Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2017 14:35 - Как беше създадена Китайската народо-освободителна армия?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как беше създадена Китайската народо-освободителна армия?

(1 август – 90 години от създаването на КНОА)

За начало на армията се счита датата на обявяване на въстанието в гр. Нанчан. На 01.08.1927 г. започва въоръжено действие на революционните части на гоминдановската армия в Нанчан, организирано от Китайската комунистическа партия в отговор на контрареволюционния преврат на Ван Цзинвей и Чан Кайши. Въстанието получава поддръжка от работническите дружини и селските отреди за самоотбрана.

Във въстанието вземат участие над 20 хиляди войници и офицери от частите, ръководени от Джоу Енлай, Джу Дъ, Не Жунджън, Е Дзяннин, Лин Бяо, Чен И, Лю Бочън, Хъ Лун и Е Тин.

Непосредственото ръководство на въстанието осъществява Фронтовият въстанически комитет със секретар Джоу Енлай. Главният щаб на въстанието е бил разположен в 5-етажното здание на „Гранд хотел Дзянси“ в средната част на улица Джуншанлу.

Рано сутринта на 1 август въстаналите части атакуват от различни страни Нанчан. Въстаниците разоръжават гоминдановския гарнизон на Нанчан. Създаден е Революционен комитет на Гоминдана (中國國民黨革命委員會), в състава на който влизат 17 комунисти (Джоу Енлай, Джан Готао, Ли Лисан, Тан Пиншан, Джу Дъ, Хъ Лун, Лин Боцюй, У Юйджан, Не Жунджън, Го Можо и други) и 8 леви гоминдановци. Началник на щаба става Лю Бочън, началник на политическия отдел – Джао  Шуши, военен съветник – Михаил Куманин (репресиран през 1938 г. от сталинската банда).

Революционният комитет публикува декларация за вярност към заветите на Сун Ятсен (ръководителя в антимонархическата революция от 1911 г.) и задачата за създаване на нова революционна база в провинция Гуандун и подготовката на нов Северен походза борба с новите милитаристи.

За потушаване на въстанието в Нанкин са изпратени крупни сили на редовните войски. Между 3 и 5 август 1927 г. въстаналите части – около 15 хиляди души, командващият Хъ Лун и началникът на щаба Лю Бочэн – напускат Нанчан и се придвижват на юг с цел организирането на революционна база в провинция Гуандун.

В района Чаоджу—Шантоу въстаналите са считали, че ще получат помощ от СССР, а после да започнат Втория севрен поход.

В района Санхъба 4 хиляди въстаници под командването на Джу Дъ остават за прикриване на основните сили, а голяма част от бойците се промъкват на юг по река Хандзян към Чаоджу-Шантоу.

          След 50-дневен поход през Източна Дзянси и Западна Фудзян, на 29-30 септември в района на Шантоу въстаналите войски са подложени на нападение от превъзхождащите ги сили на партията Гоминдан (Чан Кайши). Поради лъжливи сведения за революционни действия в града, където по това време са били съсредоточени крупни сили на противника, основните сили на въстаналите са разбити.

Част от въстаниците (около 1 000 бойци начело с Е Тин) извършват пробив на територията на Хайлуфънската република, друга част (около 2 хиляди бойци под командването на Джу Дъ и присъединилите се към него 8 хиляди въстанали селяни от Южен Хуна) през април 1928 г. пристигат в планината Дзинганшан, където се обединяват с отряда на Мао Дзъдун и образуват т.н. 4-ти корпус на Работническо-селската червена армия.

След 22-годишна упорита борба разширяващите се военни формираования и зони, ръководени от ККП, разбиват и изгонват всички армии на Гоминдана начело с Чан Кайши и създават на 1 октомври 1949 г. Китайската народна република.

Съвременната организация и реорганизации на отбраната на Китайската народна република

КНР планира да завърши реформите на КНОА през 20120 г.

(продължава) .....

 



Тагове:   китай-армия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5318740
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930