Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
04.06.2018 20:00 - ЗА ЛОЯЛНОСТТА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3649 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 04.06.2018 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЗА ЛОЯЛНОСТТА

Автор: Виктор Кордон


“Не е ли по-добре за наший народ, не е ли по-разумно за нашата политика, не е ли по-достойно за Княза, правителството и народа, да си гледаме работата без да се унижаваме пред когото и да е, без да признаваме, че един български въпрос съществува, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават?”
Стефан Стамболов  

Лоялността е ключов фактор за всяка човешка група, защото показва обвързаността на и между отделните индивиди, от които е съставена, посредством общите им нрави, обичаи, идеи, цели, интереси, минало, победи, загуби, тежнения, болки и радости. Това се отнася както за отношенията между двама души (другари или приятели), така и за отношенията в семейството, работния колектив или в обществото като цяло. Тоест лоялността играе ролята на свързващ елемент между отделните звена на която и да е човешка общност, независимо от техния брой.

Но колкото и да е полезна, лоялността, като всяко друго нещо, може да бъде и вредна, когато е предозирана, когато излиза извън границите на нормалното. В такъв случай лоялността от лекарство се превръща в отрова! Прекрасен пример за такава извънмерна лоялност са религиозните, партийните и идеологическите фанатици, които са готови да жертват собствения си живот и живота на близките си, както и да измъчват и убиват други хора в името на някаква утопия или авторитет, бил той бог, вярата, Партията, Лидера и т.н. Фанатизмът е болест, която обикновено засяга невежите, необразованите и психически лабилните (но не непременно психически болни). Тези типове хора стават лесна плячка на различните видове пропаганда - политическа, идеологическа и религиозна. Поради особеностите на техния характер или поради липса на знания, те без особено усилие могат да бъдат индоктринирани и използвани за нечии чужди користни цели, оставайки при това с убеждението, че са направили свободен избор и че служат на справедлива кауза. Пропагандата успява да внуши на тия индивиди определени свои идеи и представи, които не са рационални, а са насочени към техните чувства, именно защото ония са податливи на външни влияния поради незнание, пристрастия или емоционална нестабилност. Апелирайки към техните чувства, тя ги обвързва, обсебва ги емоционално, а хората, които са емоционално обременени, не са способни на рационална преценка.

Характерни черти на фанатика са сляпото доверие и безрезервното преклонение пред обекта на неговата любов. Това прави такъв човек опасен, защото той не се ръководи от прагматични и разумни основания, а от ирационални, от подсъзнателни мотиви. Представите и мирогледът на фанатика се основават не на факти, стабилни познания и рационална логика, а на желания, очаквания, пропагандни внушения и предварителни нагласи. Тоест такъв човек е силно пристрастен и емоционално обременен, което го прави неспособен за адекватна оценка и реакция на случващото се около него и в света като цяло. И макар че на пръв поглед е лоялен, на практика той представлява опасност за обществото, защото лоялността му е само спрямо дадена частна кауза или авторитет, интересите на които много често са в грубо противоречие с обществените. Макар и да си въобразява, че работи за общото благо, той може да изпълнява несъзнателно изключително вредна роля за интересите на целия колектив. Ето защо лоялността понякога, когато е сляпа, ирационална, основана на незнание и пропагандни стереотипи, не само че не е полезна, но е и напълно зловредна и може да нанесе големи поражения на обществото, което я отглежда. Следователно лоялността е необходим, важен и полезен елемент от обществените взаимоотношения, когато е съзнателна и насочена към благото на даден народ, например. Но когато служи сляпо и безрезервно, макар и безкористно, единствено на тесни интереси, сблъскващи се с общите, тя се превръща във фанатизъм и представлява опасно и вредно явление.

И така стигаме до заключението, че безусловната и безгранична лоялност, подобно на всичко прекомерно, има вредни последици, защото лоялността, като всяко друго нещо, си има граници, извън които се превръща в сляп фанатизъм, способен да извърши големи поразии, мислейки си, че върши добро. Много добро потвърждение на това твърдение е русофилството в България – с мисълта и убедеността, че служат на страната си, русофилите всъщност обслужват интересите на Москва, чиито агенти умело използват невежеството и пристрастията им. Така на практика русофилите се превръщат несъзнателно в троянски коне на Кремъл, в нещо като руска пета колона, и реално работят против родината си. Това показва колко опасна може да бъде лоялността, когато зад нея стоят невежеството и пристрастността!

