Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2018 20:14 - Та те нас ли ще поучават?!В България жената е била равна на мъжа преди повече от век, да не ни пробутват "истанбулски" номера
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 505 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 26. Февруари 2018 , брой: 39 Никола Филипов, Лондон
В съседна Турция и в другите мюсюлмански страни жената няма право дори да върви редом с мъжа си. Тя върви на няколко метра зад него като доказателство за второстепенната си роля. В някои от тези страни жената и децата се смятат за собственост на мъжа и той може не само да ги измъчва, но дори да разполага с живота им.
Ако Истанбулската конвенция е за защита на жените и децата - то тя е именно за тези страни!
По време на Балканските войни депутатите в английския парламент, братята Чарлз и Ноел Бъкстон, обикалят земите ни и се запознават с традициите на нашите народи и действащите тук закони. Те с огромно учудване разбират, че в България жените са равноправни с мъжете! А тогава в Англия ги смятат за хора от по-нисша категория. И това го пишат в специална книга за България и българите. И го докладват в английския парламент.
За наша радост тази книга попада у евангелиста Стоян Ватралски, който я превежда на български език. Още същата 1914 г. е издадена от Придворната печатница в София и аз, като стар букинист я притежавам.
А някой да е чул или чел да сме изгаряли някога живи на клада по-изявените и по-прогресивни българки, както са правили на Запад с подобни жени? Там са обявявали за "вещици" най-будните жени - онези, които имали собствено мнение, които се опитвали да мислят и четат. У нас напротив! Моята прабаба например, през ХІХ в., като имала собствено мнение и умеела да чете, е била обграждана с уважение и са я търсели за съвети по най-различни проблеми.
И сега тези страни ли ще ни налагат свои конвенции за защита на жените? Вече видяхме резултатите от техните препоръки и конвенции в различни области. Благодарение на тях си унищожихме и промишленост, и селско стопанство... Помня като младеж, че идваха делегации дори от САЩ, Италия и Франция да изучават положителния български опит от бързо развиващото ни се кооперативно земеделие. А дори от Британската енциклопедия можете да се осведомите, че в края на периода, наричан днес тоталитаризъм, България е била класирана от световната статистика (не от българската стъкмистика) в челната десятка в света по някои производства и икономически показатели.
Съсипаха ни и образованието, на което ни завиждаха много страни и също показвахме челен опит. Съсипват ни и културата... И какво остана още да ни съсипят с така настоятелното пробутване на въпросната Истанбулска конвенция? Ако тя се отнасяше наистина за правата на жените и децата, то не България има нужда от такъв документ, а точно обратното! Защото при нас равноправието на жените и защитата на жените и децата е с многовековни традиции и всички тези страни трябва да вземат нашия пример - както са установили и написали преди повече от сто години братята Бъкстон! Те пишат в книгата си, че България е "най-демократичната страна на Балканите, а може би и в света". И изброяват редица доказателства, като особено внимание отделят на толерантността на българите към другите балкански нации, към друговерците, инакомислещите и изобщо към различните. И наблягат на факта, че българският род е може би единствен, изградил мнението, че жената е равна на мъжа.
Изключения и престъпления има навсякъде и ще ги има винаги. Не за изключенията се приемат международни конвенции, а за основни промени. Истанбулската конвенция е за промени в статуквото, промени в мисленето, промени в традициите и идентичностите.
Затова популяризирам тук написаното от братя Бъкстон. И апелирам българските депутати и политици да спрат да се снишават и унижават като колониални марионетки, а да се изправят и да издигнат глас в защита на националните ни традиции и интереси, както вече правят редица източноевропейски лидери!
 



Гласувай:
5



1. radostinalassa - Точно така е
04.03.2018 16:31
Опитват се пак да ни измамят. Ако я подпишем, тя ще влияе по- силно от Конституцията.
Да не говорим, че при богомилите жената е била равна на мъжа, с равни способности в магиите на Боян Мага напр.Затова са избили 50 болярски рода с пеленачетата.Дело равно на инквизицията в Западна Европа, където са избити милиони мъже от по- добрия сорт. и затова сега има доста гейове и педофили
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3034951
Постинги: 3517
Коментари: 2406
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031