Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2022 14:42 - Китай срещу Русия – новата част от Голямата игра - от векове и за векове ...
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 81 Коментари: 0 Гласове:
0



Китай срещу Русия – новата част от Голямата игра - от векове и за векове ...

(трите меродавни противника – Всеки срещу всеки или 2 против 1)

* 22.10.2022 - Писмо от империята на Каролингите за прехода от 22.10.2022 към 22.12.2022

China vs. Russland - der neue Teil des Grossen Spiels - seit Jahrhunderten und bis zu naechsten Monaten und Jahren ...

(die drei Hauptgegner - Jeder gegen jeden oder 2 gegen 1)

* 22.10.2022 - Schreiben aus dem „Karolingerreich“ ueber den Uebergang vom 22.10.2022 zum 22.12.2022 und weiter ...

 

Китай поддържа санкциите на САЩ срещу Русия и започна да въвежда и свои собствени мълчаливата игра. Това предизвиква Путин към отговор. В този „случай“ oтговорът на Путин е мълчалив, но съкрушителен: ако Китай въведе санкции срещу Русия, той не може да играе ролята на съюзнк на Москва, От друга страна Пекин използва сегашното геополитическо положение на Русия за достигане на своите цели при всеки конкретен случай. С други думи, санкциите на Запада против Русия са изгодни за Китай. Така считат някои промишлени аналитици като например Ира Слав.

Експерти пишат, че САЩ прилагат сериозни усилия за намаляване на цените на нефта и смекчаване на газовата криза в тази велика страна. Пекин достига своята цел, получавайки нефт в шелфовите зони на относително ниски цени. Макар че цената на черното злато се увеличи в целия свят, в Китай тя падна. По мнение на експерти, географското положение е много изгодно за правителството, което получава по-голямата част от енергията от Русия.

Някои са на мнение, че в Русия се случва точно обратното. Съществуват много начини за внос и износ на руски стоки през границите. Това накара Москва да се откаже от своето важно положение в преходния период, да снижи цените и да отиде на неопределени отстъпки за купувачите в замяна на риск.

Западните страни започнаха да въвеждат съвместни санкции против нефтения отрасъл, но Пекин подозира, че купува нефтопродукти от Русия. Знаейки трудностите и списъка на ограниченията и забраните, азиатският гигант смело влезе в бой, получавайки от Русия много пари на относително невисока цена.

            Аналитиците открито писаха, че Пекин лъже и с подозрение се отнася към всички свои съюзници. Това, което Китай прави с руската продукция, вече беше напраено с Венецуела и Иран. Двете страни отдавна страдат от нефтеното ембарго на САЩ и Китай им помага. Разбира се, това е в техен интерес, считат някои анализатори.

            Китай поддържаше санкциите против Русия. Но и точно това трябваше да се очаква, макар че мнозина не вярваха, считаха, че Китай е приятел на Русия навеки и точно той няма да позволи Русия да загине, а ще я нахрани и облече ... Но всичко стана точно обратното – той не само извърши, но и поддържаше санкциите. Ето няколко примерни китайски публикации:

Китайските партньори на Руската академия на науките (РАН) взеха решение да спрат сътрудничеството, замразявайки развитието на заплануваните съвместни проекти. За това съобщи ТАСС“ (Забележка: ще добавя, че 2 от тези проекти за сътрудничество са особено важни и за трите сили Китай, Русия и САЩ и засягат проблеми на нови въоръжения и нови изключително полезни енергийни източници. Тук трябва да напомним историческия факт относно първото открито противоречие между Сталин и Мао през 1950-те години, свързано с отбраната).

            Друг факт: Kитай не провежда с Русия сделки в долари. От края на февруари 2022 г. две много крупни кредитни учреждения на Китай (Bank of China и ICBC) престанаха на издават акредитиви на китайските компании за покупка на руски суровини, за да не попаднат под вторични санкции. Тази мярка оскъпява трансграничните сделки.

            China Union Pay прекрати издаването на свои карти по отношение на най-големите руски банки, попаднали под санкциите, включително Сбер, ВТБ и Алфа. Преди това руските приъежатели на карти от китайската система CUP се сблъскаха с обстоятелството, че техните плащания ги блокират в западните сервиси – независимо от банката, която ги е издала.

            Китай се въздържа от нови нефтени контракти с Русия. Държавните корпорации PetroVhina, Sinopec, Sinochem и SBOOC след препоръките от страна на властите на Китай от началото на април 2022 престанаха да участват в търгове по следващите доставки.

            Преговорите за газа продължават, но китайците поискаха отстъпка 10 %.

            HUAWEI още през март замръзи нови контракти с руските оператори. Самата компания се намира под санкциите на САЩ (както доставчикът на оборудване и ползувателя ПО), но закупува комплектуването на Запад и остава един от най-крупните в света сервис-провайдери 5G. В Русия почти 40 % работят с Huawei.

            Постепенно Китай се отказва да сътрудничи с Русия, просто поради това, че не иска заради Русия да си разваля отношенията със САЩ. Китайците са умни хора, така че да не заменят сътрудничеството си с велика държава с дружба с руската власт, изпокарала се с целия свят (така оценяват нещата поне руските врагове на Путин).

            Не трябва да считаме, че Путин не разбира това, както и министърът на външните работи Лавров.

Какво следва от всичко това и от още факти и търговски игри?

Следва изводът, че в условията на наближаващ край на сегашната световна обществено-икономическа система, който е възможен в два варианта – единият труден но оптимистичесн, а другият лесен, но крайно песимистичен -, през най-близкото бъдеще ще наблюдаваме Голямата световна игра, която започва между 3-те световни сили и ще се развива постепенно чрез въвличане и на голяма част от останалите държави в двете полукълба...

 



Тагове:   сащ-русия-китай,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5309862
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930