Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2011 14:29 - Уилям И. Робинсън – Глобалният капитализъм и фашизмът на 21-ви век
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 689 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2011 08:12


Уилям И. Робинсън – Глобалният капитализъм и фашизмът на 21-ви век

9-ти май 2011

By William I. Robinson

(Уилям И. Робинсън е професор по социология и глобални проучвания в Калифорнийския университет, Санта Барбара)

Световната икономическа криза и атаката срещу правата на имигрантите са свързани помежду си в мрежата на фашизма от 21-ви век.

         Кризата на глобалния капитализъм е безпрецедентна, по размера й, по глобалния обхват, по степента на екологична деградация и социално влошаване, и по размера на средствата за насилие.

Ние наистина сме изправени пред криза на човечеството. Залозите никога не са били по-високи; оцеляването ни е в опасност. Ние навлязохме в период на големи сътресения и несигурност, на важни промени, изпълнени с опасности - както и с възможности.

Аз искам да обсъдим тук кризата на глобалния капитализъм и идеята за различни политически отговори на кризата, като се фокусираме върху крайно дясна реакция и опасността от това, което наричаме фашизъм на 21-ви век, особено в Съединените щати.

Посрещането на кризата изисква анализ на капиталистическата система, която е преминала през преструктуриране и трансформация през последните десетилетия.

Настоящият момент включва качествено нова транснационална или световна фаза на световния капитализъм, която може да бъде проследена назад до 1970 г. и се характеризира с появата на истински транснационален капитал и транснационална капиталистическата класа, или ТСС.

Транснационалният капитал беше в състояние да се измъкне от ограниченията на националната държава - до натрупване след предходната епоха, а с нея и да премине  в съответствието на класовите и социални сили в света рязко в негова полза - и да се подкопае силата на работническата класа и народните движения по целия свят, в разгара на световната бунтове през 1960-те и 1970-те години.

Бързият транснационален капитал претърпя голяма експанзия през 1980-те и 1990-те години с участието на хипер-натрупване чрез нови технологии, като компютрите и информатиката, през неолиберални политики, както и чрез нови начини за мобилизиране и експлоатация на глобалната работна сила - в това число огромен нов кръг на първоначално натрупване, изкореняване и стотици размествания на милиони хора - особено в селските райони на третия свят, които станаха вътрешни и транснационални мигранти.

Изправени сме пред система, която вече е много по-интегрирана, и пред доминиращи групи, които са натрупали извънредни по размер на транснационални власт и контрол над глобалните ресурси и институции.

 

         Милитаризирано натрупване, финансови спекулации - и съкращаване на публичните бюджети

До края на 1990-те години, системата навлезе в хронична криза. Крайна социалната поляризация и неравенство ескалиращото помогна за генериране на дълбока криза на свръх-натрупване. Екстремната концентрация на богатството на планетата в ръцете на малцина и ускореното обедняване, както и лишаването на мнозинството, та дори участниците в годишната среща за 2011 г. на Световния икономически форум в Давос са принудени да потвърдят, че разликата между богатите и бедните в света е "най-сериозното предизвикателство в света" и то "повишава спектъра на свеовна нестабилност и граждански войни."

....

По-нататък авторът прави паралел между Германия и САЩ в раздела

„Отговори на кризата в Обамовата Ваймарска република в САЩ”

В следващия раздел - „21ви век на фашизма в САЩ” - авторът казва:

Аз не използвам термина фашизъм с лека ръка. Има някои основни характеристики на фашизма на 21-ви век, които ще идентифицирам тук:

(и разглежда следните характеристики)

* Сливането на транснационалния капитал с реакционна политическа власт

* Милитаризация и екстремна маскулинизация

* Една изкупителна жертва, която служи, за да се изместят и пренасочат социалното напрежение и противоречия

* Масова социална база

* Харизматични лидерство

* Смъртоносен кръг на натрупване-експлоатация-изключване




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5329603
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930