Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2011 09:58 - Да прекратим изнудването от страна на инвестиционните банки и рейтинг-агенциите!
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0



Да прекратим изнудването от страна на инвестиционните банки и рейтинг-агенциите!

(По повод новото започнало изостряне на евро-кризата след свалянето на кредитната способност на Италия от страна на рейтинговата агенция Стандард & Пур’с)

Европа не бива повече да бъде изнудвана от инвестиционни банкери и рейтингови агенции. Диктатурата на финансовите пазари трябва да бъде преодоляна, като държавите от ЕС получат възможност чрез една банка за държавни заеми да получават нисколихвени заеми от страна на ЕЦБ. В същото време нивото на дълговете трябва да бъде намалено драстично чрез отнемане на собственост от милионери в европейски мащаб.

Вярно е разбрала „Стандард & Пур’с”, че антисоциалната италианска политика на икономии пречи на икономическия растеж и по този начин изостря дълговата криза! Но също така е вярно, че зависимостта от рейтинговите агенции въздейства проциклично и всяко снижаване на кредитния рейтинг води след себе си по-високи лихвени проценти и затягането на дълговата криза.

Автентично левите трябва да призоват и да водят категорична борба за пречупване силата на агенциите за кредитен рейтинг и освобождаване на държавното финансиране от диктата на финансовите пазари.

Вместо това, да се задушава растежът чрез драконовски програми на икономии и да се тласка населението на кризисните страни към бедност, трябва в европейски мащаб да стартират конюнктурни програми и да бъдат задвижени публични инвестиции.

Държавните  и правителствени ръководители от ЕС подкрепят с действията си евро-спасяването на банките, но отказват да защитят икономиката и трудовата заетост на гражданите. Техните съвещания на върха са връх на безотговорността! Само така би могло да бъде оценено отхвърлянето на конюнктурни пакети от страна на финансовите министри на ЕС и в частност на „проучването” на Дойче банк, съгласно което спасителният чадър за еврото трябвало да натовари бюджета на ФРГ с 400 млрд евро.

Отклоняването на предложението на финансовия министър на САЩ Гейтнер за един конюнктурен пакет е меко казано небрежност!

Световната икономика е изправена пред дълбока криза, „спасяването на еврото” все повече се демаскира като отровен коктейл. Икономиката, заплатите и пенсиите вървят надолу, а банките осребряват ситуацията.

EFSF (Европейският инструмент за финансова стабилност) заема пари от финансовите пазари.  По този начин банките печелят още повече от „спасяването на еврото”. Когато лихвените проценти се покачват, настава скъпотия. Банките най-после трябва да бъдат поставени на мястото им, вместо отново и отново да ги придържаме под мишниците.

Автентично левите и всички рационално мислещи нормални хора искат да освободят държавните финанси от зависимостта на финансовите пазари и най-после престъпните печалбари да бъдат привлечени да си платят!

Съвсем ясно казано, ние, всички европейски държави, се нуждаем от една публична банка, която да предоставя кредити при необходимост на отделните страни от ЕС, БЕЗ ЗАОБИКАЛЯНЕ ПРЕЗ ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ, а чрез  ЕЦБ.

Левицата трябва да изисква (АКО Е ЛЕВИЦА!) кризисни такси за свръхбогатите. По този път би могло да бъде финансирана една регенерираща програма, с цел да се предотврати нова (и несъмнено непоносимо дълбока) икономическа криза.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5328987
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930