Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 08:27 - Смелост, хаос и много имоти – в. ПАРИ - 24.11.2010- Елена Петкова
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1336 Коментари: 0 Гласове:
1



Смелост, хаос и много имотив. ПАРИ - 24.11.2010- Елена Петкова

www.pari.bg/article/2010/11/24/Smelost_haos_i_mnogo_imoti 

Първата решителна и сериозна реформа на правителството за преобразуването на БАН поражда още повече въпроси

 

Българската академия на науките ще бъде закрита или разформирована. Готви се нов закон на тъмно. Научните институти ще бъдат прикрепени към министерства и/или към висши училища. Имотите на академията ще бъдат приватизирани.

Това са само част от идеите за съдбата на БАН. Някои от тях, като тези за децентрализирането на институтите, не са никак лоши, дори дават перспективи за развитие на науката. Говорят за воля на правителството за сериозна реформа. Други, като тази за приватизирането на имотите на академията, са спорни, противоречиви, навеждат на мисълта за тайни намерения на управляващите.

Големият въпрос обаче е как идеите ще бъдат осъществени на практика и как ще бъдат финансово обезпечени. Според проектобюджета за следващата година на БАН в сегашния й вид се полагат 59 млн. лв. Какво ще се случи обаче, ако промените в закона за академията влязат в сила - тези пари ще бъдат разхвърляни заедно с институтите, или ще се гласува нов бюджет на БАН? Засега отговор няма.

Законът (в сянка)?

Идеи много. Какво всъщност предвижда проектозаконът за БАН? Вестник "Пари" разполага с един негов вариант от юни. Той в момента подлежи на промени. В него ясно е написано, че научните институти стават "второстепенни разпоредители на бюджетни кредити към министерството на образованието". Това на практика означава, че те се отделят от централното ръководство на академията и ще се подчиняват на просветното ведомство. Централата пък ще осъществява само "методично ръководство" на институтите. Те ще имат самостоятелни бюджети, които ще се формират от държавна субсидия, приходи от договори за изследователски проекти, приходи от реализация на интелектуални проекти и от дарения и завещания. В новия чл. 12 се казва още, че държавната субсидия на институтите ще се определя на основата на 4-годишна програма за научноизследователска дейност. Каква ще е тя, тепърва ще се уточнява, защото засега това не е разписано в проектозакона.

Всеки институт ще сформира собствени общи събрания, които ще избират директорите. Тоест и това правомощие на централното ръководство се отнема.

Никъде в проектозакона, с който разполагаме, не се казва, че институтите ще бъдат насилствено присъединени към университетите, но е записано следното: "научните институти може да създават трайни обединения с висши училища, други научни институти и организации, което се подпомага от държавата, включително чрез предоставяне на допълнително финансиране". Накратко казано, който иска повече пари, ще създава обединения с университети.

"БАН не се разформирова и не се закрива. Целта на промените не е да се пестят средства, а да се създадат предпоставки за ефективно управление на бюджетните пари и усвояване на финанси от европейски проекти", каза просветният министър Сергей Игнатов пред в."Пари".

"Игнатов трябва да бъде силно подкрепен, защото идеите му са правилни", твърдо зад него застава бившият министър на образованието Даниел Вълчев. Според него обаче изпълнението на идеите ще срещне проблеми, защото от правно-техническа гледна точка проектозаконът не е сглобен правилно и "ще е цяло чудо, ако проработи".

Имоти под прицел

В проектозакона от юни ясно е подчертано, че не само имотите на БАН, но апаратурата и машините на институтите стават "публична държавна собственост". С тях ще имат право да се разпореждат общите събрания на учените, тоест да ги стопанисват. Както е записано и в стария закон, те ще се отчуждават само с решение на Народното събрание.

Ето тук възникват много въпроси. Ако този член 10 от новия закон не се премахне, опасенията на ръководството на академията ще се сбъднат. Въпреки че в закона е подчертано, че тези имоти може да се използват само за нуждите на научната дейност, те пак може да бъдат отнети от академията.

С тях ще може да се разпорежда и държавата. Зам.-председателят на образователната комисия в парламента Алиосман Имамов от ДПС предупреди, че идеите на правителството да решава фискалните си проблеми с продажбата на апетитни имоти на академията няма да бъдат подкрепени от опозицията.

Според оценка от преди две години имотите струват 2.5 млрд. лв. Според изчисленията на финансовия министър Дянков имотите на БАН са на стойност около 250 млн. USD.

Битката обаче не е само за имотите на академията, а за начина, по който да функционира науката ни в бъдеще. Реформи трябва да има. Те обаче трябва да бъдат направени разумно и цялостно, а не на парче. Това е въпрос и на политическа воля. Факт обаче е, че това е първата решителна и достатъчно сериозна реформа, предприета от настоящето правителство.

 



Тагове:   бан,   наука,   МОМН,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263469
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031