Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2012 16:27 - БЪЛГАРСКИЯТ ЗЛАТЕН ТЕЛЕЦ В ЧЕЛЮСТИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ КРОКОДИЛИ
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 1928 Коментари: 0 Гласове:
0



БЪЛГАРСКИЯТ ЗЛАТЕН ТЕЛЕЦ В ЧЕЛЮСТИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ КРОКОДИЛИ

 

Челопеч е най-голямото и богато медно-златно-пиритно находище в Европа.

Собственик на дружеството от 2003 г. е канадската компания "Дънди Прешъс Металс" Инк. - международна компания с широк инвестиционен портфейл. За периода 2004–2009 г. стойността на инвестираните средства в рудник "Челопеч" надминава 300 млн. щатски долара.

Плановете за развитие на Челопеч Майнинг предвиждат повишаване добива на руда до 2 млн. тона годишно, а на по-късен етап и до 3 млн. тона. В резултат от инвестицията компанията предвижда производство от 21 700 тона мед и 130 хил. унции злато годишно. Животът на експлоатация на находището се очаква да бъде най-малко 9,3 години от момента, в който съоръжението стартира дейност. Неговото изграждане е планирано да започне в началото на 2006 г. От тази смесена медно-сребърно-златна руда, от която в обогатителната фабрика на мината се прави концентрат, той се праща за преработка и извличане на златото в Намибия.

         Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет”АД е първата, най-голяма и водеща българска минна компания за открит добив и обогатяване на медни руди, осигуряваща около 50% от националното производство на жизненоважния за човешкото развитие метал мед. Асарел-Медет” АД ежегодно преработва около 13 млн. тона медна руда. Концесията за добив на подземни природни богатства е от 23 декември 1998 г. и първата приватизация в добивния отрасъл е от 15 юни 1999 г. Тя е спечелена от „Асарел-Инвест" АД - акционерно дружество, с мажоритарното участие на ФА „Копър инвест” - дъщерно дружество на стратегическия чуждестранен партньор „Фьост Алпине Интертрейдинг" - Австрия, и с участието на работниците и мениджърския екип на дружеството. Актуалното акционерно участие в „Асарел-Медет” АД  към 31.12. 2010 г. е: ФА „Копър инвест” - 68.58%, физически лица - работещи и пенсионери от компанията - 2557 човека - 31,42%.

         Елаците-Мед АД е частно акционерно дружество с предмет на дейност добив и обогатяване на медни и злато-съдържащи руди.

В компанията са ангажирани 1834 работници и служители. Елаците-Мед АД е сред големите данъкоплатци и един от най-големите инвеститори и концесионери в България.

Рудник „Елаците” е един от най-големите открити рудници в България и най-големият местен производител на медно-златен концентрат. Добивът на руда започва през 1983 г. Мината е планирана за експлоатация до 2021 г.

В рудник "Елаците"  общият добив на минна маса за 2010 г. възлиза на 44 млн. тона. Преработената руда е почти 13 млн. тона. От нея са добити 178 хил. тона меден концентрат, който се реализира на вътрешния и световния пазар.

Елаците-Мед притежава собствена взривна фабрика за производство на емулсионни и пакетирани взривни вещества по американски лиценз. Дружеството оперира и цех за добив на молибденов концентрат. В рудничния комплекс работи съвременно високопроизводително минно оборудване.

         Брюксел скочи за златото на Крумовград

Ако открие нарушения, ЕК дава България на Европейския съд

 Европейската комисия проверява законността на предоставената на "Болкан Минерал енд Майнинг" 30-годишна концесия за златодобив край Крумовград. Комисарят по околната среда Янес Поточник е разпоредил пълно проучване на предоставеното от правителството разрешение на дъщерната компания на канадската "Дънди Прешъс Металс" да добие 25 тона жълт метал от находище "Хан Крум". ЕК ще провери дали златодобивът в Източните Родопи отговаря на екологичните директиви на общността. Проверката тръгна след сигнал на гръцкия евродепутат Михаил Тремополис, че концесията е дадена, без да има изготвена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за цялото находище. Екологична експертиза има само за хълма Ада тепе. Янес Поточник е изискал обяснения от българските власти и заявява в отговора до гръцкия евродепутат, че ако бъдат открити нарушения, Еврокомисията няма да се поколебае да заведе дело срещу България в Европейския съд в Люксембург. Община Крумовград и природозащитни организации също атакуват концесията пред Върховния административен съд, делото е насрочено за 19 октомври. На 19 септември ОВОС беше утвърден от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към екоминистерството. Министърът Нона Караджова все още не е подписала решението на ВЕЕС и то не е влязло в сила.

