Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2015 16:40 - Как Германия реорганизира науката си след падането на тоталитаризма в едната й част
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
0



 Как Германия реорганизира науката си след падането на тоталитаризма в едната й част

Доц. д-р инж. Илия Ганчев, Варна

Научно-изследователската дейност в Германия се извършва в следните видове висши учебни заведения и научно-изследователски институции (данни за 2010):

* Висши учебни заведения (333 – 216 висши института и 117 университета)

* Сдружението „Макс Планк” (89 научни институти и центрове)

* Сдружението „Фраунхофер” (85 научни институти и центрове)

* Сдружението „Лайбниц” (88 научни институти и центрове)

* Академии (11)

* Федерални институции

* Провинциални институции

* Институции за специализирана информация и библиотеки. 

 

Централизацията е  характерна за страните на тоталитарния комунизъм, а децентрализацията, т.е. развитата регионализация е основна характеристика на демократичните държави.

В този смисъл от общо 600 основни научно-изследователски средища (университети, институти, сдружения, академии и т.н.) в Германия само малко повече от 40, т.е. 7 % са в столицата Берлин.

В германските академии на науките няма нито един институт.

Научно-изследователските институти и центрове в Германия се намират в научните обединения и университетите, а някои от тях едновременно и в двете образувания.

Самата канцлерка г-жа Меркел идва от бившата Академия на науките на бившата ГДР и точно знае, как се реорганизира тоталитарно организирана наука така, че не само да не се ликвидира, а тъкмо обратното – да се разшири, но ставайки рационална и полезна за обществото и държавата, т.е. в качеството й на непосредствена продуктивна сила да движи иновационните процеси, водещи до технологично обновление и икономически растеж и стабилност на държавата.

Един особено важен пример:

Бившата Академия на науките на ГДР със седалище в Източен Берлин, която е открита през 1946 година под името „Германска академия на науките“ продължи отчасти традициите на Пруската академия на науките, създадена на 11 юли 1700 година от крал Фридрих I.

С влизането в действие на Договора за обединение на двете германски държави от 3 октомври 1990 г обединението на учените ГАН беше отделено от научно-изследователските институти в други научно-изследователски обединения.

В персонална наследственост от АН на ГДР дейностите на това обединение от учени продължават от 1993 г в рамките на организацията „Дружество Лайбниц”. В него членуват общо 308 души, от които 122 бивши членове на АН на ГДР). Те се събират ежемесечно на заседания, на които изнасят доклади и дискутират, а ежегодно провеждат научен колквиум.

В Германия членовете на академиите не ги наричат академици, тъй като това е название за завършилите висше образование.

На 31 декември 1991 г институтите на АН на ГДР бяха разформировани и в голяма част на другия ден основани наново в рамките на НАУЧНИТЕ ОБЕДИНЕНИЯ „Лайбниц”, „Хелмхолц”, „Макс Планк”, редом със съществуващото вече научно обединение „Фраунхофер”.

Как точно действа и взаимодейства цялата германска наука за благото на народа и държавата, би могъл да разбере за няколко дни всеки български политик или държавник, стига да не го мързи да чете и да се образова, мислейки, че знае всичко. Ако пък толкова няма възможност да загуби от драгоценното си време, нека да помоли чрез министър-председателя ни уважаемата г-жа канцлер и нейното министерство на образованието и науката – те със сигурност ще се отзоват на помощ на българските си колеги, с които както знаем са в прекрасни взаимоотношения.

Както казва българския народ: „Ден година храни!“

Колкото по-бързо държавниците ни реорганизират рационално, а не формално както досега българската наука, толкова по-скоро всички ще усетим нейната народополезност …




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5340109
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930