Ала нека не се залъгваме, че този вид фанатизъм, при който по-малки или по-големи маси от обществото питаят безрезервна обич и преданост към чужди страни и народи, е присъщ само на русофилите. Българинът е склонен към чуждопоклонство и тази му податливост се отнася не само за Русия – нека си припомним, че той е бил (и все още в някои случаи е) гъркофил, англофил, германофил, франкофил, сърбоман, американофил и какъв ли още не. Освен отявлената русофилия, в нашата страна днес се наблюдава и една силна мания за възвеличаване и идеализиране на страните от т.н. Запад, което можем да наречеч западофилия или вестернофилия. Нека не бъркаме обаче естествения афинитет на нормално мислещите хора към западния обществен модел – т.е. към неговия плурализъм, конституционализъм, либерализъм, равенство пред закона, правов ред, свобода на словото, икономическо и технологично развитие и висок жизнен стандарт – със сляпата привързаност и наивното превъзнасяне на Запада. Това, че разумните личности виждат цялостното превъзходство на западните общества в политически, икономически и технологичен план и се възхищават на успехите им в социалната сфера, не означава, че ги смятат за съвършени и безгрешни. Интелигентният човек е такъв, защото се информира от различни източници и е критичен към всичко. Той знае, че идеални общества и системи няма, че всички те си имат недостатъци и слабости, които се нуждаят от поправяне. А идеализацията и превъзнасянето на каквото и да било е характерен белег на невежите, ниско образованите и предубедените.

В тази връзка се сещам за коментарите по повод един мой материал относно случая „Скрипал”, в който застъпих тезата, че не бива да обвиняваме Русия или пък когото и да било, без да разполагаме с доказателства. Разни хора, в това число и мои приятели (?), се надпреварваха да ме поучават, че трябвало да бъдем лоялни към западните ни партньори, а някои завоалирано или пък открито ме обявиха за русофил, че даже и за руски агент (впрочем това е един от поводите за написването на настоящия материал). Няма да се спирам на нелепостта на тези абсурдни обвинения, защото, мисля, съм доказал с цялостната си дейност антирусофилските си позиции и привързаността си към европейската цивилизация. Но реакцията на тази немалка част от читателите ми беше типичен пример за сектантска заслепеност по отношение на Запада, неразличаваща се особено от русофилското безумие. Пак повтарям, че да превъзнасяш неистово Запада и да му се кланяш като на икона не означава, че си демократ, нито пък че си интелигентен, а само че си лековерен и невеж фанатик. Признаването на безспорните успехи на западната цивилизация, когато идва след един трезв сравнителен анализ, няма нищо общо с рабското преклонение пред Запада и неговото идеализиране. Първото показва способност за аналитично и критично мислене, а второто - невежество и слаб интелект. Простете, но неограничената лоялност на западофилите твърде много прилича на безрезервната лоялност на русофилите и съветофилите по времето на комунистическата диктатура, които ни бяха превърнали в губерния на съветска Русия.

