Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2018 15:48 - Днес на 13 май в Мюнстер заключителна служба по случай Католическия ден в Германия
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес на 13 май в Мюнстер заключителна служба по случай Католическия ден в Германия

13.05.2018, 14:00

          Денят на католика е няколкодневна среща на римо-католически християни и се празнува в Германия, Австрия и Швейцария. В Германия по правило всеки 2 години, като тази година срещата е от 9 до 13 май.

          В Германия Денят на католика се отбелязва от 1848 г., в Австрия от 1877 г., а в Швейцария от 1903 г.

          Тази година католическата църква стимулирана от забележителната дейност на папа Франциск поставя ударението върху подобряване на имиджа на църквата.

Понастоящем в Германия католическата църква е подлагана на критика в различни дискусии, една от които е избухналият спор между между епископите относно процедурата по провеждане на комуниона на децата, при настъпване на първата им зрялост спрямо църквата.

Тагодишният католически ден в Мюнстер даде възможност за широки критични дебати. Вече се дава положителна оценка за това събитие, в което взеха участие общо 75 хиляди души: Църквата доби сериозна представителност, посвещавайки се на теми, които днес вълнуват целия свят. Според кардинал Маркс, това е не само вътрешно за църквата послание, но и Знак към всички.

Днес основната заключителна служба, която се състоя на Дворцовия площад в Мюнстер с участието на около 30 хиляди вярващи, председателят на Германската конференция на епископите, мюнхенския кардинал Райнхард Маркс, произнесе една дълбоко смислена и вълнуваща проповед. Според него сегашният Ден на католика „е предложил пространство за един диференциран диалог, какъвто едва ли вече се срещя някъде в нашето общество“.

След повече от 1000 мероприятия по най-разнообразни теми този 101-ви Ден на католика приключи по обед със света литургия в центъра на Мюнстер. Мотото на празника, изписано на арката зад кардинала, гласеше „Tърси мир“.

Слово произнесе и президента на Централния комитет на немските католици (ZdK), Томас Щернберг. Сред редицата негови ярки мисли се открои и следната: „Хората не са някакви плашливи овце, а самоосъзнал се божи народ!“

В своята проповед кардинал Маркс каза още: „В самата католическа църква ние трябва при цялото търсене на правилния път ясно да покажем, че ние сме единни, също и ние епископите!

          Да напомним, че на проведената през февруари епископска конференция под ръководството на реформистки ориентирания Маркс с ѕ мнозинство бе гласувано, в отделни случаи за тържествения Комунион да се допускат и протестантски семейства. Против това се бяха обявили 7 консервативни епископи около епископа на Кьолн кардинал Райнер Мария Вьолки, който е на служба във Ватикана. Папа Францискус от своя страна тогава призова немските епископи „да намерят едно възможно единодушно регулиране”. Както Маркс, така и Вьолки чрез едно видеопослание поиска, щото „многото малки войни в нашите (католически) общини и в нашите семейства, както и между нас епископите би трябвало да бъдат помирени.”

          Реформисткото движение „Ние сме църквата“ заяви, че Денят на католика е показал все по-настоятелната вътрешноцърковна и международнополитическа необходимост за действия:

          Както ръководството на църквата, така и народът на църквата при сегашното високо опасно световно положение трябва да имат смелостта да грабнат реформационните импулси от папа Франциски и да да ги приложат“, каза говорителят ан Движението за реформи Ние сме църквата“, Кристиан Вайснер.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311900
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930