Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2019 21:22 - Еврейската община в Регенсбург освети днес новата синагога
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 607 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Еврейската община в Регенсбург освети днес новата синагога

Jьdische Gemeinde in Regensburg weiht neue Synagoge ein

הקהילה היהודית ברגנסבורג פותחת בית כנסת חדש

27.02.2019, Regensburg

Новата регенсбургска синагога е на същото място, където през 1912 г. е била създадена предишната горда постройка. Но сега тя съвсем съзнателно изглежда различно от разрушената от националсоциалистите.

Освещаването на една синагога е голям празник. При това не става въпрос толкова за самата сграда. Тората стои в центъра, т.е. голямата писмена ролка с първата част на еврейската Библия – 5-те книги на Мойсей. Танцувайки и пеейки, вярващи, вярващите внесоха свитъците на свещената Тора е Божия дом, където рабинът Йозеф Хаим Блох я постави на специалния шкаф за Тората.

          С благословията на рабина новата синагога на Регенсбург беше осветена. За него и регенсбургската община се изпълни една мечта. „Сега най-после ние имаме зала, където можем да празнуваме. За нашите хора, но и за града. Това е една синагога, която заслужава названието си.“ -каза рабинът.

РАЗРУШАВАНЕТО

          Новата сграда се намира на мястото, където през нощта на 9 ноември 1938 г. я сполетява съдбата на останалите еврейски храмове в цяла Германия – тогава националсоциалистите опожаряват и разрушават системно  системно синагогите.

За тази тъмна глава от историята припомни председателката на Еврейската община в Регенсбург Илзе Данцигер:

Едно безконтролно удоволствие за разрушаване и унищожаване, жестокост и унижаване на жертвите осъществи тази терористична команда от националсоциалисти, които кръстосваха из града. Командата се съпровождаще от едно голямо човешко множество. В регенсбургската нощ на погрома, което нахълта при своите съседи, опустошаваше жилищата им, причинявайки физическо насилие, до убийства.“

Малкото регенсбургски евреи, които са останали живи след терора и са били в града, на 4 април 1942 г., са били принудени да се съберат на площада, където тогава се е намирала синагогата, за да бъдат транспортирани до лагерите на смъртта.

ЗА БЪДЕЩЕТО ...

От днес тук отново се изправя една синагога, в центъра на Регенсбург, недалече от католическата катедрала „Свети Петър“. Новата постройка е проектирана в Берлин, в бюрото „StaabArchitekten“. Архитектът Флориан Нусер не се е ориентирал към историческата предшественица – сега виждаме една по-приятна пясъчно оцветена сграда. Във вътрешността една борова облицовка предполага топла атмосфера и добра акустика. Нусер казва: „Ние строим днес и за бъдещето, ето защо това е една съвременна постройка“. Kaто единстена аналогия със старата синагога би могъл да се счита куполът.

Датата за освещаване не е била избрана случайно: Точно преди 500 години години еврейската община във Регенсбург също е била прогонена. И през 1519 г. синагогата е била разрушена и целият еврейски квартал изравнен със земята. За баварския министър по въпросите на вероизповеданията Михаел Пиацоло тази вековна изстория на преследване е предупреждение да не се отслабва борбата против антисемитизма:

„Всеки от нас трябва да се грижи за това, откритият и прикрит антисемитизъм да не получава никакъв шанс. Ние се нуждаем от атмосфера на разбирателството. Ние не трябва да бъдем равнодушни, когато на еврейски съгражднаи се гледа враждебно, щом те носят кипа.“

imageЗа президента на Централния съвет на евреите в Германия, Йозеф Шустер, освещаването на една нова синагога е едно от най-хубавите и най-важни събития за еврейската община в даден град. По този начин се потвърждава желанието на еврейската общност да гради в Германия своето присъствие жизнеутвърждаващо и с ориентация към бъдещето.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259554
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031