Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 12:42 - Какво се случи в Ирландия? (Спасяване на немските банки „по ирландски”)
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 450 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво се случи в Ирландия?

Спасяване на немските банки „по ирландски”

Д-р инж. Илия Ганчев

Акермановците от ФРГ могат да се чувстват доволни. Все пак Ирландия ще бъде първата страна, която ще пълзи под спасителния чадър на ЕС. Чрез него в гърлото на съсипаните ирландски банки ще бъдат хвърлени много милиарди.

Германските банки дадоха на заем на Ирландия около 100 милиарда евро, от тях 38 млрд – на ирланските банки, 60 млрд – на фирмите и точно 2 млрд – на ирландската държава. Чрез парите на ЕС за Ирландия капиталовите инвестиции  в цяла Европа отново ще станат по-сигурни. Това е добре за гешефтите на изсмукващите банки. А с осигуряването на пари за спомагателните фондове на ЕС банкерите могат да продължат да си печелят „достойни” пари.

Финансите на ирландската държава  през 2007 минаваха за мострен модел – имаше даже години с излишъци в държавния бюджет. Балансът по текущите операции до 2005 също беше постиган. Страната се считаше за „келтския тигър”, който за кратко време можа да постигне историческото си пропадане.

Чрез данъчен дъмпинг и специални стопански зони в страната бяха привлечени фирми и капитал. Особено фармацевтични и ИТ-фирми бяха тези, които прехвърлиха своите централи в Ирландия. Покрай производствените зони ставаше въпрос преди всичко за това, да бъдат избегнати данъците на родните страни. Данъчният процент от 12,5 % дълго време остана нисък без конкуренция.

Финансовите фирми преместиха част от своите дейности в Дъблин. Прочута и предизвикваща страх беше ДЕПФА Банк, базираната в Дъблин германско-ирландска банка, дъщерна на германската Хипо-Риал-Естейт Банк, чието ирландско нещастие доведе до одържавяване на банката-майка.

Така много капитал се втече в страната. От 1996 до 2006 възникна гигантски балон на недвижими имоти – растежът беше два пъти по-висок от балонът в САЩ. Банките „подгряваха” този бум чрез все по-рискови раздавания на кредити. Към това се добави и обстоятелството, че с помощта на еврото управляваните от Европейската централна банка лихви за Ирландия дълго време всъщност бяха ниски.

Когато огромни пропадания на кредити заплашиха ирландските банки, през есента на 2008 правителството гарантира всички задължения. Страната беше прикована с вериги към банките. Държавният дълг достигна 440 милиарда евро – 3 пъти повече от брутния вътрешен продукт. В катастрофиралите банки бяха напомпени 50 млрд чисти пари. Това означава за Ирландия същото, което биха означавали за Германия примерно 800 милиарда.

Макар че Ирландия през 2006 все още имаше балансиран държавен бщджет, сега дефицитът й представлява 32 %  от БВТ! Състоянието на задлъжнялост – преди само няколко години 25 % - тази година представлява почти 110 %. Какво гигантско икономическо срутване!

Европейският съюз сега принуждава Ирландия към поемането на изострящ се курс на икономии. За това бди най-много Щойбле – финансовият министър на Германия (от ХДС)! Сега започват да спестяват „допълнително” от надбавките за деца, от парите за безработни, допълнително се „спестява” и от пенсиите. Заплатите в публичния сектор бяха вече намалени с 15 %. Обратно на това продължава толерантността спрямо ирландския данъчен дъмпинг.

Принудителната помощ за давещата се Ирландия е като спасителен пояс от олово. Чрез тази „спасителна” операция страната съвсем ще бъде опъната надолу. Примерът с Гърция, за която писах през лятото (Помощ за Гърция или безсрамие на европейския финансов капитал и неговите политически слуги” ), ясно показва, накъде водят подобни спасителни пояси: там тази година се слиза с още 5 % надолу.

Нали става все по-ясно, кое е основното зло за Европа, света, ах – и за България, разбира се?!

 



Тагове:   капитализъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261616
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031