Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 15:06 - Младежкият семинар във Варна „БЪДЕЩЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ СЛЕД КРИЗАТА” – 3.06.2011
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
0



Младежкият семинар във Варна „БЪДЕЩЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ СЛЕД КРИЗАТА” – 3.06.2011

В петък следобед се състоя младежкият семинар в рамките на Дните на Европейския парламент във Варна (31.05-5.06), на тема “Бъдеще на европейския проект след кризата”.

Повечето от присъствалите бяха активисти на младежката организация на ГЕРБ.

Не видях нито един от активистите на Мл.О на БСП – те или се правеха на многознаещи, или просто бойкотираха събитието по неудачен начин за една предизборна обстановка.

В семинара взеха участие членовете на ЕП Андрей Ковачев (ЕНП), Ивайло Калфин (С&Д) и Мария Неделчева (ЕНП). Срещата протече при голям интерес, като на нея присъстваха и активно участваха в дискусията студенти от Варненски свободен университет, Икономическия университет – Варна, ВУЗ “Черноризец Храбър”, Техническия университет, ВУМК, както и ученици от варненските гимназии.

         Виолета Станичич (Информационно бюро на ЕП в България) откри семинара за младежи и студенти, приветствайки гостите, сред които бяха кметът Кирил Йорданов, областният управител Данчо Симеонов и председателят на общинския съвет Николай Апостолов.

         Д-р Андрей Ковачев, който е председател на българската делегация в ЕНП и заместник-председател на Съюза на федералистите в Европа, в своето изложение разгледа историята и преспективите пред европейския проект между федерализъм и евроскептицизъм. Ковачев изтъкна, че Европа се учи от кризите в своята история – след Втората световна война решението е било в интеграцията, а сега, след икономическата криза, въпросът е как да бъдат избегнати в бъдеще подобни сътресения. Според него отговорът на този въпрос се съдържа в европейските механизми за стабилност и координираното европейско икономическо управление.

         Андрей Ковачев се обяви също така за по-голям бюджет на ЕС, който дори да достигне 2-3% от БВП на ЕС, за да може ЕС да осъществи своите приоритети. Европейският съюз е проект в развитие и Лисабонският договор дава големи възможности в тази насока, каза оше българският член на ЕП. В заключение той подчерта, че в един глобализиращ се свят, е необходимо Европа да бъде по-силно интергрирана, за да може да бъде конкурентоспособна и иновативна.

         Ивайло Калфин, председател на българската делегация в групата на социалистите и демократите в ЕП, в своето изложение той подчерта, че основният смисъл на членството на БЪлгария в ЕС е българските граждани да усетят положително развитие в ежедневието си. “Няма смисъл от членството в ЕС, ако България не се развива, за да настигне останалите европейски икономики”, продължи той.

         Как ще се развива Европейският съюз зависи от неговия бюджет, като в този смисъл е необходимо да има увеличаване на бюджета, но за сметка на прехвърляне на национални правомощия към Съюза, като същевременно гражданите на ЕС не трябва да се чувстват изолирани от този процес. След това той изтъкна, че България трябва да използва европейските фондове като допълнителен инструмент, защото те не могат заменят националните политики.

         Мария Неделчева (ЕНП) представи пред присъстващите млади варненци програмата “Младежта в действие”. Тя представи данни, че безработицата сред младежите в ЕС достига 24%, поради което е необходимо да се осъществи пряка връзка между образованието и трудовата заетост, както и подкрепа за реализиране на младежки трудови проекти.

         Мария Неделчева се спря също така на вече осъществените, както и на необходимите бъдещи промени в статута на стажантите в Европа, като представи и предложението за създаване на европейски паспорт за уменията по модела на европейската автобиография “Europass” от есента на 2011 г. В заключение тя разгледа две конкретни мерки, които ще влязат в сила от ноември 2011 г.: “Вашето първо работно място” в рамките на интернет страницата за професионална мобилност Eures (eures.europa.eu), както и новия европейски инструмент за финансиране “Прогрес”, която да облекчи достъпа на току-що завършилите университет млади европейски предприемачи до евтин кредит.

         Вечерта след семинара в прес-центъра на Фествалния и конгресен център се състоя Открит обществен форум-дискусия по същите важни въпроси, на който социалистите отново предпочетоха да отсъстват. Бях на път да помисля, че БСП – Варна се е саморазтурила, но най-вероятно е заета с други по-важни, партийни, проблеми.

(Според мене сектантското поведение не е път към сърцата на масите...)

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262326
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031