Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2009 11:47 - „ФРАУНХОФЕР” – пример за българската наука
Автор: iliaganchev Категория: Технологии   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
1



„ФРАУНХОФЕР” – пример за българската наука

Сдружението за стимулиране на приложните изследвания „ФРАУНХОФЕР” (FhG) – цели, организация и финансиране

 

Днес сдружението „Фраунхофер” по своята големина и въздействие е безспорна важна част от икономическата и научна география на Германия.

Началото е било трудно. Създадено е през 1949 г, годината на създаване на Федералната република Германия, като в началото се е състояло от едно бюро с трима сътрудника. Задачата на обединението в полза на обществото се е състояла отначало в разпределянето на парите за стимулиране и даренията за приложните научни изследвания. Впечатляващ е процесът на израстване на „Фрауенхофер” през тези юбилейни 60 години.

 

Сдружението ФРАУНХОФЕР е най-голямата германска институция за научно-изследователски дейности в инженерните науки. Тя извършва преди всичко приложно-ориентирани изследвания по поръчка на предприятия, но също и за държавни възложители.

Институтите „Фраунхофер” провеждат приложни изследвания насочени към непосредствени ползи за предприятия и в полза за обществото. Партньори по договорите и възложители са предприятията от индустрията и услугите, както и публичната сфера. По поръчка и чрез стимулиране от мнистерства и служби на федерацията и провинциите се провеждат важни за бъдещето изследователски проекти, които допринасят за иновация в обществената сфера на търсенето и в стопанството.

Сдружението ФРАУНХОФЕР обхваща понастоящем 85 научно-изследователски институти и центрове, разположени в 40 града от цяла Германия.

Около 12 700 сътрудници, предимно с образование от естествените и инженерните науки, работят по задачи с обща годишна стойност над 1 милиард евро. От тях повече от 900 млн евро се отнасят към поръчкови договори. За 2/3 от тях сдружението Фраунхофер постига печалба от договори с индустрията и обществено финансирани изследователски проекти. Една трета се осигурява от федерацията и провинциите, за да се даде по този начин на институтите възможност да подготвят предварително проблемни решения, които ще станат актуални след 5 или 10 години за стопанството и обществото.

Членове на създаденото през 1949 г и получило признанието на обществото сдружение ФРАУНХОФЕР са именити фирми и частни поощрители. Те именно допрнасят за ориентираните към потребностите разработки.

Дейността на „Фраунхофер” се ръководи от Председателство; то се състои от президент и трима щатни члена.

Сенатът се избира от Общото събрание на членовете и взема решенията за основните направления на научно-изследователската политика на сдружението, планирането на изследванията и разширяването и относно създаването респ. закриването или специалностното сливане на институти.

Научно-техническият съвет съветва и помага на органите на сдружението по научно-техническите въпроси от принципно значение.

Носител на научно-изследователската дейност на сдружението „Фраунхофер” са институтите. Ръководителите на институтите и органите на сдружението се подпомагат съвещателно от институтските съвети, които се назначават от Председателството.

Сдружението се ориентира последователно към целта на превръщането на изследователските резултати в нови и иновативни продукти, методи и услуги.

Важна задача на сдружение „Фраунхофер” са стратегическите изследвания. В рамките на институционалното стимулиране на Федерацията и провинциите се изпълняват изследователски проекти, които служат на върховите и ключови технологии или иновации в направления, които са от особен обществен интерес. Към тях принадлежат защитата на околната среда, енергийните техники и грижите за здравеопазването.

В рамките на Европейския съюз „Фраунхофер” участва в съответните технологични програми.

 

Сдружението „Фраунхофер” осъществява ПОРЪЧКОВИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ за стопанството. Мали, средни и големи предприятия използват компетентността на сдружението в рамките на договорни изследвания и общи съвместни проекти.

Сдружението „Фраунхофер” разработва конкретни внедряеми, иновативни решения и допринася за широкото прилагане на нови технологии. Особено за малките и средни предприятия, които са без собствени изследователски и развойни капацитети сдружението е важен доставчик на иновативно НОУ-ХАУ.

Освен това Сдружението осъществява СОБСТВЕНИ НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ РАЗРАБОТКИ (институционално стимулиране), които служат на запазването на научното качество и на извеждането на нови научни направления.

Според необходимостта редица институти от „Фраунхофер” работят съвместно, за да реализират и комплексни системни решения. Това между другото се извършва и в рамките на институтски и целеви колективи.

Сдружението „Фраунхофер” работи съвместно и с  висшите учебни заведения. По този начин то допълва своите ресурси в областта на фундаменталните изследвания и получава млади научни кадри. Университетите от своя страна чрез едно близко до практиката образование и съвместно извършване на отнасящи се до практиката изследвания добиват ползи от кооперирането си със сдружение „Фраунхофер”. Характерни за сътрудничеството са общите назначения в катедрите и хонорарните професури и в ръководенето на институтите от „Франухофер”.

Финансиране според постиженията

Сдружението „Фраунхофер” изследва програмно и в съответствие с постигнатото.

Чистите фундаментални изследвания, подобни на тези в университетите, се финансират почти 100 % с обществени пари.

Индустрията финансира изследователско-развойната дейност  до технически прототипи в голяма степен частно.

Налице е зависимост на изследователската ориентация от финансирането.

Сдружението „Фраунхофер” получава средства както от обществено стимулиране (около 40 %), така и от поръчкови изследвания (около 60 %). По този начин Сдружението работи в динамично равновесие между приложно-ориентираните изследвания и иновативното развитие.

 

Ст.н.с.Илия Ганчев

Доктор-инженер на Рощокския университет



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5309410
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930