Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2016 12:11 - Банско – господарят на Балканите
Автор: travelwithpolina Категория: Туризъм   
Прочетен: 1600 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 25.05.2016 12:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През 2016 г. Банско отпразнува с тържествен юбилей основаването си като център за зимни спортове!

imageПреди тридесет години  курортът за пръв път посреща международното събитие Балканиада и предизвиква широк обществен отзвук. Днес комплексът продължава да популяризира развитието на състезателните дисциплини сред белите спортове, особено сред  подрастващите от най-ранна детска възраст. Такъв пример беше участието на Банско по повод Световния ден на снега.

И най-вероятно ще се запитате „Защо точно Балканиадата, защо точно там?” ,а отговорът категорично ще прозвучи така „ защото Банско е господарят на Балканите!”.  Все още туристите могат да усетят полъха на  далечното минало в античните крепости, в тракийските надгробни могили  и в старите  параклиси, разположени из града.  Първото документално свидетелство за съществуването на Банско датира от 1576 г., където намираме информация за произхода на името му.  Корена на думата „бан” означава „господар” или „повелител” . Показателно е, че дори тогава основателите на Банско са оценили величието му по достойнство. Близо  440г. по-късно градът продължава да изненадва посетителите си!

Курортът, разположен в подножието на Пирин планина,  убедително държи приза за най-изгодна дестинация при семейните почивки. Това е така, защото хотелите в Банско непрекъснато подобряват качеството на предлаганите услуги според водещите международни стандарти в туристическия бранш, но и същевременно се стремят да запазят относително ниски цени.  За обслужването на гостите в хотелите се грижи експертен персонал, изцяло подготвен да откликне на всички тяхни запитвания. Посетителите могат да си поръчат трансфер до ски пистите, да ползват безплатен достъп до Wi-Fi  или да си поръчат рум сервиз.

Сред най-атрактивните предложения са услугите на спа центъра, защото професионалните масажисти работят единствено със световно утвърдени продукти в козметиката и с лицензирани марки апаратура. В уелнес залите отпочиващите имат възможност  да се насладят на удоволствието от сауната, турската баня и душ-виши. Гостите несъмнено ще останат очаровани от ефекта на рубинената терапия, която завладя Западна Европа с благоприятното си влияние върху мастните натрупвания по тялото. Процедурата включва висока концентрация на микрокапсулован прах от рубинен камък. С доказани резултати срещу стреса е Ориент масажът, защото използва техника от нежни движения с нагряти до 50 градуса лечебни масла.

Тази година Банско въведе изцяло новата услуга „First run” за своите гости. Това предложение предлага на посетителите предварително да заявят желанието си да се спуснат първи по пистите под връх Тодорка, с помощта на инструктор. Туристите могат да предпочетат  и атрактивната алтернатива на парапланеризма, наречена параглайдинг, защото приземяването се осъществява върху ски. Определено гледките отгоре ще спрат дъха ви, а екстремните усещания ще учестят пулса ви. Широка популярност набира сноукайтингът, тъй като за целите на кайт сърфинга се търси пространство с обилна снежна покривка и силен вятър, без да е необходим наклон. Тази комбинация между хвърчило със ски или сноуборд идеално замества традиционните бели спортове, когато условията не позволяват да се практикуват.

imageПрез летния сезон курортът кипи от вълнуващи предложения за цялото семейство. Банско разполага с близо 200 км маршрути за планинско колоездене. Изключително атрактивни впечатления в посетителите оставя велоалеята до археологическия комплекс „Свети Никола” , с обща дължина  2 250 м. Към Банско функционира  пейнтбол игрище, подходящо за всички възрастови групи, тиймбилдинг програми и групи с екстремни предпочитания. Взависимост от заявките на гостите се определя степента на трудност и натоварване, а в някои случаи предполага възможност да се съчетаят с  други дисциплини като езда, стрелба с лък и ориентиране.

С летните оферти за почивка в Банско може да се запознаете по-подробно тук: http://top20oferti.bg/%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE/

За доброто настроение на туристите, Банско организира различни културни мероприятия. С автентичен характер от местния край са изпълненията на фолклорна формация „Бански старчета” и танцов състав „Пиринско настроение”.  В курорта годишно се провеждат около 60 фестивала. Най-известни са „Международният фестивал на планинарския филм”, „Международният фестивал на изкуствата „Утринна звезда” и „Международният  балетен фестивал”, който тази година представи трите  спектакъла „Лешникотрошачката” от Чайковски, „Жизел” от Адолф Адам и „Carmen dance” по музика на Жорж Бизе.

Разбира се, по повод традиционните празници на града, гостите ще дегустират блага баница с ориз. Рецептата се предава поколение след поколение, за да напомня за невероятното кулинарно майсторство на банскалии!

В своята тридесет годишна история като център за бели спортове, Банско непрекъснато покорява върховете на водещите класации в туристическия бранш! Показателно е, че курортът печели за трети пореден път приза на Академията за световни ски награди за зимен курорт на България, а защо да не очакваме и да завоюва позиция номер едно на Балканите!




Гласувай:
4



1. jokera - Здравей,
29.05.2016 22:11
Така написано звучи прекрасно. Полина от Банско ли е или от София
цитирай
2. travelwithpolina - Привет :)
07.06.2016 11:38
Полина е от София. Радвам се, че Ви харесва.
цитирай
3. bobbykolev - Интересно :)
07.06.2016 14:32
Интересно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: travelwithpolina
Категория: Туризъм
Прочетен: 18498
Постинги: 4
Коментари: 4
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930