Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2017 12:15 - С какво плашат хората в Германия, в случай че Марин Льо Пен победи
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.05.2017 15:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

С какво плашат хората в Германия, в случай че Марин Льо Пен победи

Пазарите могат да разрушат еврото за 48 часа

Ако Марин  Льо Пен спечели в неделя президентските избори, Европа е заплашена от срив: инвеститорите ще напуснат Франция и Южна Европа – така счита един немски приятел на г-н Макрон, противникът на Льо Пен.

Какво ще стане после с Франция, Германия и Европа? През ноември 2014 г. тогавашният френски икономически министър Емануел Макрон заедно с немския си колега Зигмар Габриел от ГСДП представиха в Париж  стратегически документ, който трябваше да даде отговор на този въпрос.

Този техен документ скицираше претенциозни икономически реформи както за Франция, така и за Германия. Много от това кандидатът за президент на Франция постави и в своята изборна програма.

Един от тогавашните експерти, Жан Писани-Фери, сега е главен съветник на Макрон. Другият е 42-годишният берлински икономист Ендерлайн, професор по политическа икономия в института Херти.

Ендерлайн предупреди вчера за драматичните последици от евентуален триумф на г-жа Льо Пен и каза, че Германия би трябвало да помогне на един президент като Макрон.

          Какво би се случило с френската икономика, ако Льо Пен спечели в неделя? Според Ендерлайн това е силноексплозивен сценарий. Вероятно било в рамките на 48 часа или няколко дни по-късно финансовите пазари да разрушат еврото. Би настъпило бягство на капитал не само от Франция, но също и от Италия, Испания, Гърция. Отново щели сме да навлезем в еврокризата, в която бяхме вече преди години, когато банките в някои държави се налагаше да бъдат спасявани, а самите държави тогава се разлюляха.                 …  ...

          Как би се развила верижната реакция?

Решаващо в Евро-пространството е, дали хората имат доверие в това, че еврото има продължителна наличност. Ако това е под съмнение, тръгва страхът от въвеждането на нови валути, които биха имали по-ниска стойност. Пример: Ако Вие имате днес 30.000 евро на една френска банкова сметка и се страхувате, че Марин Льо Пен би могла да излезе от еврото, Вие ще си ги изтеглите и можете да се прехвърлите примерно в Германия. Изтичането на капитал ще доведе накрая до изпадане на банките в затруднение. И в заключение не Марин Льо Пен ще е тази, която ще разруши еврото, а това биха били финансовите пазари, които ще довършат нещата вместо нея. Моментът, в който възникне публично въпросът, дали еврото може да се опази, ще започне неговото рушене.

Какви биха били при такъв сценарий влиянията върху останалата част на Еврозоната?

Това би засегнало преди всичко бившите кризисни страни, освен Франция, а именно Италия, Португалия и Гърция, може би и Испания. В тези страни се изхожда главно от това, че правителствата биха могли да се върнат към собствената си валута.

Възниква въпросът, дали тогава те трябва да бъдат спасявани.

Счита се, че това едва ли би било все още възможно. След избора на Льо Пен веднага би възникнал и въпросът за бъдещето на т.н. „Евро-спасителен чадър“ - ESM. Ще го има ли изобщо все още, когато френската президентка каже ясно: Това не я интересува, а тя иска отново да въведе франка? Ако тогава стане така, че примерно италиански банки изпаднат в затруднение, то спасителният чадър без Франция би бил неспособен за действие. Това е най-опасното в случая за представителите на финансовата олигархия и нейните политически слуги: в резултат ще се навлезе в дяволския кръг, тъй като „някои“ ще попитат, дали Франция ще остане завързана за еврото.

          . . . . . ПРОДЪЛЖЕНИЕ . . . . . .

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311690
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930