         Две находища на злато, чиито геоложки запаси се оценяват на над 100 тона, са открити край Трън и Ракитово, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

         Терените се проучват от две дъщерни компании на канадската "Юромакс Рисорсиз".

         "Трейс Рисорсиз" работи край пазарджишката община Ракитово, а "Евромакс Сървисиз" - край Трън.

         Двете дружества търсят и проучват за ценни метали там от седем години и сега са поискали от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма регистриране на геоложки открития, съобщи Ивайло Илиев от дирекция "Природни ресурси и концесии" в икономическото министерство.

         Край Ракитово по предварителни данни има 7 тона злато и 100 тона сребро, край Трън – 100 тона злато, допълниха от министерството.

         Регистрирането на геоложките открития ще позволи на компаниите да продължат с проучвателните дейности още една година и след като прецизират пробите от сондажите да поискат регистрация на търговско откритие. То може да е за по-малки количества, но може и да се окаже, че залежите са повече от сега посочените. Търговското откритие ще даде право на дружествата да вземат концесия за добив.

         България - чeтвърта в Европа по производство на злато през 2010 г.

04.10.2011г.

България е на четвърто място за 2010 г. по производство на злато сред страните от Европейския съюз (ЕС). Това съобщава турският информационен сайт "Уърлд булитин", цитиран от БТА. В рамките на миналата година в страната са произведени общо 2,5 тона злато.

         В топ 6 на класацията са още, във възходящ ред, Гърция (0,6т), Полша (0,8т), Финландия (5,7т) и Швеция (6,3т).

         На първо място се оказва Турция с общо годишно производство за 2010 г. 17 тона. За последното десетилетие страната е произвела общо 82 тона злато, като от 2001 г. до 2010 г. количеството е нараснало 7,1 пъти, сочат данни на Истанбулската златна борса, на международната консултантска компания GFMS (Gold Fields Mineral Services) и на Асоциацията на производителите на злато в Турция.

 

Швейцарският "Олберг холдинг"  собственик на 100% от акциите на "Евроманган" АД. "Евроманган" притежава 25-годишна концесия за добив на манганова руда от находището край балчишкото село Оброчище. Руда се намира на 320 м под повърхността и е достъпна от две вертикални шахти. Шев руда се намира на 320 м под повърхността и е достъпна от две вертикални шахти. Съществува завод за преработка на руда в мината, като се използуват методи за концентрация на тежестта за обработка на рудата в концентрации от различни качества , според изискванията на клиента. Накрая тя се експортира на портовете в Силистра или Варна.

Според експертна оценка мангановото находище край Оброчище е най-богатото в Европа. Специалисти твърдят, че от рудата досега само е гребнато. Мангановото находище край Оброчище е четвърто по големина в света и залежите му могат да бъдат експлоатирани стотици години.

 

Добивната компания "Горубсо Мадан", която е собственост на "Интертръст холдинг", подписа тригодишен договор за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми с Министерството на околната среда и водите, съобщиха от компанията.

 “Горубсо – Мадан”  добива средно месечно по около 20 000 тона руда и по около 1200 тона концентрат.

 

"Каолин" АД е най-големият производител на индустриални минерали в Югоизточна Европа. Групата на "Калоин" включва 6 фирми, 16 рудника и 10 фабрики за преработка на индустриални минерали - каолини, кварцови пясъци, глини, вамот, варовици, фелдшпат и доломит, разположени не само в България, но и на Балканския полуостров. Клиенти на "Каолин" са всички големи производители на стъкло, подова, стенна и санитарна керамика и порцелан в региона, включително компании като "Идеал Стандарт", "Хан Аспарух", "Шишеджам", "Екзашибаши", "Юла глас", "Сейнт Гобен", "Пликингтон" и много други.



Тагове:   злато,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5335814
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930