Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2018 18:24 - Все по-голяма вероятност за скорошна икономическа криза в Германия
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 607 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Все по-голяма вероятност за скорошна икономическа криза в Германия

Дюселдорф, 18.04.2018

За да се предскаже вероятността за рецесия, трябва да се познава в развитие конюнктурата. С висока степен на компетентност това се извършва в конюнктурния институт в Дюселдорф.

          През цялата 2017 г. оттам звучаха бодри сигнали, че всичко е наред, разбира се в съответствие с конкретните анализи за всеки месец.

          Развитието на прогнозите беше следното:

18.01.2017 – „Опасността от рецесия приблизително нула

(Положителни сигнали от финансовите пазари водят до по-нататъшно понижаване на вероятността за рецесия.

          През цялата година кратките заключения от анализите звучаха подобно!

14.09.2017 – Подемът продължава

(Вероятността Германия да преживее през следващите 3 месеца рецесия още намаля.)  (Предстояха изборите за Бундестаг)

          17.10.2017 – „Подемът се запазва

(Рецесионната вероятност през 4-тото тримесечие остава съвършено незначителна.)

15.11.2017 – „Народното стопанство със сигурна крачка напред

(Възходът в Германия върви все по-широко и по-силно. Понастоящем почти не е налице никаква опасност от рецесия.)

14.12.2017 – „Възходът укрепва“

(Положителни импулси от финансовите пазари и оптимистични бизнесочаквания в предприятията продължават да снижават опасността от рецесия.)

          Мина и Коледа – правителство още нямаше, а само преговори ...

16.01.2018 – „По пътя към висока конюнктура“

(Изключително ниска вероятност за рецесия – дължащо се на положителните тенденции на финансовите пазари – преценяме, че конюнктурният възход ще продължи и занапред)

          19.02.2018 – „Германското стопанство продължава по курса на растеж“

(Както и досега съвършено невероятно, Германия през следващите 3 месеца да изпадне в рецесия. Възходът на германското стопанство и по-нататък протича силно.)

          СТОП! НЕЩО СТАВА ... (макар че вече има Голяма коалиция)

21.03.2018 – Опасността от рецесия нараства

(Вероятност Германия през следващите 3 месеца да изпита рецесия, но остава ниска.)

          16.04.2018 – „Опасността от рецесия осезаемо нарастала“

(Предизвиканата основно от амeриканската търговска политика несигурност в стопанството и в частност на финансовите пазари показва ефект.)

          По-подробното последно заключение на немските специалисти:

          Вероятността Германия да преживее през следващите 3 месеца рецесия значително нарастна. Според състоянието на данните през началото на април 2018 Конюнктурният индикатор, който отразява систематично най-важните характеристики на конюнктурата, за 3-месечната прогноза (април 2018 до юни 2018) сочи стойност от 32,4 %, след като през март 2018 бяха само 6,8 %. Прогнозната несигурност, която се измерва чрез разсейването на отнасящите се за общата прогноза уравнения, също нарастна. Тя съставлява сега 13,3 % при 6,3 % за предишния месец. Вероятността за рецесия – отнесено за индустриалната продукция – за пръв път от март 2016 се намира в т.н. жълта степен, която сигнализира за една повишена несигурност.

          Значителното нарастване на вероятността за рецесия в момента се основава върху значителния ход назад на индустриалната продукция, както и върху по-нататъшното влошаване на индикаторите на настроенията. Към това се добавят и негативни обявени стойности на отделни индикатори на финансовия пазар, чието най-последно влошаване се обяснява основно със страховете от негативни последствия поради въвеждането на търговски спънки между САЩ и Китай. По този начин волатилерното развитие на борсите (CDAX) през сегашния месец засилва вероятността от рецесия. Същевременно се стеснява благоприятното поле на финансиране, водещо също към рецесионна вероятност. Засега настоящото развитие на постъпилите поръчки от страната и чужбина и следващото от това намаляло нарастване на поръчките все още няма голямо отражение върху индикатора.

          От всичко посочено се очертава една забележимо по-критична картина отколкото преди 1 месец. Волатилитетът на финансовите пазари, който се забелязва вече от няколко месеца, влияе допълнително в момента с осезаемо влошаване на настроението и намаляваща продукция. Това е типична констелация за крайната фаза на един цикъл, при която изхождащата от финансовите пазари несигурност постепенно подтиска самоусилвайки се настроението в реалносто стопанство.

          Дали е започнала вече една такава спирала назад, понастоящем все още не е ясно. В края накраищата една месечна стойност може да бъде засегната и от еднократно събитие; така например индустриалната продукция може да е била подтисната и от изключително болното състояние от последните седмици.

          И все пак сегашната отрицателна конюнктурна тенденция не може да бъде изключена вече и за следващите месеци.

          От всичко това следва, че за икономическата политика трябва да се обърне по-голямо внимание  върху конюнктурните тенденции. Особено трябва да се избегне всичко, което би засилвало изхождащата от финансовите пазари несигурност.

          Засега надеждата е в продължаващия подем във вътрешната  икономика. АКО ОБАЧЕ В ИДНИТЕ МЕСЕЦИ НЕГАТИВНАТА ТЕНДЕНЦИЯ УКРЕПНЕ, ЩЕ СТАНЕ НЕИЗБЕЖНА ЕДНА ЗНАЧИТЕЛНА КОРЕКЦИЯ НАЗАД В ПРОГНОЗАТА ...

          Следващото развитие на конюнктурния индикатор ще бъде установено към средата на май 2018.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316963
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930