Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2018 22:51 - УЧРЕДИТЕЛЕН ПРИЗИВ на новото германско движение СТАВАЙТЕ!
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.10.2018 19:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

УЧРЕДИТЕЛЕН ПРИЗИВ на новото германско движение СТАВАЙТЕ!

Gruendungsaufruf der neuen deutschen Bewegung AUFSTEHEN!

04.09.2018, Берлин (преводът от немски е мой – die Ьbersetzung aus dem Deutschen ins Bulgarische ist meine)

http://iliaganchev.blog.bg/politika/2018/10/24/uchreditelen-priziv-na-novoto-germansko-dvijenie-stavaite.1632319

http://iliaganchev.blog.bg/novini/2018/10/24/uchreditelen-priziv-na-novoto-germansko-dvijenie-stavaite.1632320

          Ние нямаме предварително изготвена програма. Учредителният призив е основополагащият смисъл на движението. Програмата ще разработим заедно с нашите привърженици.

          ЗАЕДНО ЗА ЕДНА СПРАВЕДЛИВА И МИРНА СТРАНА

          Нещата не са в ред. Нито в нашата страна, нито в Европа, нито пък на голямата сцена на световната политика. Печалбата триумфира над общото благо, насилието над международното право, парите над демокрацията, износването над екосъобразните икономики. Навсякъде където се вземат под внимание все още само ценности, които се търгуват на борсата, човечността изостава назад. Против всичко това ние се надигаме: за справедливост и социално сътрудничество, за мир и разоръжаване, за запазване на нашите естествени жизнени основи.

          Ние живеем в страна, пълна с противоречия. Ние произвеждаме международно търсени автомобили и машини, но нашите деца ги изпращаме в негодни училища, в които липсват учителки и учители и продължават да отпадат занятия. Правителството спасява банки и субсидира концерни, но то не е готово да защити старите хора от бедност. Обещанието за напредък на социалната пазарна икономика, че всеки който се старае, може да постигне благосъстояние, вече не важи в епохата на наемен труд и нископлатени дейности. Има все повече работни места, от които не може да се живее, камо ли да се изхранва едно семейство. Средното съсловие става все по-стеснено. Едва ли в някоя друга европейска страна ножицата на приходите между жените и мъжете е толкова отворена, както при нас в Германия. Точно онези, които в професията си се грижат за други хора, биват заплащани често унизително лошо. Далече повече от собствения труд решаващ относно шанса за един добър живот е произходът. Неравенството в имуществата е толкова високо, колкото във времената на кайзер Вилхелм.

            Преди всичко големи фирми и техните собственици са печелившите от глобализацията, свободната търговия, приватизацията и вътрешния пазар на Европейския съюз. За благоденстващите се изпълни обещанието „Европа“. Който е високо квалифициран и мобилен, може да използва новите свободи. В противовес на това почти половината от населението на Германия днес има по-ниски реални доходи отколкото в края на 90-те години. Повечето от тези хора виждат в подвижността и емигрантския приток преди всичко една изострена конкуренция за лошо заплатени работни места. Също и за източноевропейските работници в немските кланици или в социалните грижи основно експлоатацията стана безгранична. И докато концерните си изсипват високи дивиденти, най-бедните се карат пред щандовете за хранителни продукти с изтекъл срок на годност.

          Откакто социалната държава не дава вече достатъчна сигурност, мнозина се борят сами за себе си. Който загуби работата си или изпадне поради по-продължително заболяване, бързо се оказва съвсем долу. Харц IV отнема жизнена сила, все едно колко дълго някой е работил или плащал на социалните каси. В публичната сфера се осъществяват съкращения и приватизации. Болници, домове за обгрижване, водата, железопътния транспорт, банковата дейност, плувните басейни ... – с всичко това днес се правят преди всичко печалби. Особено драматични са промените в пазара на жилища, откакто вече не градовете и общините, а ориентирани към печалби инвеститори поемат нещата. Хора с нормални доходи, основно самотните и семейства с деца, почти вече не могат да си позволят жилища във вътрешните райони на големите градове.

          Разрушаването на социалното единение, нарастващото недоволство и изпитваното безсилие създават хранителна почва за омраза и нетолерантност. Даже и когато главната причина за страхове от бъдещето са кризата на социалната държава и глобалната дестабилизация и опасности, развитието с бежанците доведе допълнителна несигурност. Нападенията срещу хора заради тяхната външност или религията им зачестяват. Ние отхвърляме всеки вид расизъм, антисемитизъм и омраза към чужденци. Точно поради това считаме за безотговорни начина и методите, с които правителството Меркел се занимава с предизвикателствата на емиграцията. И до днес градове, общини и нещатни помощници са изоставени в голяма степен сами. Редица налични още преди това проблеми, като недостигът на социални жилища, препълнени училища или липсващи места в детски градини се изостриха още повече. В края на краищата преди всичко страдат и без друго хората в неравностойно положение.