Та именно тия фанатизирани западофили бих искал да запитам днес към кой точно Запад трябва да бъдем лоялни? Към Великобритания ли, която не е лоялна към страните от Европейския съюз и затова го напуска, преследвайки собствените си интереси (което е право на британците, разбира се), или към другите, които остават в ЕС? Към Германия ли, която одобри реализирането на „Северен поток 2”, или към Полша (друг наш европейски партньор) и Съединените щати (наш партньор в НАТО), които се опитват да саботират този проект? Към Австрия, Унгария, Словакия, Полша и някои други ли, които се обявяват против заселването на пришълци от други континенти и култури, против ислямизацията на континента (както те наричат този процес) и против разселването на мигрантите по квоти, прието от ЕС, или към страните, подкрепящи тези явления? Към Австрия ли, чийто вицеканцлер обяви, че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат, и към другите страни, съгласни с него, или към поддръжниците на санкциите? Към САЩ ли, които налагат мита на стоките от Европейския съюз и на практика започват търговска война, или към европейските държави, страдащи от тези американски мерки, и готови да предприемат ответни стъпки срещу Вашингтон? Към партньора ни от НАТО Съединените щати ли, който заради безрезервната си подкрепа за Израел излезе от споразумението с Иран (в което са страна), или към другите ни партньори от същия пакт, които смятат, че това не е правилно и се опитват да спасят споразумението? Към американците и британците ли, които излъгаха целия свят, че Садам Хюсеин имал връзки с Ал Кайда, че стоял зад атентатите от 11 септември 2001 година и че имал оръжия за масово поразяване? Към САЩ ли, с техните военни престъпления, масови убийства и използване на напалм и химически агенти-дефолианти във виетнамската война? Към Великобритания и САЩ ли, които за да спасят кожата си и да защитят интересите си, през Втората световна война сключиха пакт с дявола в лицето на СССР, в който по същото време имаше хиляди концентрационни лагери, милиони хора бяха принудително изселвани, много други бяха тероризирани, измъчвани и разстрелвани, правата и свободите на гражданите бяха отнети безвъзвратно и се извършваха безчет зверства и чудовищни престъпления? Към Франция и Великобритания ли, които малко преди Втората световна война принудиха с ултиматум съюзницата си Чехословакия да предаде безусловно Судетската област на Третия райх, с когото посочените две страни сключиха позорния Мюнхенски сговор, на който дори не бяха поканили чехословашки представители? Към същите Франция и Великобритания ли, които чрез Мюнхенския сговор уж гарантираха новите граници на Чехословакия, но след като Хитлер окупира тази страна, те не направиха нищо, за да я защитят, както се бяха ангажирали да постъпят? И пак към Франция и Великобритания ли, които не си мръднаха пръста да спасят Полша, след като бе нападната от Германия (с което започна и Втората световна война) и от Съветския съюз, въпреки че сами и доброволно й бяха обещали чрез специален договор да й окажат всестранна подкрепа, включително и военна, в случай на агресия срещу нея?

Та, към кой именно Запад, драги западофили, трябва да бъдем безрезервно лоялни? Към онзи, който погазва международното право, когато то противоречи на интересите му ли? Към онзи, чиято лоялност се простира само до там, откъдето започват собствените му изгоди ли? И към онзи, който изоставя съюзниците си в най-тежките моменти ли?

Но това, моля, не е подкана за „разлюбване” и намразване на Запада и за хвърляне в обятията на руската мечка (в каквото, предчувствам, няма да закъснеят да ме обвинят ревностните западофили с повърхностни познания и умствени способности), а апел за трезвомислие, прагматизъм и рационален подход към всички събития, процеси и фактори в световната политика, за резервираност към всички играчи на международната сцена, защото всеки от тях действа преди всичко с оглед на собствените си интереси, а международните норми и лоялността стоят на заден план. Това е призив да подхождаме към вътрешните и външните предизвикателства само и единствено с оглед на националните си интереси, а не да се ръководим от някаква илюзорна лоялност, защото в света на голямата политика над всичко друго стои интересът на обществото!

А на западофилите, апелиращи да бъдем безрезервно лоялни към Запада (ако изобщо можем да мислим за западния свят като за нещо единно и монолитно), им препоръчвам да се поучат от самия него, тъй като в случаите, когато международните норми и договорните задължения му пречат да реализира собствените си интереси, той избира интересите си пред лоялността към всякакви принципи и договори!  

И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България!”
Стефан Стамболов





Гласувай:
7



1. staler - Доста точно, но след като цитираш ...
04.06.2018 20:23
Доста точно,но след като цитираш Стамболов не е лошо да се напомни че именно той е с огромни заслуги да ни яхнат сакскобурготите ...нац катастрофи,кланета,терор и контра такъв,комунизъм,перестройка,либерализъм,Бойко Борисов и т.н....

цитирай
2. kordon - до staler
04.06.2018 20:43
А не е ли по-добре да цитирам (в кръга на шегата) Библията, според която Адам и Ева извършили първородния грях и с това започнали всички човешки беди и нещастия?!
цитирай
3. germantiger - 1
04.06.2018 21:55
Лично аз като западофил по случая Скрипал НЕ бях срещу русия, нещо повече - англичаните винаги предизивкват моите съмнения, заото познавам историческите им мерзости.

