Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 10:55 - Начало на партиен дебат в ЛЕВИЦАТА на Германия
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1174 Коментари: 0 Гласове:
0



Начало на партиен дебат в ЛЕВИЦАТА по политическото и структурното развитие на партията

Председателството на партия ЛЕВИЦАТА в Германия се обърна с писмо до членовете на партията. 

Следва пълният текст, който е полезен и за БСП – да вземат модел и поука за мислите и поведението си, ако са решили да продължават да членуват в СОЦИАЛИСТИЧЕСКА партия:

Приложение 1 към Решение 2009-93 на Председателството на ЛЕВИЦАТА от 17 октомври 2009

Писмо на Председателството до партийните членове

 

Скъпи другарки и другари!

През май 2010 г ще се проведе първото заседание на Втория федерален конгрес на партията. Тогава изтичат повечето от приетите през 2007 г при сливането на Лявата партия ПДС и Изборна инициатива за труд и социална сигурност Преходни правила. Време е да направим баланс и да помислим за бъдещото политическо и структурно развитие на нашата партия. Към това ние приканваме всички членове. Ние, членовете на Председателството, бихме желали да  дадем подтик към тази дискусия, но не искаме да формулираме за целта никакви „Предварителни наставления”. Естествено обаче ние самите бихме желали да участваме в дискутирането в основните организации и предлагането на решения и да се съветваме с отговорните лица на всички равнища.

В края на една година, която за ЛЕВИЦАТА наистина се превърна в „Супер изборна година”, ние разполагаме с добри изходни условия за по-нататъшната работа. Ние значително сме засилени в Бундестага, можахме да увеличим броя на нашите мандати и в Европарламента, заседаваме в 12 провинциални ландтага и успяхме да защитим силни позиции в много комунални избори на Изток и да стъпим на Запад. Партията има постоянен прилив от нови членове.

         ЛЕВИЦАТА промени политиката. Нашите „Основни програмни принципи” бяха и са при това добър компас. Същевременно се работи по една нова партийна програма, чийто проект трябва да бъде дискутиран в партията и който ние трябва да представим на един програмен партиен конгрес през първата половина на 2011 година. ЛЕВИЦАТА представлява на улицата и в народните представителства често позициите на мнозинства от населенията, които при гласуванията в Бундестага и другите парламенти още не притежават мнозинства. Това особено е така по време на сегашната икономическа и финансова криза, в която ЛЕВИЦАТА, синдикатите и многобройни инициативи изискват виновниците за нея, а не мнозинството от народа да плащат сметката. За съжаление реалността е такава, че тук в страната както и преди биват избирани мнозинствата на партии, които правят несигурни и унищожават работни места, поставят  здравеопазването, образованието и участието в изкуството и културата в зависимост от големината на джоба, намаляват пенсиите и изпращат войници в чужбина. Как ние ще искаме на принудим правителството на ХДС/ХСС и СвДП към една социално справедлива, демократична и мирна политика, е записано в нашата програма за изборите за Бундестаг 2009. Свръх това ние се придържаме към стратегическата си цел – да променим общественото съотношение на силите. Изхождайки от това ние пристъпваме към въпроса, как трябва партията и какво трябва в партията да се промени.

         Кое е особеното на нашата партия, какво я различава от другите? Как си представяме мястото и функциите на партия ЛЕВИЦАТА в политиката и обществото?

         Другарките и другарите от ЛЕВИЦАТА свързват със своето членство съвсем различни представи. Те имат многообразен жизнен опит, идват от различни политически обстоятелства, имат различни разбирания за политиката и партията, а също и различаващи се представи за решаването на откритите въпроси, част от които са представени в „Програмните принципи”. По това ние ще обменяме мисли, по това ще дискутираме, кое ще допринесе за партийния живот. Важно е, нашите мисли и действия постоянно да са насочени към обществото. Може би в бъдеще ще се нуждаем освен от основни и селищни групи и обединения и от други форми на ангажимент в партията – повече целеви проекти, използването на новите медии и тем подобни, което ние тук и там успешно приложихме в изборната борба. В Европа и извън нея нашият път се наблюдава внимателно от леви партии и движения. Ние сме член на Партията на Европейската Левица, което мнозина обаче в ежедненвието си едва ли усещат.

