Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2011 15:27 - Реч на председателката на германската партия ЛЕВИЦАТА пред конференцията посветена на Роза Люксембург в Берлин – 8 януари 2011
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 834 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2011 09:34


Реч на председателката на германската партия ЛЕВИЦАТА пред конференцията посветена на Роза Люксембург в Берлин – 8 януари 2011

АЗ СЪМ ДЕМОКРАТИЧНА СОЦИАЛИСТКА!

Rede von Gesine Lцtzsch, Vorsitzende der Partei DIE LINKE, auf der Rosa- Luxemburg-Konferenz in der Berliner Urania

8.01.2011

(XVI Международна конференция „Роза Люксембург”, състояла се на 8 януари 2011 г., достигна рекорд със своите 2500 участници и привлече както никога досега вниманието на немските и чуждестранни медии.)

Скъпи участнички и участници в коференцията „Роза Люксембург”, сърдечно благодаря за това сърдечно посрещане! Тук няма да докладвам отново статията си, която написах за „Юнге Велт”, както казаха някои вестници, а ще отговоря на някои въпроси. А бих се естествено радвала и ако възможно повече хора прочетат изцяло тази статия и не се опират върху несериозния „ШПИГЕЛ”.

Ще се спра на шест въпроса:

Първият въпрос: Коя съм аз?

Името ми е Гезине Льоч. Аз съм демократична социалистка! От 1990 г винаги мажоритарно, вече осем пъти съм избирана за депутат в провинциалния парламент на Берлин и в германския Бундестаг; по време на изборите за Бундестаг през 2009 г – с почти половината от всички подадени гласове в моя избирателен район. Получавах от своите избирателки и избиратели поръчението, да представлявам техните интереси в парламентите. През май 2010 г бях избрана с 92,8 % за председател на партия ЛЕВИЦАТА. Ако сега някои политици са на мнение, че не съм била демократка и не съм се опирала на конституцията, то това е безсрамие!

            Особено политици, които са взели решенията за войни в противоречие с международното право и срещу мнозинството от населението, нека те да не ми обясняват, какво е демокрация! Нито моите избирателки и избиратели в избирателния ми район, нито моите другарки и другари, които са ме избирали на федералния партиен конгрес, са ми нареждали някаква забрана за мисленето и говоренето. И аз ще се придържам само към това! С цялото си същество аз съм демократка. И Ви казвам: НИКОЯ ПАРТИЯ В ТАЗИ СТРАНА НЕ ВЗЕМА ТАКА НАСЕРИОЗНО ДЕМОКРАЦИЯТА, КАКТО ПАРТИЯ ЛЕВИЦАТА.

            Постоянно се ужасявам от това, как ХДС/ХСС и Св.ДП се държат с демократично избрания Бундестаг. Последният случай е удължаването на срока за експлоатация на атомните централи. Та даже и самият председател на германския Бундестаг публично се оплака относно недемократичните действия на федералното правителство при взаимоотношенията му с Бундестага и Бундесрата (Федералния съвет).

Левицата е демократична партия и тя чрез демократични средства фундаментално ще промени тази страна!

         Вторият въпрос: Защо съм тук?

Бях поканена от вестник „Юнге Велт”, да изкажа разсъждения по въпроса за едно бъдещо общество. Това и направих. В своята статия стигам до заключението, че капитализмът не е краят на историята и че на демократичния социализъм принадлежи бъдещето – така, както е записано и в проекто-програмата на нашата партия.

Върху мене беше оказан един изключителен натиск, да не посещавам тази конференция, но аз няма да се оставя политическите ми противници да предписват, на кои конференции да ходя. Другарят Грегор Гизи би казал: „Та къде живеем ние?”

            В това общество всеки ден хора биват изтласквани, все едно дали става въпрос за берзаботни, деца, политически другоячемислещи или просто за ядосани граждани, на които им е до гуша от „престижни проекти” като Щутгатската ж.п. гара или Берлинския замък.

            Аз искам друго общество,едно общество, в което хората не биват изключвани. Това изцяло изключва сталинизма и авторитарния социализъм. Не, аз не съм забравила жертвите на сталинизма и на авторитарния социализъм, естествено, че не, а и как би могло да бъде другояче? Събрала съм всички публикации, които нашата партия и Фондацията „Роза Люксембург” са направили по изясняването на собствената ни история и са предоставили. Това са по дължина събрани цели 5 метра книги!

