Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2018 18:54 - Протест във Варна срещу Ердоган и безпринципната политика на Брюксел (Видео)
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 3201 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 24.03.2018 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Турският президент не е демократ и с него не трябва да се преговаря, смята Костадин Костадинов

Според лидера на "Възраждане" България трябва да постави въпроса за компенсациите на тракийските бежанци, тъй като точно на 26 март тази година се навършват 105 години от геноцида над тракийските българи

 
     
 

Ердоган не е демократ и с него не трябва да се преговаря. Неговото присъствие във Варна е недопустимо и нежелано. Това заяви председателят на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов по повод предстоящата среща, домакинствана от премиера Борисов между Ердоган и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, предаде репортер на БГНЕС. 

Според Костадинов европейските лидери не трябва да преговарят или приемат ултиматумите на турския президент, а точно обратното. Той е категоричен, че ако ЕС отстъпи пред Турция, то тогава съюзът би „капитулирал пред един диктатор”. Ето защо и ПП „Възраждане” организира протест в морската столица на 26 март. 

„Причината за нашия протест е, че ние смятаме присъствието на Ердоган на територията на България и на територията на ЕС като цяло за абсолютно недопустимо и нежелателно”, заяви Костадинов и се мотивира: 

„На първо място, защото това е един човек, който не спазва правата и свободите на собственото си население и погазва демокрацията в Турция всеки ден. На второ място, защото това е човек, който не спазва принципите на международното право. Само за последните няколко години три държави вече са изпитали нашествието на турските войски. Нека припомним, че Турция държи свои войски в Кипър незаконно от 1974 г., а Кипър е държава–членка на ЕС. Държеше войски и в Северен Ирак доскоро, а само преди няколко дни съвсем триумфално отбеляза превземането на град Африн в Република Сирия, нейна съседка. Не на последно място да не забравяме непрекъснатите заплахи и провокации, които той отправя както към България, така и към Гърция и Кипър, така и към Холандия и въобще към всяка една държава в ЕС”. 

Костадин Костадинов е на мнение, че Турция е една агресивна държава под ръководството на Ердоган, която завива към все по-ислямистки и антидемократичен курс. 

„С такава държава преговори не трябва да се водят. На нея трябва да ѝ се обясни, специално на нейния президент, че ЕС не приема ултиматуми. С присъствието си на територията на ЕС обаче, с пращането и приемането на тази покана, ръководителите на Европа на практика признават Ердоган за водеща страна в този разговор, те приемат неговия ултиматум. Знае се, че една от темите, по които ще се разговаря, са компенсациите, които Турция иска да й се изплатят за бежанците, макар че всъщност причината за това да има бежанска криза, е и политиката на Турция в Сирия”, каза той. 

Според него България трябва да постави въпроса за компенсациите на тракийските бежанци, тъй като точно на 26 март тази година се навършват 105 години от геноцида над тракийските българи, когато са прогонени повече от 150 000 българи от Източна Тракия – днешна Турция и 30 000 са убити. 

„Турция още дължи обезщетение, което е в размер на повече от 10 млрд. долара”, заяви Костадинов. 

„Всички тези въпроси, обаче, няма да бъдат поставени и затова ние от „Възраждане” смятаме, че не е редно ЕС да отстъпва от своите позиции и да изпада в едно подчинено положение спрямо Ердоган. Ердоган не е демократ, с него не трябва да се преговаря и не трябва да се приемат ултиматуми от него, напротив на него трябва да му се покаже, че ако той не спазва демократичните правила и не зачита европейските ценности, с него няма да се разговаря по никакъв начин, Турция ще бъде изолирана, в противен случай се оказва, че ЕС капитулира пред един диктатор, какъвто е турският президент”, каза още Костадин Костадинов. 

БГНЕС припомня, че Асоциацията на европейските журналисти /АЕЖ/ в България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски журналисти. За съжаление, тези 95 души няма да могат да присъстват, тъй като са лишени от свобода. 

След неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 година Турция се превърна в най-големия затвор за журналисти в света. Стотици представители на медиите бяха задържани или обявен за издирване, а множество редакции закрити от властите. И в момента огромен брой журналисти остават зад решетките. 

Колко точно? Данните са противоречиви. Според списъка на Стокхолмския център за свобода задържаните са 190, а други 55 вече са осъдени, включително и на доживотен затвор. Според Платформата за солидарност със задържаните журналисти – те са 212. Съюзът на турските журналисти посочва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните журналисти – 135. 

При всички случаи броят е внушителен.

 


Протест във Варна срещу Ердоган и безпринципната политика на Брюксел






Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Във Варна протестират най- вече
25.03.2018 13:46
срещу досадника Валерий Станков и се готвят да го бият.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073353
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031