          ГЛОБАЛНИТЕ ОПАСНОСТИ НАРАСТВАТ.

          В международните отношения правото на юмрука на военно по-силните измества все по-често преговорите и дипломацията. Необуздано се водят войни, за да се увеличи достъпът към желаните суровини или се разширят геополитическите зони на влияние. Това важи особено за Съединените щати. Тези войни опустошиха цели региони, засилиха ислямистките терористични банди и са съществена причина за глобални бежански движения. Концепцията за общата сигурност в Европа и за баланса на интересите между Изток и Запад, между по-малките и по-големите държави беше изоставена. Надпреварата във въоръжаването разрушава всички достижения на разоръжаването от 90-те години. В отношението към Русия цари ледников период. А немските правителства все по-често съучастват: във войни, при оръжейни експорти в кризисните региони, при неуважение на международното право. Опасността от един военен сблъсък на големите атомни сили отново нарастна.

От природосъобразните, щадящи климата икономики, както и досега оставаме отдалечени. В противовес на изискването за производство на кръговрата и по-продължителна издръжливост много продукти се конструират от производителите съзнателно така, че бързо да стават негодни или да се ремонтират трудно или никак. В резултат на това нарастват планините от отпадъци. Отравянето на почвите, на подпочвената вода и на моретата достига заплашителни размери. Точно по-бедните са засегнати в особени размери. Те живеят обикновено на най-шумните улици с най-мръсния въздух, в професията далече по-често имат работа с опасни за здравето субстанции, а при покупка на своите хранителни продукти особено трябва да внимават с цената. Това, че бедните в Германия умират средно с 10 години по-рано от богатите, не само е свързано с това, а се дължи точно на горепосоченото.

Ние повече няма да приемаме това. Ние не искаме да живеем в едно общество, което социално е все повече разделено. Ние считаме за погрешно това, че германското правителство се подчинява на една непредвидима, нарастващо ориентирана към конфликти политика на САЩ, вместо да се опира на доброто наследство на мирната политика на разоръжаване на Вили Брандт, Егон Бар и движението за мир на Изток и на Запад. Вмести Био само за добре печелещите, ние изискваме една здравословна околна среда и здравословно хранене за всички. Ние очакваме, че Германия и Европа ще поемат своята съотговорност за бежанството и миграцията и най-после ще направят решителни стъпки за премахване на причините.

Лъжа е, когато ни разказват, че сегашната политика за епохата на глобализация и дигитализация била безалтернативна. Неравенството не е насилие от природата. Това че, глобализираният финансов капитализъм, концерните и свръхимущите са освободени от социална отговорност, не е резултат от технологичното развитие, а политически решения. Дигитализацията може да ни предостави нови свободи и да направи нашия живот по-многообразен и по-богат, ако ние не оставяме неговото оформяне на печалбарските интереси на глобалните интернет-гиганти.

Ние подкрепяме почтената международна търговия. Но такава глобализация, която дава възможност на транснационалните капитални дружества да заобикалят демократичните правила и в световен мащаб да си търсят най-евтините работници, най-ниските данъци и най-лошите стандарти, ние отхвърляме. Работещите не трябва да бъдат повече топка за игра при целите на печалба. Човекът не е фактор за разходи. Не той е налице за икономиката, а икономиката е налична за човека. Немската конституция казва недвусмислено: Собствеността задължава, но тя същевременно служи на благото на общността.

Игралните пространства за политиката в отделните страни и днес са далеч по-големи, отколкото ни уверяват. Една разумна политика може да възстанови сплотеността и да обнови социалната държава. Тя може да защити гражданите от глобалния финансов капитализъм и развихрилото се съревнование по дъмпинг. Тя може и трябва да инвестира в бъдещето.

Ние не искаме пазарноориентирана демокрация, при която политиката все повече се отчуждава от гражданките и гражданите. Днес мнозина се отвръщат, защото се чувстават изоставени. Защото те отново и отново виждат, че техните потребности имат далеч по-малко влияние върху политическите решения отколкото желанията на платежоспособните икономически лобисти.

Ние искаме да върнем политиката към хората. А хората обратно към политиката. Защото ние сме убедени: само тогава демокрацията има бъдеще.

Сред населението има множества за една нова политика: за разоръжаване и мир, за по-високи заплати, по-добри пенсии, справедливи данъци и повече сигурност. За високи публични инвестиции в образование и инфраструктура. Но няма нито една партийна коалиция с мнозинство, която да застава зад такава политика. В други европейски страни от поражението на етаблираните партии възникнаха нови движения, които промениха политиката.

