Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 11:46 - Lafontaine - Berliner Zeitung - 18-08-2009 - ПОУЧИТЕЛНО
Автор: iliaganchev Категория: Политика   
Прочетен: 1191 Коментари: 0 Гласове:
0



Интервю на Лафонтен-„Берлинер Цайтунг”-18-08-09

На провинциално ниво е възможна коалиция „Червено-Червено”

(ПОУЧИТЕЛНО ЗА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА НА ЛЕВИТЕ ХОРА У НАС!)

 

На 30 август в провинциите Саар, Тюрингия и Саксония ще се проведат избори за провинциални парламенти (Ландтаг). В Саар за ЛЕВИЦАТА водещ ще бъде Оскар Лафонтен, който още през 1975 до 1988 беше там министър-председател – от тогавашната ГСДП. Същата сега отхвърля той да бъде избран за министър-председател, даже и ако се стигне до коалиция „червено-червено”. Въпреки подновената му кандидатура  за този пост в интервюто пред БЕРЛИНЕР ЦАЙТУНГ Лафонтен изтъква, че сигналното въздействие на провинциалния избор, който ще се състои 4 седмици преди общогерманския избор за Бундестаг.

 

01. Г-н Лафонтен, в Саар ли предпочитате да се върнете или да останете в Берлин?

Лафонтен: Ако успея да стана министър-председател, ще остана в Саар. Като председател на партията ЛЕВИЦАТА ще продължа и в този случай да бъда представен в Берлин.

 

02. Наистина ли бихте желали работата в саарската държавна канцелария, която вършехте в течение на 13 години и преди 11 години доброволно напуснахте?

Лафонтен: Саар изостана. Закрити бяха работни места, училища бяха затворени и в действителност липсваха важни инвестиции в бъдещето. Саар одобри в Бундесрата Харц IV и Програма 2010. Това трябва да се промени.

 

03. Какво би означавало, ако Вие отново станете министър-председател?

Лафонтен: Това би било един силен сигнал за партия ЛЕВИЦАТА. Би било едно добро начало за изборите за Бундестаг в края на септември.

 

04. Значи на първо място за Вас стои при изборите за Ландтаг въздействието върху Федерацията?

Лафонтен: Сигналът за федерацията е важен. Също така важна е обаче и промяната в образователната политика в Саар, по-продължителното общо обучение, безтаксовото следване, преработката на G8, Ьberarbeitung von G8 (скъсената с 1 година гимназиална степен). Ние отново трябва да възстановим нашите минали върхови постижения при използване на соларната енергия. При спасяване на саарските предприятия, когато се вкарват пари от данъците, трябва д аимат трудово участие колективите. Хора с т.н. трудова дейност „1 евро” трябва да имат възможността, да влязат в публичния сектор на заетост с редовни работни места.

 

05. Какво различава саарската ЛЕВИЦА от останалата част на партията на Запад, че Вие да можете да разчитате на един двуцифрен резултат?

Лафонтен: Моята дейност като главен кмет на Саарбрюкен и като министър-председател е позната все още в спомените на много хора. Затова се вярва на ЛЕВИЦАТА, че тя застане достоверно зад наемните работници, пенсионерите и социално слабите. Така се обяснява изборният резултат от 18,5 % в Саар по време на последните избори за Бундестаг.

 

06. Защо искате в Саар да управлявате заедно с ГСДП, която иначе така остро критикувате и като партньор в този момент отхвърляте на ниво федерация?

Лафонтен: На провинциално ниво коалиция е възможна, тъй като темите и отговорите тук в значителна степен съвпадат. На ниво федерация има по-големи различия относно използването на Бундесвера в чужбина, разрушаването на пенсионната формула и относно Харц IV.

07. Как се разбирате политически и лично с главния кандидат на ГСДП Хайко Маас?

Лафонтен: По този въпрос имаше напрежения. Аз съм с впечатление обаче, че взаимоотношенията ни през последните седмици станаха по-непринудени. Г-н Маас е вкрая на краищата умен, за да знае, че той без ЛЕВИЦАТА няма никакъв шанс, да участва в едно провинциално правителство. Той обаче трудно би могъл да се противопостави на правителството Мюлер и да се коалира с ХДС. Само един съюз от ЛЕВИЦАТА и ГСДП води към освобождаването на министър-председателя Петер Мюлер (ХДС) и променя саарската политика.

 

08. Маас гледа на нещата тактически: ЛЕВИЦАТА на Запад с течение на времето ще изчезне и отново ще се превърне в една регионална партия „Изток”.

 

Лафонтен: Това е надеждата, към която се е вкопчила цялата ГСДП. След изборите за Бундестаг обаче ГСДП ще разбере, че нейният курс води към саморазрушаване. В същинските въпроси на своята идентичност – мирът и социалната справедливост – тя загуби своето лице. Поради това след изборите за Бундестаг ГСДП отново ще промени своя курс и ще вземе под внимание обстоятелството, че във федералната република се е оформила една нова партия.

 



Тагове:   немска левица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5327795
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930