Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 13:44 - Оскар Лафонтен: добри шансове за ЛЕВИЦАТА при предстоящите избори за провинциални парламенти
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 481 Коментари: 1 Гласове:
0



Оскар Лафонтен:  добри шансове за ЛЕВИЦАТА при предстоящите избори за провинциални парламенти

Oskar Lafontaine: Gute Chancen fuer Linke bei naechsten Landtagswahlen

 

(15.03.2011 – Saarbrьcker Zeitung)

Г-н Лафонтен, японската атомна катастрофа би могла да развърже ръцете на Зелените при сегашните предизборни борби. На вашата партия също ли?

Лафонтен: Зелените и ГСДП не застават за незабавно излизане от атомната енергия, а за атомния компромис с представители на бизнеса за скъсяване на времето за експлоатация. Двете партии за разлика от нас се финансират от бизнеса. Само левицата може да формулира една екосъобразна политика без фалшиво приспособяване към стопанството. Когато това го разберат хората, те ще гласуват за нас в праламентарните избори.


По тази тема обаче левите действат по-скоро като  гратисчии. Като движение срещу атомните централи те все пак още не са се утвърдили.

Лафонтен: Левицата съществува едва от около 3 години. Самият аз още от 1980-те години принадлежа към говорителите на движението против ядрената енергия. Ние можем да представляваме бързото излизане от ядрената енергия, тъй като ние не сме обвързани с енергийното стопанство.


В Саксония-Анхалт съгласно допитванията Левицата дълго време беше отчетливо пред ГСДП. Но тенденцията очевидно се променя. Как си обяснявате това?

Лафонтен: Разумно обяснение дава опитът, който нашата партия вече натрупа в Саар, а именно, че Левицата по време на допитванията често беше подценявана.


В Баден-Вщртемберг и Рейн-Пфалц левицата трябва да се бори за влизане в провинциалните парламенти. Какви последици би имало за партията на федерално ниво, ако там тя остане под 5 %-овата бариера?

Лафонтен: Ние имаме добри шансове, да бъдем представени в двата парламента. Ако успеем с влизането в тях, това би било огромен успех за Левицата, която сега е представена вече в 13 повинциални парламента. Ако с малко не успеем, светът също няма да потъне! А и СвДП и Зелените също години наред не са били представени в много от парламентите на провинциите. Но ако това се случи, то в ландтазите на Майинц и Щутгарт не би била представена нито една партия, която се бори срещу Харц IV, срещу намаляването на пенсиите и срещу участието във войната в Афганистан. Заедно биха си останали само партиите на социалното разграждане.


ГСДП в Баден-Вюртемберг предвижда и червено-червено-зелен съюз. Колко вероятен Ви изглежда той?

Лафонтен: В Баден-Вюртемберг промяна в управлението е сигурна само, ако Левицата влезе в ландтага. Поради това аз считам офертата за Червено-Червено-Зеленоd за правдоподобна, тъй като социалдемократите – вижте Хесен и Северен рейн-Вестфалия – не можаха да натрупат добър опит преди изборите да изключат сътрудничество с Левицата. Тъкмо за една нова енергийна политика е необходима Левицата в Баден-Вюртемберг, тъй като тя не лежи в леглото на атомното лоби.


В заключение и един личен въпрос: Как се чувствате здравословно?

Лафонтен: Имах щастие. Вероятно съм преодолял рака.


Ще се върнете  ли отново на федералната политическа сцена?

Лафонтен: Аз съм на федералната политическа сцена, защото участвам активно в предизборните борби! Извън тях аз нямам амбиции.



Тагове:   Левицата,


Гласувай:
0



1. анонимен - YcorckMrcO
25.05.2011 19:39
I feel so much happier now I understand all this. Thakns!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263410
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031