Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2014 21:57 - ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 7 - Фото разходка из Париж - Продължение
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 9415 Коментари: 5 Гласове:
14

Последна промяна: 11.07.2014 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ПАРИЖ - "MON AMOUR" - Част 7 - Фото разходка из Париж - продължение

Продължавам с фото разходката из Париж. В предишната част ви показах снимки, правени предимно при пешеходната ни разходка из улиците и парковете на града.
Туристическа агенция "Бохемия" ни предложи в програмата две автомобилни обиколки на града с местен екскурзовод - едната дневна, а другата нощна. Освен това направихме и организирано класическо пътуване с корабче по Сена.
По-долу ще покажа снимки на други архитектурни забележителности направени при туристическите ни обиколки с автобуса и корабчето по реката.
Трябва да кажа, че Париж може да се разгледа и индивидуално с открит туристически автобус, извън програмата на туроператора. Такива има по няколко маршрута из Париж.
В по-долната серия снимки вижте характерната архитектура на сградите в центъра на Париж. Всички сгради са максимум шест етажни с характерните ажурени балкони с решетки, излети от чугун или направени от ковано желязо. Никъде няма да видите нито климатици, нито някакви други архитектурни изменения по фасадите. Въпреки привидното еднообразие в стила, всяка сграда е с уникална украса. Сградите без изключение са с бяла каменна облицовка с много орнаменти и декоративни елементи. И много - много цветя.

image

image

image

image

Това архитектурно оформление е дело на градския архитект на Париж по времето на втората империя на Луи Наполеон ІІІ - Барон Осман. Макар името да звучи доста ориенталско, той няма нищо общо с Ориента.
Според плана на Осман, всички стари средновековни сгради, дори тези с историческа значимост, са съборени и е изграден един съвсем нов град с много широки прави булеварди и сгради от посочения тип. Заради това си деяние, той е бил много остро критикуван, но с времето това се оказва голямо предимство. В центъра на Париж почти няма автомобилни задръствания.
За съжаление обаче днес почти няма и спомен от средновековната крепостна стена на Париж, което се явява като един голям минус. Няма исторически забележителности, както е например в Рим. За сметка на това пък са запазени кралските дворци и прекрасните паркове. 
Тази архитектурна линия се спазва абсолютно строго и днес. Не се правят никакви изключения. Всеки собственик на жилище или офис в централната част на града е длъжен да обновява фасадата на всеки 10 години за собствена сметка. Може би затова, жилищата тук са баснословно скъпи и не са по възможностите дори на заможни хора. Това са предимно хотели, заведения, магазини, луксозни бутици, музеи и обществени сгради. Почти е невъзможно да видите магазин за хранителни стоки или ако има такива те са скрити в подземните етажи на други представителни магазини.
Тази е причината и за сериозните възражения при построяването на Айфеловата кула, която не се вписвала във възприетия архитектурен стил на града.
Но стига толкова с приказките. Вижте това с очите си.

image 
Хотел Дьо Вил - Кметството на Париж

Трябва да кажа, че не всяка сграда с име "хотел", наистина е хотел. Така се наричат и впечатляващи частни сгради на известни личности или на хора с "благородна кръв".

image

Това е новата опера на Париж на прощад "Бастилия". От Старата Бастилия няма и помен. На следващата снимка пък виждате нощна снимка на Гранд опера Гарниер. 

image

В новата опера се играят предимно оперни спектакли, а в Гранд опера балетни спектакли. Нямахме възможност да разгледаме отвътре Гранд опера, но според екскурзовода, тя е изключително разкошна и красива.

image

Скулптурна група в центъра на Площада на Нациите.

image

Скулптурата "Кентавъра".

При една от спирките на дневната автобусна обиколка имахме възможност да разгледаме набързо Историческия музей, известен още като Дом на инвалидите. Тук е погребан и Наполеон І Бонапарт.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
На площад Вендом се намира и прочутия хотел "Риц". А колоната е излята от бронза на пленените оръдия при войните, които е водил Наполеон Бонапарт.

image

image

image

image

Това е прочутана концертна зала "Олимпия".

image

Какво ще кажете за това? Обърнете внимание колко струва часовникът, поставен най-високо - 220 950 Евро!?!?

А сега няколко снимки от разходката с корабче по река Сена.

image

image

image

image

image

image

image

image

Горните две снимки не са от една и съща фасада на музея Орсе. Преди това е била една от гарите на Париж. За това говори още и надписът Париж - Орлеанс.

image

В приземния етаж на това крило на Лувъра се намира шедьовъра на Леонардо да Винчи - "Монна Лиза".

image

Бившият затвор Консиержери.

image

Това е може би най-известния универсален магазин в Париж "Samaritaine".
И накрая отново една снимка от моста на влюбените с хилядите катинарчета. Изчислено е, че общото тегло на всички катинарчета заключени по перилата на моста надвишава 94 тона. Това създавало вече опасност от срутване на моста, който е предвиден само за пешеходци. Парижката управа обаче не може да се справи с това явление, въпреки строгите забрани около моста да не се продават катинари.

image

С това ще завърша фото разходката из Париж. Имам още стотици снимки, но за съжаление не мога да покажа всичко. Затова отново ви приканвам, да посетите този забележителен град. 

В следващата част на пътеписа ще ви покажа най-известните катедрали на Париж - Нотр Дам и Сакре кьор.

До нови срещи




 



Гласувай:
14



1. kasnaprolet9999 - Добавих още един бисер в короната:
10.07.2014 23:46
http://blog.bg/theme.php?theme=963&success=1
цитирай
2. nikita8888 - Страхотна разходка си направих с ...
11.07.2014 12:25
Страхотна разходка си направих с вашия постинг...Благодаря!
цитирай
3. pitagorid - kasnaprolet9999
11.07.2014 16:41
Благодаря за коментара и за включването на поста в твоята блог вълна. Аз досега не се бях замислил, какво представляват тези блог вълни, но с твоя помощ успях да разбера. С поздрави
цитирай
4. delsoho - Чудесно пътешествие!
11.07.2014 17:31
Има места, които човек задължително трябва да посети ;)
цитирай
5. kasnaprolet9999 - С тях можеш да си подредиш сродни ...
11.07.2014 18:25
С тях можеш да си подредиш сродни постинги по дадена тематика-туризъм извън България, интересни кътчета в България, полезни съвети, готварски рецепти, политика, стихове и пр.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331760
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031