а преди ден написах това на една БРЮКСЕЛСКА ЧИНОВНИЧКА:

МНОГО СТЕ СИ ПОВЯРВАЛИ "ТАМ", не Вие персонално, но вероятно и вие, не гадая.

ЛИЧИ ИМ НА ПОВЯРВАЛИТЕ СИ ТАМ В БРЮКСЕЛ И НЕ САМО и това ви го пиша аз, който милея за Европа при положение, че тя "пет пари не дава" за подобните на мен.

ДРУГАРИТЕ ОТ ИЗТОК СА МИ ОРГАНИЧНО ПРОТИВНИ.

НЯКОИ ЕВРОПЕЙЦИ ПИСКОВА НА ВИСОКИ НИВА СА МИ ОТВРАТИТЕЛНИ също.

Европа би била чудесно място без едните и без другите - без тях и без "вас".

Всичко върви към един ЕВРОПЕЙСКИ МОЛЕНБЕК и не е слух, а реалности.

Хората над Вас са наясно в какъв Моленбек превръщат запада и уверено вървят натам.

Ненавиждам тези които моленбекизират западна Европа.

Ако не бяхте витиевата и хлъзгава, щях да ви питам за Моленбек, който не съм посещавал.

Разговор с Вас аз не мога да водя, както и вие с мен - имах нужда да изичстя видимо и заявено това.

НЕ Ви желая здраве и успех, защото вие ги имате.

Всичко най-хубаво за Вас и всичко най-лошо за шефовете Ви, ама дикиш клетва не хваща.

ИСТИНАТА НЕ Е ЕЗИК НА ОМРАЗАТА, лицемерието не е начин на общуване ЗА МЕН.

Държа да повторя, че ВАШИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ЛИДИРАШИ И РУЛИРАЩИ ЕВРОПА СА КАТО ЧЕРВЕНИТЕ в много отношения.

Едното и другото убива Европа, но се ражда новата - МОЛЕНБЛЕКСКАТА.

ВНИМАВАЙТЕ КАКВИ ГИ ВЪРШИТЕ ДРУГАРКО ТАМ В БРЮКСЕЛ, особено ако имате деца и наследници.

БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА КАТО ЕВРОПЕЙСКА Е ПОД ВЪПРОС.

АЗ НЕ СЪМ ВАЖЕН, нито нечия клетва.

ЗАКРИВАТЕ ЕВРОПА, другарко!

цитирай
4. germantiger - и финалния ми коментар при комунистката и нацистка европейска пискова
04.06.2018 21:55
пискова - ИНЖЕНЕРИТЕ НА ЕВРОПА УБИВАТ ЕВРОПЕЙСКОТО В ЕВРОПА

както върви;

след 50 години бели момичета ще има най-вече в русия, но в европа почти не

след 50 години църквите в европа ще са кът

АЗ - ИСТОРИЧЕСКИЯ РУСОФОБ ЗАПОЧВА ДА МЕ ТЕГЛИ КЪМ РУСИЯТА и аз не съм тъп днешен германец който сънува путин и го намира за нещо, аз не съм този тъп германец, а аз русофоба намирам за най-бяла русията !!! въпреки че сега нкф ще ме апострпфира защото той е по последователен контапункт на русанците дори от мен

ПИСКОВА - ИНЖЕНЕРИТЕ ДНЕС НА ЕВРОПА УБИВАТ ЕВРОПЕЙСКОТО и това го мисля не аз, не 5 човека, на милион, а десевтки милиони го виждаме

аз пискова намирам, че е по-нормално да съм балканец вместо моделиран западноевропеец

вие западноевропейците горките хора ги убихте като национално и смело мъжко

СЕГА ВЕЧЕ ЛИКВКДИРАТЕ И ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ПОЧНАЛИ СТЕ И НЕЯ

последно: преди години/преди донбас и крим мой позант българин посети украйна и посел етосния и латвия. той е софт остфоб/източнофоб, мека моя версия е, та той беше възхитен от белите хора в киев и от момичета в прибалтика - аз му казах, че ще е възхитен, подготвих го за това

