почти нищо, за да предотвратят разпространението на вирусни респираторни инфекции.

Преглед на няколко документи, свързани с маски, озаглавен „Защо маските за лице не работят“ и проведен през 2016 г. , установи, че [моят акцент]:

Между 2004 и 2016 г. са публикувани поне дузина статии за изследвания или рецензии относно недостатъците на маските за лице. Всички са съгласни, че лошото прилягане на лицето и ограничените характеристики на филтриране на маските за лице ги правят неспособни да попречат на ползвателя да вдишва въздушни частици. В тяхната добре посочена статия от 2011 г. за защита на дихателните пътища за здравни работници, д-р. Хариман и Бросо заключават, че „маските за лице няма да предпазват от вдишване на аерозоли“.

И:

Здравните работници отдавна разчитат много на хирургически маски, за да осигурят защита срещу грип и други инфекции. И все пак няма убедителни научни данни, които да подкрепят ефективността на маските за дихателна защита.

И също:

От тези и подобни изследвания следва да се заключи, че филтриращият материал на маските за лице не задържа или филтрира вируси

В обобщение: вирусите са много, много, много малки. Микрони през. Можете да ги видите само с електронен микроскоп. Като такова тъкането на платнена маска не осигурява почти никаква съпротива срещу тяхното преминаване.

Възможните ограничения на маските като превантивна не са тайна.

На 21 май New England Journal of Medicine публикува статия, озаглавена Универсално маскиране в болници в ерата Covid-19 , в която се казва:

Знаем, че носенето на маска извън здравните заведения предлага малко, ако има такава, защита от инфекция.

И още миналата седмица д-р Април Балер от Световната здравна организация каза :

„Ако нямате никакви дихателни симптоми като треска, кашлица или хрема, не е необходимо да носите маска“,

Общият контрааргумент по този въпрос е, че маските не ви пречат да се разболеете, а по-скоро ви пречат да ги разпространявате, ако сте заразени.

Това обаче се оспорва от статия, публикувана точно миналия месец , но въз основа на изследване, проведено в края на 2019 г. (преди избухването на Covid),
което установи, че [моят акцент]:

Еднократните медицински маски са свободно прилепнали устройства, които са проектирани да се носят от медицински персонал, за да предпазят случайно замърсяване на рани на пациента и да защитят потребителя срещу пръски или пръски телесни течности. Има ограничени доказателства за тяхната ефективност при предотвратяване на предаването на грипен вирус, или когато се носи от заразеното лице за контрол на източника, или когато се носи от неинфектирани лица за намаляване на експозицията. Нашият систематичен преглед не установи значителен ефект на маските за лице върху предаването на лабораторно потвърден грип.

Всъщност не само че съществуват значителни доказателствени маски, които няма да ви попречат да се разболеете, но има и някои доказателства, че те всъщност биха могли да имат обратен ефект.

Проба на маски от плат през 2015 г. установи, че :

Задържането на влага, повторното използване на маски от плат и лошото филтриране може да доведе до повишен риск от инфекция.

Има и проблем с други възможни усложнения, като хиперкапния , излишък на въглероден диоксид в кръвта, причинен от повторно дишане на собствения изхвърлен въздух. Доказано е също така, че използването на маски може да изостри хроничното обструктивно белодробно разстройство (ХОББ) и може би други дихателни проблеми. Има и въпрос за възможна психологическа вреда .

Ползите от носенето на маски в най-добрия случай са недоказани. Опасностите, неизвестни. Не бихте очаквали този прост научен въпрос да бъде по някакъв начин противоречив.

И все пак…

През април физикът Денис Ранкурт публикува изследване на ResearchGate.com, озаглавено „Маските не работят: Преглед на науката, свързана със социалната политика на COVID-19“.

След като получи над 400 000 гледания, той бе премахнат за кратко за „разпространение на информация, която може да причини вреда“ .

Очевидно заведението наистина иска да носим маски. По-малко ясно е защо.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39762682
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031