Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 08:54 - СЪВЕТИ КЪМ МЛАДИ КАРИЕРИСТИ ОТ БСП В МОМЕНТ НА ПАРТИЙНА КРИЗА
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
0



СЪВЕТИ КЪМ МЛАДИ КАРИЕРИСТИ ОТ БСП В МОМЕНТ НА ПАРТИЙНА КРИЗА ИЗХОДНАТА СИТУАЦИЯ: 1. Аз съм си между възрастта на 25 годишния задържан служител в отдел „Х” на Община „Y” и 35 годишния уволнен служител в агенция „Й” на министерство „SUCK”, пък може и сравнително млад президент на ... нещо. 2. Партията ми са я смъкнали от власт и не зная, дали ще се върне пак „горе” 3. Чул съм за политическото инженерство и мога евентуално да направя нов „ляв проект” или да се приютя в такъв.   Как да реша какво искам да правя? Може би най-важното решение, което човек взема е каква професия да избере. На някакъв етап от живота си всеки си задава въпроси като “Какъв искам да стана като порасна?”, “Какви са моите силни и слаби страни?”. Изборът на кариера не е някакво случайно събитие, а израз на личността. Това, което човек постига в работата, както и това което получава от нея, зависи от съответствието между неговата личност и работната  среда. Хората са различни и искат различни неща от живота и кариерата си. Някои се стремят към власт, други – към пари, трети – към сигурност. Колкото повече дадена работа отговаря на потребностите и амбициите ви, толкова повече удовлетворение ще получавате от нея и толкова по-реализиран и щастлив ще се чувствате. Истината е, че хората не познават себе си така добре, както си мислят, както и мнозинството от тях не се учат от грешките си. Пътят към професионалния избор е път на самопознание. Изследвайте предишния си опит, предпочитанията и амбициите си, за да разберете какъв е вашият желан професионален път. Вглеждайте се и се вслушвайте в себе си, докато обмисляте определени възможности. Едва след като опознаете по-добре талантите, уменията, нагласите си, можете да помислите: ·                    Какво искате да постигнете в живота и професията си? ·                    Дали желаните от вас резултати са реалистични? ·                    Какви други резултати биха ви донесли удовлетворение? ·                    Какво трябва да направите, за да постигнете желаното? Докато търсите отговор на въпроса “Какво искам да правя?”, не трябва да забравяте и някои основни правила:

Не правете заключения на базата на информация от втора и трета ръка.

 

Може би сте чували, че работата на социалния работник е ниско платена и това ви спира да се насочите към тази професия. Проучете въпроса сам. Поговорете със социални работници, работещи например за неправителствени организации. Може би ще откриете, че работата в тази област може да бъде по-добре платена отколкото си мислите. Всичко е възможно, така че постарайте се да съберете информация от различни източници.

 

Запомнете: Нищо не е вечно.

 

Нито едно решение не е окончателно. Всичко може да се промени или преформулира. Осигурете си свободата да бъдете гъвкави и, ако нещата не потръгнат, да поемете в друга посока.

 

Споделете вашите желания с другите.

 

Споделете амбициите си с вашите приятели или близки. Те ще ви дадат и друга гледна точка, както и шанс да разберете по-добре възможностите, които предлага избраната от вас професионална област.

 

Осъзнайте, че изборът на професионален път не е нещо безвъзвратно.

 

Не се стремете да предричате бъщето. Дори и да мислите върху въпроса какво ще правите след 5 години, едва ли ще сте много близо до отговора. Вашата цел е да разберете накъде да насочите енергията си в момента, както и да й позволите да поеме по този път. Колкото сте по-ентусиазирани от посоката, която сте поели, толкова по-добър резултат ще постигнете.

 

Осъзнайте, че не всички около вас ще бъдат толкова ентусиазирани от вашия избор, колкото сте вие.

 

Е, това е естествено, те не са в главата ви. Някои от близките ви приятели или роднини вероятно ще бъдат дори против избраната от вас професия. И това е добре. Умерена доза несъгласие ще ви даде повече увереност във вземането на самостоятелни решения.

 

Не позволявайте никой да ви обезкуражава в професионалния избор като ви казва, че  шансовете да успеете не са особено добри”.

 

Винаги ще има хора, които ще ви съветват да залагате на сигурното. Такова нещо не съществува. Ако вътрешното ви усещане ви казва да опитате, тогава направете го. По добре да разберете сами какви са възможностите ви, отколкото да се доверите на предположенията на другите за това как ще се справите.

  

 



Тагове:   БСП,   криза,   кариера,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260660
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031