Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 14:31 - Кого обслужват медиите ? - естестествено капитала!
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове:
1



Левицата в Европа е в тежка криза  (ДНЕВНИК – 24.09.2010)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/09/23/964759_levicata_v_evropa_e_v_tejka_kriza/?ref=rss

(моят коментар е след текста на тази едностранчива статия)

Сеголен Роаял изгуби президентските избори от Саркози, но макар да е смятана от наблюдателите за "старомоден политик" продължава да е харесвана от клонящите към традиционната левица членове на социалистическата партия във Франция.


Загубата на социалдемократите в Швеция на парламентарните избори в неделя (най-тежкото им поражение от 1914 г. насам) е поредното потвърждение, че социалистическите партии в Европа изживяват тежка криза. Идеите за колективизъм и социално равенство, в чийто символ се бе превърнала Швеция, изглежда, постепенно отмират, което предизвика широк политически обрат в страните от ЕС, коментира десният австралийски вестник "Острелиън".

От Белгия до България упадъкът на левите съвпада с изникването на нови проблеми (климатични промени, застаряване на населението, наркотици...) и възхода на десните популисти, твърдата левица, зелените и продължаващо преливане на симпатизанти към десницата. Иберийският полуостров и Гърция остават единствените "червени острови" на политическата карта на Европа.

Особено тежко е поражението на левите сили в страни като Великобритания, Франция и Германия, където левоцентристите управляваха в началото на XXI век. Мнозина гласоподаватели се смятат за съучастници във финансовата дерегулация и икономическия либерализъм, довели до настоящата криза, коментира "Ройтерс".

Сега, когато повечето европейски страни са обременени с огромни дефицити и държавни дългове, левите сили не предлагат надежден отговор на въпроса откъде и как да се свие държавата и в отплата получават ниско обществено доверие.

След десетилетие на провеждана от тях неолиберална дерегулация, отчасти виновна за сегашната криза и неравенство в доходите, призивите им да се преразпределя богатството не впечатляват много. В много държави с високи бюджетни дефицити служителите в публичната администрация са основно членове на местните социалистически партии, но в същото време са и най-големите противници на реформите.

Но има и друга все по-отчетлива причина за това политическо цунами. Според анализаторите това е неспособността на левите партии да отговорят на опасенията на гласоподавателите от нарастващата имиграция и спора за ролята на религията и исляма в Европа.

Рафаеле Симоне, италиански професор и есеист, смята, че през последните години онова, което най-много е навредило на социалистите в Европа, е именно мълчанието им по въпросите на имиграцията.

Икономическата криза обостри тези проблеми и социалистическите партии се оказаха неспособни да се конкурират с реториката на емоционалните представители на крайната десница. В същото време населението в много смятани за толерантни към чужденците държави масово подкрепя решителните действия на властите да глобяват и арестуват нелегални имигранти и да наказват хората, които им осигуряват подслон.

 Италия
До ден днешен италианската левица не успява да намери убедителен отговор на правителството на Силвио Берлускони независимо от скандалите около премиера милиардер. Според най-новите социологически проучвания левоцентристката Демократическа партия има подкрепата на 27% от населението, далеч под 33-те процента, които спечели на изборите през 2008 г.

Испания
Испанската Социалистическа партия на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро управлява правителство на малцинството, но изостава от десноцентристката опозиционна Народна партия в проучванията преди парламентарните избори през 2012 г. Изглежда, че през ноември испанските социалисти ще загубят контрол върху провинция Каталуня. Сапатеро разгневи твърдия си електорат и профсъюзите със строгите икономически мерки, изискнвани от ЕС, като намаляване на заплатите и реформите на пенсионната система и трудовия пазар.

Германия
Германската Социалдемократическа партия претърпя през миналата година най-тежкото си изборно поражение от Втората световна война насам, получавайки едва 23% от гласовете. Независимо че популярността на десноцентристкото правителство на Ангела Меркел намалява, подкрепата за социалдемократите остава ниска - около 25%.

Франция
Френската социалистическа партия отказа да се модернизира, след като загуби властта през 2002 г., когато нейният кандидат Лионел Жоспен бе изтласкан на трето място на президентските избори от лидера на крайната десница Жан-Мари льо Пен. Избирателната база на социалистите остава силна в местните и регионалните власти, но е слаба на национално ниво заради битките между отделни фракции и лидери. Най-новите проучвания показват известна преднина на социалистите пред консерватора Никола Саркози преди изборите за президент през 2012 г., но кампанията още не е започнала, а преди това предстоят вътрешнопартийни избори, които може да разцепят социалистите на три блока - този зад сегашния шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, традиционния социалдемократ и настоящ лидер Мартин Обри и старовремската левичарка Сеголен Роаял.

 

 

Dr.-Ing. Ilia Ganchev

29 сеп, 2010

Мисля, че статията е вярна по отношение на партиите от ПЕС, член на която е и БСП.
Но както е добре известно на всеки мислещ човек, те не са ЛЕВИЦА въобще, а капиталистическа левица, за разлика от партиите от ЕНП, които са капиталистическата десница.
Има и нормална ЕВРОПЕЙСКА ЛЕВИЦА и немската левица е най-силната от членките на това обединение в европарламента.
За 3 години - влиянието и в Германия нарастна по следния начин:
в западните провинции - от 0,3 на 8-9 %
в източните провинции - от 10 % на 25-30 %.
За разлика от предателските на интересите на наемния труд партии от ПЕС, Левицата е представител и защитник на наемния труд, този по-многоброен, но и по-крехък полюс в капиталистическия обществен ред.             -

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263621
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031