Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2017 14:31 - 27 години демокрация за патриции, произлезли от плебеи и патриции
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

27 години демокрация за патриции, произлезли от плебеи и патриции

 

Живях при тоталитарния комунизъм в България и ГДР 45 години, после гледах отблизо какво стана: Когато комунягите, т.е. интересчиите (нямам предвид вярващите комунисти) разбраха, че Бсп няма да дойде повече на власт, си създадоха Герб (Не пиша ерб с главни букви, тъй катио те нямат нищо общо с развитите стари европейци, нито с пътя им!).

Бедните, които са мнозинство не гласуват - едни от тях, защото не са си създали нито една партия в защита на интересите си, а останалите, защото за тях важи максимата У ВСЕКИ ВТОРИ БЪЛГАРИН СПИ ЕДИН МАЛЪК МОШЕНИК ...

Епилог: Ще умра с отворени очи – едното за т.н. ЛЯВОТО, другото за т.н. ДЯСНОТО, защото не видях в следпревратната България нито едното, нито другото!

 

Забележка:

Кой как гласува на парламентарните избори 2017?

Богати, успели и част от простите – за ГЕРБ (замогнали се милици-офицери, компартийци)

          Богати, успели и старите компартийци+деца – за БСП

Богатите български турци и зависимите от тях – за ДПС

Случайните богати и зависимите от тях – за случбог

Националистите от българския етнос – за ОП

Общо: 51 % от населението се погрижи за богатите!

БЕДНИТЕ УМНИ И ПРОСТИ – НЕ ГЛАСУВАХА, т.е.

Общо: ОбеЗВЕРените и отчаяни българи: някакви 49 %                     Ашколсун на българския проевропейски политически модел!!!

 

Началото на Корупцията е заложено в КОРУПЦИЯТА НА СЛОВО!

Справочник:

          ЩO Е ДЕМОКРАЦИЯ? - „демокрация” =„народовластие”

Управляващия държавник на древна Атина, Перикъл (490 пр.Хр.-429 пр.Хр.) я определя, малко преди смъртта си в прочутата си реч, известна от Тукидид, „Пелопонеската война“ – запазен текст:

„И тъй нашият държавен строй е такъв, че той не подражава на чуждите порядки, а, напротив, ние самите повече служим за образец на другите, отколкото да подражаваме на когото и да било. Нашият държавен строй се нарича демокрация, защото той държи сметка не за малцинството, а се съобразява с интересите на мнозинството.

При споровете между частни лица всички имат според закона еднакви права. Що се отнася пък до зачитането в обществения живот, почит се отдава само на оня, който се е отличил в едно или друго отношение, и то не поради някакъв произход, а поради своите способности. …“

ЩО Е ОЛИГАРХИЯ?

Сократ чрез Платон (370 г. пр. Хр.), в Диалога му с Адеимант:

 „Какъв държавен ред, разбираш ти под названието ОЛИГАРХИЯ? - попита Адеимант.

          Сократ: Основаващия се върху оцененото имущество държавен ред, при който само богатите държат кормилото, а на бедните не се пада никаква част от управлението.

…. по това се схваща начина на прехода от Димокрация към Олигархия …… така че, даже на един слепец му става очевидно, как стават нещата.

... Всяка спомената преди това напълнена със злато частна съкровищница в дома на всеки един от управляващите, е бедствие за описания преди малко държавен ред, Димокрацията. Защото те са заети първо с изобретателност за собствените си проблеми и пренагласят в тази връзка съществувалия дотогава държавен ред, така че те и жените им да не се налага да се съобразяват с тези променени закони.

... След това, чрез гледката на съблазнителния пример на единия за другия, те се научават всичките и на взаимно съперничество ...

... Когато бъде постигната тази цел, тогава те тръгват напред в придобиването на пари, и, колкото повече успяват в това, толкова по-малко те зачитат добродетелите. И не стоят ли добродетелта и богатството в такова взаимоотношение, като че ли стоят в двете блюда на везна и колкото едната потъва надолу, толкова другата се вдига?

.... Следователно, когато в една държава богатството и богатите хора са на висока почит, тогава добродетелите и благородните мъже стоят с толкова по-ниска стойност. ... Обаче ще напредва обиковено високооцененият, докато неоцененият ще бъде пренебрегван.

.... Поради това готовите да спорят и да държат на честта си хора в края на краищата станаха алчни за богатства и пари, и затова те ценят, адмирират и издигат на почетни позиции богатия, докато презират бедния.

... След това те чрез закон прокарват ограда около олигархичното господство, като установяват определено количество от имущества, които са по-големи или по-малки, според това, дали в даден град съществува по-голяма или по-малка олигархия, и като изрично определят, че не може да получава държавни служби онзи, чието имущество не е достигнало определено ниво на оценка. И това те го прокарват или чрез силата на оръжието, или ,преди да се е стигнало дотам, чрез сплашване установяват този ред. Или не е така?

... Какви недъзи крие този държавен ред?

Първо, относно споменатото творение, прокараните ограждения, как стои въпросът с това. Представи си само, когато един го направят кормчия според оценката на богатството му, а бедният, каквито и добри качества да би имал за кормчия, не би бил допуснат! - Хората на кораба ще имат злокобно плаване.

... А по отношение на управлението на една държава? - В толкова по-голяма степен, колкото по-трудно и по-важно е това управление.

Следователно би било грешка с огромна стойност, онова, което съдържа олигархията.

Следващата грешка дали е по-малка от споменатата първа дотук? -  Това, че по необходимост една така изградена държава не представлява единство, а всъщност са две държави върху една и съща територия за живееене, а именно държавата на бедните и тази на богатите, поради което и двете се дебнат една друга.



*1724          http://iliaganchev.blog.bg/novini/2013/12/03/za-demokraciiata-v-nadgrobnata-rech-na-perikyl-430-g-pr-hr.1214493

*1563                    http://iliaganchev.blog.bg/novini/2013/07/23/kak-platon-e-opisal-vzaimootnosheniiata-na-proizlezlite-ot-b.1132768

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311773
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930