Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 16:37 - ЗА СИТУАЦИЯТА В НЕМСКАТА ЛЕВИЦА (Gregor Gysi)
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
0



ЗА СИТУАЦИЯТА В НЕМСКАТА ЛЕВИЦА

 

(Предновогодишно четиво за всички, но особено полезно за онези, които не знаят, защо са в БСП или в нейните ръководства!)

В германската партия ЛЕВИЦАТА въпреки изборните успехи избухнаха вътрешни конфликти относно курса. Ръководителят на парламентарната фракция Грегор Гизи ги счита за разрешими, но не в катък срок. В интервю пред БЕРЛИНЕР ЦАЙТУНГ той се обяви остро и срещу афганистанската политика на голямата правителствена коалиция.

 

„Г-н Гизи, Пир е казал: Още една победа и ние сме загубени. Отнася ли се това за ситуацията във Вашата партия?”

Г.Г.: По това аз разсъждавам по-диалектически. ЛЕВИЦАТА не понася две неща: успехи и поражения.

 

„Защо не понася успехи?”

Защото те винаги имат много бащи и майки. Освен това след дадени избори всичко се подрежда по нов начин, а противоречията отново оживяват. Към това при на с се добавя, че Оскар Лафонтен е болен и освен това, нещата в провинция Бранденбург.

 

„Оплакванията израз ли са на дълбоки пукнатини?”

Не. Ние сме единствената партия, която не е организирала влизане, а обединение. Двете страни наистина трябва да се променят. Естествено в началото всеки вярва, че има право – и така те се и отнасят помежду си. Моят оптимизъм се основава на това, че през тази година ние научихме следното: ако едната група надвие над другата, и двете заедно ще загубят. Това познание е гигантски прогрес. Това обаче не означава, че наистина е станало вътрешно убеждение.

 

„Колко ще издържи окопният мир?”

Това, че са възможни компромиси, показва фактът, че ние все пак сме една партия. Отговорността за това пада предимно върху Оскар Лафонтен и мене. Ако обединяването на левите успее, тогава ние можем да предадем нещата на следващото поколение.

 

„Колко време предвиждате за това?”

Надявам се, че след следващите избори за Бундестаг ще можем да кажем, че обединението е успяло.

 

„Колко важен е все още Лафонтен за партията?Някои другари размишляват вече за времето след него.”

Ако някой разсъждава по това, той е глупав. Без Оскар ние бихме били съществено отслабени. Това трябва да го знае всеки, дори и ако не му е симпатичен. ЛЕВИЦАТА има политическа тежест в рамките на федерацията, за която ние по-рано като ПДС никога не смеехме и да мечтаем. Оскар е извънредно важен и аз ще направя всичко, което е по силите ми, щото той да остане.

 

„Колко сериозно се отнасяте към миналото на Вашата партия и към проблематиката, свързан с ЩАЗИ?”

Аз сериозно се отнасям към това, че в Бранденбург много неща се протекоха зле. Там намери място една друга ориентация, също и поради това, че объркването в Бранденбург при всички партии едва ли беше тема за размисъл.

 

„Разкритията сега обаче разтърсват цялата партия?”

Без съмнение. Депутатите, които бяха укрили своето сътрудничество със ЩАЗИ, нанесоха вреда на Левите в Бранденбург и в страната. МОже би натискът в партията да се справим със собствената си история не е бил доататъчно силен.

 

„Може ли това да се отдели от дебата за ГДР като държава, която не беше правова?”

Ние бяхме единствените, които наистина водихме всички тези дебати. В ГДР имаше неправда и произвол, но това не означава, че тя не е била правова държава. Аз се противопоставям на такова разбиране. Това е типично немски подход: Който диференцира, трябва веднага да бъде изолиран. За каквао пледирам аз: Изтокът – а също и ЛЕВИЦАТА там – трябва да се научат да се съобразяват с чувствата в старите провинции, където на ГДР се гледа по-критично. А западът от своя страна трябва да разбере, че в новите провинции на това гледат по друг начин.

 

„Мюнтеферинг каза веднъж: Опозиция да си е боклук. Съгласен ли сте и Вие с това?

„Аз намирам опозицията за предизвикателно нещо. Ние постигнахме вече много промени. Не изключвам да участваме в управлението, също и на федерално равнище. Но за това са необходими три предпоставки: аритметиката трябва да е точна, съвпадението по съдържание трябва да е обширно и трябва да е налично обществено настроение за едно правителствено участие на Левите. То още липсва.

 

„Кога считате ще има такова настроение?”

Левите мислят винаги, че те могат да вземат решение за подобно нещо. Но това е заблуда. Това може да се случи през 2013 г. То зависи и от нас, но не само.

 

„Зависи ли това също и от обстоятелството, дали ЛЕВИЦАТА, ГСДП и Зелените ще образуват един поток като опозиция?”

Зелените тъкмо се борят да бъдат приети в буржоазния лагер. ГСДП търси своето място. Като втори ХДС тя се провали, а втора лява партия тя също не може да бъде. В Бундестага им а само една опозиция и това сме ние. ГСДП сае учи да бъде в опозиция и ние с удоволствие ще сме й в помощ.

 

„Проблемът Афганистан: Кой носи отговорност за нападението в Кундус и за информационната катастрофа?”

Първо, винаги е било грешка да се води война, тъй като тероризмът не може да бъде победен с военни средства. Второ,  мандатътт на Бундестага предвижда прилагане на въоръжена сила само в случай на самозащита. Срещу това е нападението в Кундус. За това е налице общата отговорност на черно-червения кабинет, от която не могат да се измъкват нито бившият правителствен министър Томас де Мезиер, нито Франк-Валтер Щайнмайер като тогавашен външен министър, или пък канцлерката. Във всеки случай Кундус е най-голямото и най-лошо военно събитие по германска заповед след 1945 г. Това трябва да бъде изяснено без остатък!

werden.

(Разговорът проведе Геролд Бюхнер)



Тагове:   немска левица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259239
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031