            Още през 1990 г. на нашия учредителен партиен конгрес скъсахме със сталинизма и се извинихме на жертвите! В продължение на 20 години ние писахме не само статии и книги, но и много интензивно дискутирахме и се занимавахме с нашата история. Много другарки и дригари по тази причина напуснаха партията. Така че, ако някой все още твърди, че ЛЕВИЦАТА не била проработила нашата история, той или е игнорант или злобар. При писането на статията си за „Юнге Велт” аз естествено си мислих за жертвите на сталинизма и то за всичките. Но точно и поради това би било погрешно, пелената на мълчанието да се разпростира върху идеята за комунизма.

Нека да хвърлим само един поглед зад граница: Да не би примерно Нелсън Мандела да е трябвало да пита г-н Зеехофер (И.Г. – председателя на ХСС-Бавария), дали в ANC да работи заедно с комунистите и да събори апартейда? Едва ли! Ако останеше до ХСС, и днес още щеше да има апартейд, а баварските концерни щяха да продължават да изсмукват все още нечовешки свръхпечалби на гърба на мнозинството от южните африканци.

            Грегор Гизи критично каза в една статия във вестник, че под понятието комунизъм хората разбират Сталин и Берлинската стена. По този въпрос той е прав и затова ние ще трябва да извършваме разяснителна дейност! Това, в което Грегор Гизи обаче не е прав, е когато казва, че понятието „комунизъм” не бива вече да се използва. Между другото главният редактор на в. „Нойес Дочланд” не е съвсем неправ, когато в един коментар под заглавие „Мизерен дебат” говори за обвиненията от страна на някои критици, че аз не съм се изразявала достатъчно точно относно жертвите на сталинизма: „С това можем да се съгласим и в бъдеше, ако и думата „християнство” не бъде използвана повече, без да свържем с нея кървавите следи от убийствата чрез изгаряне на вещици и магьосници, със кръстоносните походи и приятелството на Ватикана с хитлерофашизма – поне в четвърт изречение.”

         Третият въпрос: Кой е комунист?

Кой е комунист и кой не е – това решават в нашето общество медийните концерни! Оня, който довчера е бил наричан реформатор, утре може да бъде обруган като комунист. Това го казвам и от собствен опит. Даже президентът Обама това го преживява в момента върху собствения си гръб. Поставете клювчовите думи „"Obama" und "Kommunist" в Google – и ще получите 92 600 статии! А дали Обама е комунист, само защото бил искал здравно осигуряване за всички хора? – Със сигурност не, но точно за такъв го обявяват сега – против волята му – радикални фундаменталистки политици, а това наистина ме плаши.

         Четвъртият въпрос: Защо доминиращият елит на управниците реагира толкова истерично на моята статия?

От много емейли, обаждания и интернетфоруми зная, че интересът към идеи и визии за едно по-справедливо общество е огромен. Истеричните реакции на някои политици и медийни представители – не всичките – спрямо моята статия мога да си обясня само с това, че несигурността в редиците на неолибералите драматично нарасна. Преди финансовата криза на тази статия вероятно щеше да бъде посветено нищожно внимание.

Днес обаче аз разрових едно гнездо на оси. В едно съобщение от Хамбургската организация на Младежкия съюз за речта ми пред партийния конгрес се казва: „В капиталистическото общество всеки седми човек на земята гладува. Според държавите от Г-8 над  1,3 млрд души не разполагат с нормално здравно осигуряване, почти същият брой хора живеят (...) в абсолютна бедност.” Та дори и в центровете на капитализма и тук у нас, много хора усещат, че обществото се разпада и че ние живеем в класово общество.

Не е ли израз на класово общество обстоятелството, когато г-н Цумвинкел, който е укрил десетки милиони данъци, се измъква с условна присъда, а същевременно бездомници, които са били хванати без билет за пътуване и не са могли да платят глобата си, лежат в затвора?