но какво значение имат тук за вас някакви бели момичета

ПИСКОВА - ТЕЗИ КОИТО ВОДЯТ ЕВРОПА Я УБИВАТ НАЦИОНАЛНО И ВЕРСКИ

АЗ НЕ СЪМ НАЦИ ИЛИ РАДИКАЛ

казвам ти истината

всички които ще кажат същото и те ли са комунисти и нацисти

КОМУНИСТИ И НАЦИСТИ СТЕ "ВИЕ"
цитирай
5. germantiger - както знаеш
04.06.2018 22:08
имам по-косервативно "виждане" за граниоците на запада

за мен полша НЕ е запад

за мен врагове на европа освен русия са също сащ и англия

това обаче не ми пречи да виждам силата на сащ, без да се заблуждавам както много хора преди години, че те ще фалират

ПОСОЧИЛ СИ ТОЧНО РЕАЛНОСТИТЕ

Та именно тия фанатизирани западофили бих искал да запитам днес към кой точно Запад трябва да бъдем лоялни? Към Великобритания ли, която не е лоялна към страните от Европейския съюз и затова го напуска, преследвайки собствените си интереси (което е право на британците, разбира се), или към другите, които остават в ЕС? Към Германия ли, която одобри реализирането на „Северен поток 2”, или към Полша (друг наш европейски партньор) и Съединените щати (наш партньор в НАТО), които се опитват да саботират този проект? Към Австрия, Унгария, Словакия, Полша и някои други ли, които се обявяват против заселването на пришълци от други континенти и култури, против ислямизацията на континента (както те наричат този процес) и против разселването на мигрантите по квоти, прието от ЕС, или към страните, подкрепящи тези явления? Към Австрия ли, чийто вицеканцлер обяви, че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат, и към другите страни, съгласни с него, или към поддръжниците на санкциите? Към САЩ ли, които налагат мита на стоките от Европейския съюз и на практика започват търговска война, или към европейските държави, страдащи от тези американски мерки, и готови да предприемат ответни стъпки срещу Вашингтон? Към партньора ни от НАТО Съединените щати ли, който заради безрезервната си подкрепа за Израел
цитирай
6. germantiger - споредм мен ПОЧТИ
04.06.2018 22:13
ЗАПАД НЯМА, няма реално дясно отдавна

СЛЕД 1945 Г. ЗАПАД НЯМА - той беше и е последователно убиван

нашите възможности са като рпи гласуването - предлага ни се еидн боклук и друг предател

така и в целия "запад", за това аз НЕ гласувам

въпроса е след като нямаме алтернативи какво да правим
цитирай
7. batogo - !!!:))) Истинският държавник над всичко поставя благоденствието, честта и достойнството на държавата и народа си!
05.06.2018 10:48
“Не е ли по-добре за наший народ, не е ли по-разумно за нашата политика, не е ли по-достойно за Княза, правителството и народа, да си гледаме работата без да се унижаваме пред когото и да е, без да признаваме, че един български въпрос съществува, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават?”
Стефан Стамболов
цитирай
8. krumbelosvet - Г-н Кордон,
16.02.2019 10:18
авторът, започва и завършва със Стамболов. Кво повече??!!! Това ли е пример за служене на българския интерес без залитане в крайности? Не дължим ли на Стамболов ДВЕ национални катастрофи и 131 (сто тридесет и една) години ГРАЖДАНСКА ВОЙНА?
Всички знаем превъзходствата на Запада. Знае ли Кордон ЗАЩО, ОТКЪДЕ са тия превъзходства? Генетични или географо-исторически? Но каквито и да са, Западът НЕ НИ БРОИ ЗА СВОИ.!!! Виж Бисмарк и... Маркс...
А в Русия има повече българи, отколкото в България. Азбуката и църковният език са български. И най-важно, Западът ще ни предаде НА ТУРЦИЯ. Такъв му е историческият и СЕГАШНИЯТ интерес. И почти ни е предал. Разоръжи ни. Мисли ли Кордон, че ако Ердоган влезе в България, Европа ще воюва с него? Не, разбира се. Да обяснявам ли защо?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843875
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285