Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2019 18:41 - Прогрес в изследванията по управляемия термоядрен синтез в Русия
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.11.2021 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Прогрес в изследванията по управляемия термоядрен синтез в Русия

На 15.04.2019 г. в руски ядрен център, разположен на 200 км от столицата на бивша Волжка България (гр. Болгар) приключи важен етап от съоръжаването на лазерна уредба от ново поколение. След завършване на монтажа камерата за взаимодействие беше пренесена в основното здание, където се планира провеждането на експерименти по управляем инерциален термоядрен синтез.

Камерата за взаимодействие е главният елемент на съоръжението -  сфера с диаметър 10 м. и маса около 120 т., в която трябва да се осъществява взаимодействието на лазерната енергия с т.н. „мишена“.

При такива габарити транспортирането на камерата се оказа невероятно сложна техническа операция, поради което нейното изготвяне се наложи да се проведе непосредствено до мястото на строителството.

За 14 месеца с използването на уникална технология на заваряване беше извършен монтажът на сферата и нейното разкрояване за поместване на системите за въвеждане на излъчването, на техническите системи и диагностичното измервателно обзавеждане. Дебелината на стената на камерата от алуминиева сплав е 100 мм. Върху повърхността на сферата се разполагат над 100 носителя. За точността на провежданите операции свидетелстват следните числа: максималната разлика на формата на камерата от сферата представлява по-малко от 5 мм, а осите на всички носители имат отклонение от центъра й по-малко от 1 мм.

Операцията на пренасяне на камерата за взаимодействие отне около един месец.

Тази руска уредба за лазерен термоядрен синтез ще бъде рекордьор сред въведените и заплануваните за създаване в света лазерни системи. Така например към „мишената“ ще се подвежда 1,5 пъти повече импулсна енергия, отколкото в най-голямата от действащите понастоящем лазерни уредби – НИФ в Калифорния.

Директорът на руския институт за лазерно-физически изследвания подчерта: „До сега никой в света не е успял в лаборатория да „запали“ термоядрената мишена. Основният проблем е в това, че малкото количество вещество трябва да бъде сгъстено до много високи плътности. За целта обвивката трябва да се движи сферично симетрично, отклонения от сферичното сгъстяване са недопустими.

Експериментите, които бяха проведени под ръководството на д-р О.Х. в НИФ, показаха, че системата на облъчване не може да осигури необходимата еднородност на облъчване на централната капсула. Новата руска система на облъчване е друга – тя вече е практически сферично симетрична.

Разполагайки с досегашния опит от експериментите, руските физици имат всички шансове да постигнат първи в света желаното – „запалването“ на термоядрени реакции в мишените.

 В момента е разработена програмата за експериментите, запланувани след като модулите на уредбата бъдат въведени в нормален режим. Участие в тези експерименти ще вземат учени от няколко института и предприятия на държавната корпорация „Росатом“, а също и учени от водещи академични институции в Руската федерация.

В момента се извършват изпитания на системите на първия модул на уредбата. В края на 2019 г. ще бъде проведено пускането в действие.

Въвеждането в експлоатация първо на лазерната уредба е предвидено за 2022 г.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261110
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031