Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 10:39 - “ЦАЙТ” – Борбата на България с корупцията, свидетелството за провал от Брюксел (Bulgariens vermasseltes Zeugnis aus Brüssel – „Zeit”) (8.2.2012)
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 705 Коментари: 0 Гласове:
1



ЦАЙТ” – Борбата на България с корупцията, свидетелството за провал от Брюксел (Bulgariens vermasseltes Zeugnis aus Brьssel – „Zeit”) (8.2.2012)

 

България би трябвало да направи повече в борбата с корупцията и престъпността, предупреждава Европейската комисия. Министър-председателят Борисов се измества отговорността от себе си.

Българският премиер Бойко Борисов:

"Ало, Ваньо, Мишо Бирата (Mischo das Bier) ми се обади отново", каза министър-председателят на България Бойко Борисов на директора на Агенция "Митници", Ваньо Танов, през май 2010 г. по телефона. Последва дискусия за очаквани действия от митническите служители на Танов в бирената фабрика "Леденика" поради предполагаеми данъчни престъпления. През януари 2011 г. критичният спрямо правителството булеварден вестник ГАЛЕРИЯ публикува запис на разговора. От него се разбира, че Борисов инструктира шефа на митниците Танов да изтегли служителите си пивоварната, защото той е обещал на собственика й Михаил Михов, „да не го закача”.

         Историята с Мишо Бирата накара обществеността в България да се заслуша, и предизвика главния прокурор Борис Велчев към разследвания. До дне е неясно, дали записите са автентични, и ако е така, кой ги е създал, и ги е поднесъл на "Галерия".

Също и въпросът, дали премиерът на България с ходатайството си за Мишо Бирата е виновен за неправомерните действия за предотвратяване на мерки от страба на митнническата полиция, остана без правно ангажиран отговор. Само внезапната сърдечна смърт на 47-годишният Михаил Михов на 30 март 2011 г. в една хотелска стая в малкото градче Правец изглежда ясна.

В една рап-версия деликатният телефонен разговор като YouTube-Video постигна култов статус. В предишния годишен доклад на Европейската комисия за напредъка на България в борбата срещу корупцията и престъпността от юли 2011 г., той обаче не се споменаваше. Като отлично момче-ученик, министър-председателят Борисов тогава се радваше на добра оценка от Брюксел. Комисарите от ЕС удостоверяваха на неговото правителство от дясната партия „Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ), "политическа воля" за борба с корупцията и престъпността, както и "стремеж към реформи."

В публикувания сега полугодишен доклад на Европейската комисия не липсват подобен вид думи на признание, центърът на тежестта ляга върху критиката. Комисията критикува "липсата на убедителни резултати", "непрофесионални техники за разследване" и чести "поличейски ексцесии". Споменава се и измъчващият България проблем с търговията на гласове на избирателите и твърденията за изборни манипулации в президентските и местните избори през октомври миналата година.

 

Европейската комисия оценява съседката Румъния значително по-добре

България е значително по-зле, отколкото нейната също през януари 2007 г. присъединила се към ЕС съседна Румъния. През юли 2012 г. Европейската комисия ще предприеме цялостна оценка на развитието на двете страни през последните пет години. След това предстои решението, дали редовните доклади за техния  напредък в областта на вътрешния ред и правосъдието следва да се прекратят или трябва да продължат. Въпреки че оценката и присъединяването на двете балкански страни към Шенгенското пространство формално не са свързани помежду си, Холандия настоява за това, присъединяването към Шенген да им се позволи едва след два последователни положителни доклади за оценка.

Бойко Борисов обича да търси отговорност за злоупотреби в другите; той ги е намерил този път в опозицията и в критичните групи за гражданските права.

"Така както неправителствените организации изпращат писанията си из цяла Европа и българите очернят в европейския парламент страната си, не може да се очаква нищо друго, освен отрицателен доклад," каза той на министрите си по време на заседание на кабинета. Българското знаме пред резиденцията му виси на половин мачта, но поради скалъпеното свидетелство от Брюксел. Това е ден на траур в България, тъй като повредена язовирна стена в понеделник наводни югоизточното българско село Бисер, а осем души загинаха.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2012-02/bulgarien-EU-korruption


Тагове:   герб-опозиция,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5335270
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930