Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2020 09:27 - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ И ОТГОВОРНИ ИНСТИТУЦИИ
Автор: jivko1128 Категория: Новини   
Прочетен: 971 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 01.04.2020 22:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ И ОТГОВОРНИ ИНСТИТУЦИИ

                   ДО  ПРЕЗИДЕНТА

                          НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ :  ДО  г-н БОЙКО БОРИСОВ

                          МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

                          НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

         ДО г-н ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

                         МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА

                         НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 

                  ДО  г-жа МЕНДА СТОЯНОВА

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ

                          НА КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
 

                  ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ

                         В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ОТНОСНО : Извършване на реформи в държавната и общинската  администрация и редуциране на администрацията в Република България

 

                  УВАЖАЕМИ г-н ПРЕЗИДЕНТ,

                  УВАЖАЕМИ г-н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

                  УВАЖАЕМА г-жо СТОЯНОВА,

                  УВАЖАЕМИ г-н КАРАНИКОЛОВ,

                  УВАЖАЕМИ  БЪЛГАРСКИ МЕДИИ,

 

  Обръщаме се към Вас, поставяйки на Вашето внимание няколко въпроса, които са насочени главно към последствията от световната финансово-икономическа криза върху реалният сектор в България, които спешно и неотложно трябва да бъдат разрешени.                        

   В настоящия момент, когато се намираме пред реалната опасност да паднем в здравната и икономическата пропаст, всеки ден пред нас се изправя дилемата как да минимизираме щетите от пандемията, причинена от коронавируса и да създадем работеща и гъвкава администрация, която бързо и адекватно да прилага всички мерки, предложени от Централния щаб за борба с вируса и да се предприемат от страна на правителството, държавната и общинската администрация за тяхното прилагане и реализиране.

    Публично известен факт за всички, живеещи и работещи в Република България, е: Държавната и общинската администрация е прекалено раздута, неефективна и неработещи. Електронното управление, за което се говори с години, не работи и го няма. Обстоятелствата днес – дистанционно обучение и образование, дистанционната работа от дома и др. - поради карантината и социалната изолация, ни показват, че е необходимо спешно да се извършат много реформи във всички сфери на живота в страната – управление, икономика, образование, социални дейности и др.. Тези реформи ще доведат до редуциране на работещите в много сектори на живота в България и насочване на ресурс в други сфери на икономическото развитие, които ще се нуждаят от средства и ресурси.

      В тази връзка се обръщаме към Вас, поставяйки на вниманието Ви няколко проблема, които считаме, че в настоящия момент, трябва бързо да бъдат разрешени от правителството:

         В настоящия момент много службички в държавната и общинската администрация, са заети от хора, които са в пенсионна възраст. Тези хора са изкарали целия си трудов стаж на държавните си служби и след като са се пенсионирали, т.е. вече получават пенсии, същите продължават да работят на същите си свои службички, на които до сега са работили или са настанени на други държавни службички, постове в общинските администрации, в общинските предприятия, които основно се издържат със средства от държавния и общинските бюджети. Настояваме да се установи какъв е реалният брой на всички, заемащи длъжности в държавната и в общинските администрации в Република България, които в настоящия момент получават пенсии и трудови или служебни възнаграждения едновременно. Визираме служители на МВР, МО, Държавни здравни заведения – болници и санаториуми, Държавни, общински администрации и образователни структури, Министерства, Агенции, Комисии, Съдебна администрация, Прокуратура, Българския Червен кръст и др.

         Редно ли е пенсионирани лица, получаващи пенсия над минималната работна заплата, да заемат служби в държавната или общинската администрация?                               

Визираме: пенсионирани служители от системата на МВР, МО, Горски стопанства, Министерства, Държавни, общински администрации в Образователни структури, Агенции и др., които заемат постове на областни и заместник областни управители, Председател на БЧК, Председател на КЕВР и др. Толкова ли са незаменими тези „партийно“ назначени служители, че на тези административни постове не могат да бъдат назначени млади хора и специалисти? Много от тях заемат постовете си, без проведени конкурси и са чисто партийни назначения. Визирам: областни управители, директори на държавни горски стопанства и др.. Никой не може да забрани на хората да работят, но именно за това е частният сектор и другите сектори на икономиката.

         Ще бъде груба и самозаблуда, ако причините за кризата се сведат до грешки и дори престъпления на група алчни, самозабравили се висши ръководители на финансови институции в България.

 Редуциране на назначената в настоящия момент администрация в учрежденията и организациите, които са второстепенни разпоредители на бюджетни кредити –  пример училища, детски градини, културни институти, висши учебни заведения и др. към първостепенните разпоредители на бюджетни кредити. Това ще спомогне за осъществяването на по-добър контрол при изразходването на средствата. Електронното управление предоставя тези възможности. Регистрацията на безработните лица също може да се осъществява по електронен път, което дава възможност за редуцирането на работещите в системата на Агенцията по заетостта и МТСП.

Увеличаване на държавните разходи причиняват бюджетни дефицити, това не означава безразборно харчене или поддържане на очевидно нерационални разходи за раздута администрация от пенсионери.

   

     Във връзка с тези публично известни факти, настояваме да се извършат реформи в административното управление в Република България – на държавно и общинско ниво на управление, като на длъжностите, които в настоящия момент се заемат от пенсионирани лица, да бъдат назначени млади хора – специалисти, които не са политически обременени и обвързани. Да се извърши редуциране на администрацията – закриване на формално съществуващи агенции, комитети, комисии и др., като средствата след редуцирането на администрацията бъдат насочени към отрасли и промишленост, свързани със здравето на населението и неговото изхранване.

 

 image

С уважение:   Радка Димитрова Сиренкова  - НГИ „Системата ни убива

                        всички“

                        aдрес: гр. Сливен, ул. „Великокняжевска“ № 91

                        тел.: 0879 851070,  ел. поща: sirenkova@avb.bg

                        и

                        Живко Желев Бъчваров - координатор на „Национално

                        движение  РЕД“  за  Граждански контрол

                        адрес : гр. Сливен, кв. Речица, ул. „Малина“ 9

                        тел.: 0887 027 608, ел. поща: jivko2811@gmail.com

 

Дата : 01.04.2020 гoд.

Сливен

-docs@mi.government.bg

 




Гласувай:
8



1. kolevdobri - Браво.
01.04.2020 16:17
Продължавайте.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4398515
Постинги: 1901
Коментари: 943
Гласове: 1926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031