Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2017 22:49 - Доц. Янаки Стоилов от Софийския университет става професор в Шанхайския транспортен университет (Шанхай Дзяотун Дасюе)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1512 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Доц. Янаки Стоилов от Софийския университет става професор в Шанхайския транспортен университет (Шанхай Дзяотун Дасюе)

(връзка със създателя на китайската и американската космическа техника)

София-Шанхай, 05.02.2017

Депутатът от БСП и зам.-председател на парламента Янаки Стоилов е поканен за почетен професор в Шанхайския транспортен университет (上海交通大学).

Този китайски университет е създаден през 1896 г. с указ на императора Гуансюй. Първи ректор на Университета става Шън Сюeнхуaй (盛宣怀), който дал идеята на императора за основаване на това учебно заведение. Шън Сюенхуай е  бил промишлен деец и главен инициатор на началото на индустриализацията на Китай по време на последната китайска династия Цин.

Университетът е известен като един от най-старите и престижни китайски университети, с висока класация в областта на науката в света.

Университетът се състои от 5 градчета, разположени в шанхайските райони Сюйхуй, Минхан, Луван, Цибао и Фахуа. Общата му площ включва 4 839 хектара.

          В едното от градчетата за известно време са пребивавали известни личности – ръководителят на Първата китайска революция 1911 Сун Ятсен, ръководителят на Китайската комунистическа партия и президент на КНР до 1986 Мао Дзъдун, председателят на Държавния съвет (правителството) на КНР до 1986 Джоу Енлай, американската писателка Агнес Смедли (от 1928 до 1933), един от най-великите китайски актьори Мей Ланфан (1913-1918), първият председател на Академията на науките на КНР Го Можо, известният художник Джан Дацян (1919), бившият председател на ККП и президент на КНР Дзян Дзъмин (който е завършил през 1947 г. електофакултета на Университета) и др.

          Още интересни факти за този Шанхайски университет:

          Един от най-известните випускници на Шанхай Дзяотун Дасюе е американският и китайски ракетен специалист и основоположник на космическата програма на Китай Цян Сюесен (钱学森) (1911-2009).

          Съгласно старателно пазените от китайците летописи проф. Цян произхожда фамилно от Дзи Дзуан Сюй, един от 5-те императора, основател на Царството Пън на территорията на провинция Дзянсу в периода на династията Шан (1600 до 1027 пр. Хр.). Един от чиновниците на династията Джоу на име Фу, бил потомък на Пън и служел в царската хазна (Цянфу). Неговите потомци приели фамилията „Цян“, което буквално означава „пари“. Родът продължава с вес известни хора, докато стигаме до министъра на образованието на правителствот она ГОМИНДАНА, който е бащата на горепосочения ракетен специалист Цян Сюесен.

          Цян Сюесен завършил първото си образование като ж.п.инженер в Шанхайския университет по транспорта. През 1934 г. постъпил в Нанкинския университет и скоро си извоювал правото да замине да следва в САЩ. Авиацията го влечала повече от ж.п. транспорта и той завършва Масачузетския институт за технологии (сега забележителния Massachusetts Institute of Technology – най-известният образователен и научно-изследователски технически център на САЩ), след това частния California Institute of Technology, в който защитава докторска степен „доктор по аеронавтика“.

          През 1938 г. става един от основателите на „Лабораторията за ракетно движение“ (Jet Propulsion Laboratory) към Калифорнийския технологичен институт, която сега е един от научно-изследователските центрова на НАСА. По онова време д-р Цян е единият от авторите на идеята за ядрен авиационен двигател, за пилотираните космически полети, за свръхскоростен пътнически самолет. Ръководител на Лабораторията за ракетно движение е бил големият математик, хидро- и аеродинамик Теодор фон Карман, а сред основателите са и пионерите на американските ракети Франк Малина, Цян Сюесен, Уелд Арнолд, Аполо М.О. Смит, Джак Парсънс и Едуард Форман.

 

 

          Идват 50-те години на т.н. „лов на вещици“ в САЩ.

В хода на този лов ФБР обвинява подполковника от американските въоръжени сили д-р Цян в „подпомагане на комунистите“, позовавайки се на документ на компартията на САЩ от 1938 г., съдържащ неговото име.

Цян е отстранен от секретните работи по ракетна тематика и фактически е поставен под домашен арест. Две седмици по-късно ученият обявява своето намерение да се завърне в Китай и написва обръщение към председателя на Държавния съвет на КНР Джоу Енлай. На 17.09.1955 г. се връща в родината си.

След завръщането в КНР Цян Сюесен  става инициатор за разработването на собствени балистични ракети. Застава начело на китайската космическа програма, подготвя много от китайските учени, които осигуриха огромните успехи на Китай в усвояването на космическото пространство.

Умира на 31 октомври 2009 г. на 97-годишна възраст. В погребението му участват висши китайски ръководители, сред които и Си Дзинпин – по това време член на ПБ на ККП и зам.председател на КНР.

 Връзката с този университет и започването на съвместна научно-изследователска дейност беше осъществена със създаването на китайско-български Център за научноизследователски програми и обмен на студенти в Шанхайския транспортен институт по инициатива на Димитър Абаджиев, доскоро генерален консул в Шанхай (сега посланик на страната в Словения), и на заместник-декана на Аграрно-биологическия факултет проф. Шен Шуанче и е част от програмата "Един път - един пояс". От българска страна в него са включени УНСС, СУ и ТУ, но проектите са отворени за изследователи от всички висши училища.

На откриването от българска страна присъстваха Янаки Стоилов, зам.-председател на Народното събрание, Димитър Абаджиев и Димитър Пампулов, генерален консул в Шанхай. Димитър Абаджиев прочете специално приветствие от ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

Приета е тригодишна програма на Центъра. Одобрен е за първи път бюджет от китайското правителство за Центъра за финансиране на научноизследователските програми в рамките на инициативата 16+1. Центърът ще има два офиса - единият в университета в Шанхай, а другият в УНСС. За директори са избрани проф. Джен Хуан, заместник-ректор на Университета , и Димитър Абаджиев.

          Янаки Стоилов е първият българин, който е поканен да преподава в престижното висше учебно заведение в Китай, където се обучават 45 000 студенти.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5317308
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930