         Каква политическа култура и от какво политическо образование ще нуждаем в партията? Кое прави атрактивни и привлекателни едно членство и партийния живот?

         ЛЕВИЦАТА често се е налагало да доказва своите способности за действие и кампании. Обикновено на политически дневен ред стоят повече теми, въпроси и проблеми, отколкото бихме могли да поемем. Политическата практика изисква общи духовни принципи, а квалификацията и образователната работа са необходимост! Мнозина от нас са ангажирани в синдикатите, в движения, съюзи и инициативи. Само ако мнозина прилагат усилия по този начин, ние в партията ще сме в час с текущото, което движи хората в страната, което ги вълнува. Ние трябва да развиваме вътрешнопартийната квалификация и преди всичко политическата образователна работа и по този начин да подобрим способността си за аргументиране. Кое е онова, което всички трябва да знаят, за да разбират и променят обществото, за това става въпрос също и при организационните форми и методите на образователната работа.

Какви кампании трябва да води нашата партия през следващите две, три години със силите на всичките си членове? Какво отличава нашето действие като политическа партия от обществените движения? Как ние разбираме взаимовръзката партия-движение?

Нашата партия силно увеличи членовете си, приблизително 70.000 бяха по време на Учредителния конгрес и около 76.000 в края на 2008 г. Ние искаме и по-нататъшно увеличаване, тъй като нарастващият брой членове е сигнал за сила, размах и политическа офанзива. Някои другарки и другари имат затруднение с разбирането, че едно членство е свързано със задължения. Финансовите основи за нашата работа трябва сами да ги създаваме чрез членски внос, дарения и изборни успехи, защото като единствена федерална партия ние не зависим от подаянията на банки, застрахователи и концерни. На някои места партийните структури са пренапрегнати от светкавичното нарастване на броя на членовете. Заедно с това членовете и симпатизантите искат активно да се включат в дейностите на партията, а намират трудно конкретни полета за действие. Партийният живот трябва по-добре да съответства на интересите на жените, които и чиито структури трябва да увеличат влиянието си. Ние знаем, че демократичните процеси и методите в партията понякога са малко атрактивни. Отново и отново се сблъскваме с противоречието, че вътрешнопартийната демокрация изисква твърде много време и търпение, обаче политическата способност за действие налага бързи решения. Нашата комуникация боледува по правило не от липса на информация, а често от това, че ние твърде малко разговаряме един с друг и не се чуваме.

Какво трябва да се направи, щото членовете като суверен на партията да получат чуваемост и влияние? Как можем да спечелим нови членове и да ги задържим продължително в партията?

Скъпи другарки и другари!

След шестнадесет изборни борби тази година, които изясниха също и изходните позиции за нашата по-нататъшна работа, ние искаме да говорим за бъдещето на нашата партия. Партийното председателство моли всички членове, да използват събиранията в основните и селищни групи, в обединенията и теченията за тази цел. Ние няма да можем да обсъдим всяка тема и да решим всеки проблем. По същество става въпрос за три проблема:

Как ние можем и по-нататък да увеличаваме политическото влияние на партията? Какво трябва да се случи, за да имат членовете още повече влияние върху политиката на левите сили? Как може членуването за всекиго да стане още по-атрактивно?

Обмислете, с какво вие във вашата основна група или във вашето обединение можете да се заемете или да го решите! Кажете обаче и на районните и провинциалните ръководства, какво трябва да правят, в какво се нуждаете от подкрепа, какво ние можем да извършим по-добре!

Със солидарни поздрави!

Членовете на Председателството на партия ЛЕВИЦАТА

Берлин, октомври 2009 г.

(преводът е мой)

 



Тагове:   немска левица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5335792
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930