Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2023 17:41 - Гласът на Германия – Сара Вагенкнехт – Нашето правителство ще превърне Германия от индустриална страна в индустриална руина
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 39 Коментари: 0 Гласове:
0



Гласът на Германия – Сара Вагенкнехт – Нашето правителство ще превърне Германия от индустриална страна в индустриална руина

Vom Industrieland zur Industrieruine - droht Deutschland der Abstieg?

Здравете и добре дошли! Вие сте в поредното предаване „По-добри времена“ (Sedmiкn преглед – Вагенкнехт.

            Водещите икономически институти и даже онези, които имат голямо влияние върху икономиката, предупреждават и то настойчиво, че Германия е под заплаха да изпадне от лигата на водещите индустриално развити страни през следващите години.

            Но федералното правителство и особено министърът на икономиката Хабек и едва компетентната върхушка на Зелените заместник министри и сътрудници, които ги вмъкнаха в министерството, премълчават проблемите и дават вид, че всичко не е все пак толкова лошо и казват Нима не виждате, че цената на газа отново намалява вече няколко седмици, горивото то и по-рано си поскъпваше, а в бъдеще на нас все едно ще ни бъде необходима само възобновяема енергия, a дотогава ние ще имаме нашия грандиозен терминал за сгъстен газ, макар че ще струва 10 милиарда и стана 3 пъти по-скъп отколкото беше запланувано и който между другото ще замърсява морето и други крайбрежни региони с твърде съмнителни химически компоненти. Но така и ще си бъде – кой днес се интересува наистина за защита на природата. Със сигурност не Зелените!

Разбира се и Хабек вече признава, че инфлацията остава висока и икономиката слабее.

            В своя текущ годишен икомомически отчет правителството на Германия оценя, че през тази година цените ще нарастнат с 6 % и ,забележете, че цените растат спрямо  онези цени, които ние имаме и сега. В икономически план се очаква стагнация, тъй като при обявеното от правителството нарастване с 0,2 % МВФ очаква в същност 0,1 %.

Такива исла нито един нормален човек не може да възприеме като „ръст“, но когато вие се казвате Роберт Хабек, вие можете даже и такива числа да ги представяте като голям успех на „свръхпродуктивното правителство“.

            Ето какво казва Хабек: „Благодарение на тази готовност да се приемат или реализират като необикновено мащабни решения в тази страна се избегна ужасна икономическа криза. И в това се заключва и мениджментът през 2022 г. – че ние направихме кризата управляема. Това означава, че кризата разбира се не е приключила, но е станала управляема. Ние можахме да избегнем най-лошите сценарии.

            Между другото, при 8 % инфлация се губи цял месец от годишния доход. Но така беше и през миналата година: а според прогнозите на г-н Хабек през 2023 година в сравнение с 2021 г. ще бъде частично загубен и втори месец от годишния доход. Не е ли забележително, че кризата била станала толкова управляема!!!

            И всеки който иска да знае, къде бихме били ние сега и без големи решения, примерно такива като замръзяване на закупуването на руски енергоресурси, които Германия осъществя с такъв хъс, какъвто едва ли се проявява в друга европейска страна. Така че онзи, който иска да знае как бихме живяли без този идиотизъм, би трябвало да види прогнозите с годишни давности: в края на 2020 година трябваше по идея да се наблюдава здрав икономически плюс до 4,8 %. И ако на някого това му се стори много, то той следва да помни, че една година преди това ние имахме голям спад и то заради толкова безсмислените корона-локдауни! Вместо 4,8 % миналата година получихме само 1,5 % ръст. И това ние дължим основно на първата половина на годината, когато икономическата война против Русия само току-що беше започнала.

            През 2023 г. икономиката трябваше по принцип силно да нарастне, но правителството очаква стагнация. И какво конкретно означава това, обясняват  проучванията на Института за немска икономика: съгласно тези данни очакваната загуба на благосъстояние през тази година ще бъде 2 хиляди евро на човек! Това означава, че семейство от 4 души ще има всеки месец на разположение през тази година с 8000 евро по-малко, което това семейство не би имало без санкции спрямо Русия!!!

            А немците значително загубиха от благосъстоянието си през последните години, най-малкото в сравнение с политиката, при която нямаше безсмислени локдауни и политически предизвикани ограничения относно търговията с Русия. В цялост съгласно тези изчисления, политически обусловените производствени загуби от 2020 до края на 2023 г. представляват почти 600 милиарда евро!!! Или казано по друг начин 6800 евро на глава от населението – от бебето до стареца!!!