Ние принадлежим към различни партии или сме безпартийни. Мнозина от инициаторите на СТАВАЙТЕ не са политици. СТАВАЙТЕ също не е партия, а едно надпартийно сборно движение, в което може да влезе всеки, който подкрепя посочените в този учредителен призив цели. Детайлирана програма СТАВАЙТЕ ще си изработи само в един прозрачен дискусионен процес. При нас всеки глас има тежест. Ние се опираме на нов вид близост и директна комуникация. Поради това ние като първа организация в Германия ще приложим възникналата в рамките на движението „Occupy-Wall-Street“ дигитална система „Debatten-Tool Pol.is“. Ние искаме да изясняваме, да организираме дискусии и в резултат да разгърнем обществен натиск за нашите общи искания. Ние ще предложим платформа за интересни идеи и градивни мисли. Но преди всичко ние ще внесем на улицата и в политиката исканията, които най-много вълнуват хората.

НАШИТЕ ЦЕЛИ СА:

* Нова политика за мир:  Германия и Европа трябва да станат по

независими от САЩ. Да се стимулират разоръжаването, разведряването, мирното балансиране на интересите и цивилното предпазване от конфликти вместо да се изпращат войници в убийствени войни за суровини и властване. Будесверът да се обвържи като отбранителна армия в една Общност за европейска сигурност, която обхваща Изтока и Запада.

* Надеждни работни места, добри заплати, справедливи данъци и една една обновена силна социална държава в условията на едно иновативно стопанство: да се преодоляват наемният труд, злоупотребата с трудовите договори и привидната самостоятелност!  Дигитализацията трябва да води до едно преразпределение на труда: по-малко стрес за всички, вместо безработица за едни и претоварване за други в рамките на увеличаващите се прекарни (несигурни) работни места. Достойни пеннсии вместо измамническите пенсии а la Ристер, действително осигуряване срещу безработицата, което защитава извършеното досега, вместо крах чрез  т.н. Hartz IV. Ниските и средни доходи да се разтоварват при облагането с данъци, големите имущества и концерните да се облагат по-силно, да се отстранят данъчните трикове чрез наказателни данъци върху финансовите потоци в т.н. данъчни оазиси.

* Да се развива стопанството природосъобразно, ресурсите да се щадят, а животинския и растителен свят да се опазват: за да оставим ние на нашите деца една неразрушена природа и благоприятен за живота климат. Чистият въздух и чистата вода, многообразието на видовете и здравословната почва са фундаментът за качеството на нашия живот.

* Да се прекратят приватизациите и да се извършават даже обратни действия с осъществени такива,  общото благо е по-важно от печалбите: За възможно заплащане на жилишето, добре обзаведени болници и домове за обгрижване. За една демократична дигитална структура вместо ограбване на нашата частна сфера чрез Фейсбук, Гугл и съдружните им.

* Отлично образование за всички: ранно образование на децата и повече учителки и учители за по-добър жизнен шанс. Успехът чрез образование не трябва да бъде въпрос на произход.

* Да спасим демокрацията: ние не искаме да бъдем управлявани от концерни и банки. Да направим възможна пряката демокрация. Лобиизма да бъде премахнат, а партийните субсидии от страна на фирми да бъдат забранени.

* Сигурност в ежедневието: повече перрсонал и по-добро оборудване на полицията, съдебната система и социалните грижи; наказателно право за компаниите вместо капитулация на правовата държава.

* За една европейска Германия в една обединена Европа на суверенните демокрации. Европейският съюз трябва да бъде пространство за защита и развитие, а не катализатор на една пазарнорадикална глобализация и изпразване от демокрация. Европейската политика се нуждае от демократична легитимация.

* Помощ за хора в бедствие: Да се осигури правото на емиграция, да се прекратят износите на въоръжение в районите с напрежение и нечестните търговски практики, да се помага на бежанците от войни и природни бедствия да преодоляват бедността, глада и тежките заболявания на място и да изграждат перспективи в родните си страни. Чрез един нов световен икономически ред жизнените шансове на всички народи да се изравняват на високо ниво и в съответствие с ресурсите.

          Тъй като проблемите не могат да бъдат решавани по досегашните коловози, е необходимо едно ново начало.   

Ние ще дадем на безмълвните глас, а на незабелязваните подиум.

Ние искаме участващ глас и участие в действията за всички, а не само за благоденстващите.

Демократичната политика трябва да има гръбнак, за да  устои на конфликтите с мощните интересчийски групи, като тези на финансовата икономика или свръхбогатите.

Това, което концерните постигат чрез парите си, медийното си влияние и своите лобисти, ние трябва да достигнем чрез нашата сила, толерантност и обществения резонанс.

Когато многото се съберат, а не остават вече разединени, тогава те ще имат повече мощ от малкото привилегировани. Тогава мнозинството ще може да прокара своите интереси и да промени политиката в нашата страна.

Тогава човечността, мирът, сигурността и единението ще могат да бъдат поставени високо в  дневния ред.

Заедно за една справедлива страна в една справедлива Европа!

Един до друг за един по-добър свят!

Точно за това НЕКА ДА СТАНЕМ!



Тагове:   германия-криза,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5265332
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031