Има ли нещо чудно в това, че хора мечтаят за едно безкласово общество, в което законът е еднакъв за всички? Не размислите за по-справедливо общество, а капитализмът в днешния му образ е скандал! И поради това всяка мисъл за едно друго общество се възприема от господстващите като заплаха! Изговарят се забрани срещу мисленето и се заплашва с прилагане на целия репресивен апарат. Но това ужасява все по-малко хора. Във връзка с финансовата криза се налага голямата необходимост да се дискутира върху друго общество. През юни 2010 г се състоя даже една конференция в Берлин на тема „Идеята за комунизма”.

По време на кризи хората разсъждават по-интензивно относно обшествени алтернативи. Продажбата на марксовия „Капиталът” скочи нагоре по времето на кризата. Ежедневно виждаме, че това общество вече не е в състояние да реши основни проблеми, така че е законно да се размишлява за едно по-добро общество!

Петият въпрос: Защо партия ЛЕВИЦАТА отхвърля тероризма за достигане на нашите цели?

Има хора, които са израснали в Германия и които са готови, да бъдат обучавани като терористи в Пакистан и да жертват живота си. Намирам това за ужасяващо! Нашето общество най-после трябва да се разграничи от тероризма. Въпросът, какво е това тероризъм, описа кратко и ясно Оскар Лафонтен в една своя реч пред Бундестага: „За Левицата тероризмът е избиването на невинни цивилни за постигане на политически цели.”

Когато НАТО бомбандираше в Югославия мостове и църкви, когато НАТО днес се опитва в Афганистан против волята на афганистанците, да докарва демокрацията чрез бомбандиране, това за мене е тероризъм. Поради това партия ЛЕВИЦАТА настоява за незабавно изтегляне на Бундесвера от Афганистан – и ще добавя: Това е също така най-добрата защита за войниците от бундесвера!

Нашата сила като партия са прозрачността и откритостта. Само така ние можем да спечелим хората и да ги убедим, както и да бъдем в тесен контакт с извънпарламентарните движения.

Шестият въпрос: защо демократичният социализъм е достижим с демократични средства?

ЛЕВИЦАТА отхвърля тероризма. Ние сме убедени така в нашите идеи, ни ги намираме за толкова заразяващи и изясняващи, че се основаваме на това, че мнозинството може да бъде спечелено за тези идеи в обществото.

На федералното правителство свободният пазар, или нека го наречем просто капитализмът, му се изплъзна от ръцете. То не е вече господар на положението и се е оставило лобисти да танцуват под носа му. Ето защо е толкова абсурдно, че то при всяка възможност пръска сред населението илюзии за компетентност.

Ние трябва да бъдем внимателни, да не преминем в един кюп с господстващите, тъй като ние съзнателно или несъзнателно създаваме впечатлението, че сме били знаели, как би могло това общество да се управлява безкризисно.

Нашите практически предложения за овладяване на финансовата криза са по-добри от всички предложения на т.н. „експерти”, за федералното правителство не заслужава и да говорим, обаче ние не бива да създаваме илюзията, като че ли сме намерили решенията за тежките проблеми на човечеството в рамките на това общество. Ето защо ние сме на мнение, че капитализмът не е краят на историята и че бъдещето принадлежи на демократичния социализъм! Много Ви благодаря.

 

(Превод на речта по аудиозаписа – Илия Ганчев)

 




Гласувай:
0



1. pagan - Ха- ха!
12.01.2011 09:48
Левицата "отхвърляла" тероризма! Та те го измислиха и въведоха,- не само в СССР, но и във всички страни от"соцлагера"! Атентатът в църквата "Света Неделя" доскоро държеше рекорда по брой убити! А това се случи не в 300 милионна държава, а в 7 милионна! В ЦЪРКВА! Стената в Берлин е символ не само на тоталитаризъм, но и на соц-комунистическа ИДЕОЛОГИЯ! За която НЯМА ИЗВИНЕНИЕ! Крайно време е, всички да разберат, че соц- комунизмът е първи по произход, СЪЗДАТЕЛ и потребител на нацизма! Да не забравяме, че Ернст Телман (по заповед на Сталин) присъедини гласовете на ИНТЕРНАЦИОНАЛ- СОЦИАЛИСТИТЕ към нацистите, и по този начин доведе Хитлер на власт!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263621
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031