            Е животът у нас би могъл да бъде прекрасен, ако нямахме такова глупаво правителство!!! Някой би могъл да каже „Ама какво е виновно правителството за това, щом като у нас започна да ни поразява вирусът, а после и Руският президент започна война“. Тези, които разсъждават така, забравят, че нито вирусът, нито войната като такава не поставиха нашата икономика на колена! А именно политическата реакция и на двете събития нанесе ущърб!!! И не е вярно, че не е имало алтернативни решения: други страни преживяха пандемията и без закриване на търговските заведения, ресторантите и културата и без специфични правила и решиха пандемията. И изобщо без по-голямо количество смъртни случаи от корона-вирус, но със значително по-малки икономически загуби.

            Други страни изобщо по-малко се занимават с някакви си санкции! И продъжават безстрашно и по-нататък да си купуват руски енергоносители! Сред тях са и много западни страни! При което тези страни бяха много по-малко зависими от Русия. Всичко това не е случайност: съгласно последните прогнози на Международния валутен фонд за Германия са налице едни от най-лошите показатели за Европа.

            Едва ли някоя друга индустриално развита страна се намира в такова плачевно състояние както Германия. Между другото даже Русия, която ние така искахме да разрушим със своите велики санкции, сега се намира в по-добро положение отколкото Германия. И по данни на МВФ тази година тя ще има ръст по-голям от германския!

            Така че, ако икономическата война е била насочена точно за това да се окаже натиск спрямо Путин или да се ограничат неговите способности да води война, то  може да се каже без всякакви „ама, ако“, че ние напълно се провалихме в тази операция! Санкциите не постигнаха нито една от заявените цели! Миналата година икономиката им рухна, но значително по-малко отколкото се очакваше и тя се намира по пътя на възстановяването! Рублата стана по-силна отколкото преди 1 година, войната не свърши, а даже повече се изостри и руският военен бюджет също не беше намален, а обратното  - стана по-голям, във всеки случай приходът към бюджета от износа на енергоносители стана 1§3 повече отколкото в предишната година!

            А може и цялата работа да не е само в Русия, възможно e нещата да са по-скоро в Европа или в Германия? Във всеки случай и днес както и преди това няма никакви признаци за спиране! Вярно е, че всички най-лоши прогнози не се осъществиха до тоьи момент: ние нямахме дефицит, който да ни застави да изключим газа за промишлеността или частните потребители. Нямаше и мащабни изключвания в немската електромрежа. Досега безработицата не се е увеличила. Е какво, значи не всичко е толкова лошо ли?

            Да не би пророците на краха отново да са се опозорили?!

            Сега всичко може да стане по-добре ли?

            Да и аз бих искала да повярвам, че ситуацията е именно такава, но тези които я виждат именно такава, затварят очите си пред очевидни проблеми!!!

            Вярно е, че лошите сценарии не се осъществиха. Но от една страна това не се случи именно поради това, че през есента закупувахме газ от цял свят на стигащи до облаците цени, за да запълним нашите газови хранилища. Не трябва да забравяме, че руският газ през 2020 г. изчезна само през втората половина на годината! През 2023 г. ние трябва да се оправяме изцяло без него. А ембаргото за руския нефт, който предоставяше основно за Иточна Германия, действа едва от 1 януари. Освен това ние имахме късмет – на помощ ни дойдоха редица благоприятни фактори: ние можем да сме благодарни на тази висша сила, но не можем да разчитаме на това, че така ще бъде и в бъдеще. От една страна тази година зимата беше мека и ни трябваше по-малко газ за отопление. Така може да се случи и в следващата зима поради промени в климата, но гаранции няма! Второто обтоятелство, че търсенето от Китай на сгъстен газ на международния пазар беше значително по-ниско отколкото обикновено. Причини за това бяха вечните карантини, които разбира се нанесоха поражения на средния бизнес. Очаква се , че през 2023 г. вносът на газ в Китай ще се увеличи със 7 %. Това означава огромни търсения на световния пазар. Същото се очаква и в други азиатски страни с увеличено търсене. А по оценка на експертите в тази област допълнителни мощности по добив на газ в това число и на сгъстен газ ще се появят не по-рано от 2026 година! Именно толкова време  е необходимо на Катар и САЩ, за да увеличат добива.

            Това означава, че  докато руският тръбопроводен газ, който все още се доставя в Европа, няма да достига на международния пазар, търсенето ще продължи да бъде по-значително по-голямо от предлагането, а това означава, че цените ще си останат много високи.

            Сега електричеството в Германия е 5 пъти по-скъпо от това в Германия и значително по-скъпо отколкото в други европейски страни!!!

Американските доставчици вземат от Германия за газа 4 до 7 пъти повече на германския вътрешен пазар.

            * До тук е 1/3 от този седмичен преглед на Вагенкнехт, преведен от мене, а целият материал е в следващото видео:

Original: Video 21 Min. https://www.youtube.com/watch?v=_x_-1Xtw9yE

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5327750
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930