Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2017 16:16 - Отношенията между въоръжените сили на Китай и САЩ през 2017 г. се развиват стабилно
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отношенията между въоръжените сили на Китай и САЩ през 2017 г. се развиват стабилно

За предстоящата среща на Си Дзинпин и Тръмп във Флорида.

Пекин, 31.03.2017

Отношенията между въоръжените сили на Китайската народна република и САЩ през тази година се развиват стабилно. За това съобщи на състоялата се вчера пресконференция официалният представител на Министерството на отбраната на КНР генерал У Цян.

„Развитието на междуармейските връзки на Китай и САЩ отговаря на общите интереси на двете страни и способства за мира и стабилността както в Азиатско-Тихоокеанския регион, така в целия свят“ подчерта генерал У Цян.

За тази година са планирани още по-активни контакти между КНР и САЩ, включително и контакти на високо ниво, институционални диалози, визити на военни кораби и съвместни учения и тренировки.

„Китай е готов да работи със САЩ по разширяване на сътрудничеството и съответно разрешаване на противоречията в интерес на новия прогрес и междуармейските връзки“, каза в заключение У Цян.

На 31 март в Пекин официално беше съобщено, че от 6 до 7 април ще се проведе среща на председателя на Китайската народна република Си Дзинпин и президента на САЩ Доналд Тръмп.

Срещата ще протече в резиденцията на Тръмп във Флорида „Мар-а-Лаго“.

Китайско-американските отношения сега се намират в ключов момент на преходен период, поради което срещата на Си Дзинпин и Тръмп привлича вниманието на широката общественост: успешното й провеждане ще зададе тона на следващия етап и даже на дългосрочната перспектива за развитие на китайско-американските отношения.

Тя има важно значение за определяне на тяхната насоченост, а също така ще окаже съществено влияние върху промените, ставащи в международната обстановка. В този смисъл китайците днес разгледаха в медиите няколко аспекта на срещата на двамата държавни глави:

1. По какъв начин да се решат конкретн проблени на двустранно ниво – темите за обсъждане са извънредно обширни, например в сферата на икономиката, търговията и т.н.

2. Как да бъдат решавани въпросите от регионално и глобално ниво. Ескалацията на проблема на Корейския полуостров не носи полза на никого. Администрацията на Тръмп счита, че за изминалите 20 години дипломатическите усилия по отношение на КНДР са останали без успех – по този начин е невъзможно да се реши проблемът, а е необходимо заедно с Китай и другите въвлечени страни да се намери нов път за решаване на ядрения проблем. Позицията на Тръмп спрямо многостранната търговия, Г20 и другите многостранни форуми, а също така въпроси от глобален характер, като промените в климата, проблеми на екологията и енергетиката, отличаващи се от позицията на администрацията на Обама.

Китай и САЩ трябва с помощта на диалога отново да потвърдят, че страните могат да постигнат консенсус по редица международни и регионални въпроси.

3. Как да се разбират отношенията между двете страни от стратегическа гледна точка. Китай и САЩ в качеството им  на най-крупните икономически, политчески и социални системи в света силно се различават една от друга, а характерът и качеството на взаимодействие между тях оказват далече отиващо влияние върху двете страни, Азиатско-Тихоокеанския регион  и света в цялост. Лидерите на двете страни се вглеждат в двустранните отношения; за целтаестествена потребност представлява обзорът от гледна точка на стратегията и дългосрочната перспектива, необходимо е да се разбира ситуацията във всяка страна, да се задълбочава взаимното разбирателство в сферата на държавното управление. Лозунгът на Тръмп „Да направим Америка отново велика“  и „Kитайскаta мечта“, издигната от Си Дзинпин – „Да осъществим великото възраждане на нашата нация“, а също така „Америка преди всичко“ и девизът на Китай „Развитието е първостепенната задача“ – представляват противоречието между двете страни, но то може да бъде решено по пътя на задълбочено общуване, да се намери път на сътрудничество, да се насочат обърканите отношения на конкуренция и сътрудничество между двете страни към пътя на взаимната изгода и общата печалба.

 



Тагове:   китай-сащ,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305311
Постинги: 4991
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930