Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2017 18:56 - Дядото на Тръмп, Фридрих Трумп – поданик на краля на Бавария, НВ Лудвиг Втори
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1051 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дядото на Тръмп, Фридрих Трумп – поданик на краля на Бавария, НВ Лудвиг Втори

Фридрих Трумп (Фредрик Тръмп) е роден на 14 май 1869 г. Калщат, област Пфалц, кралство Бавария и е починал на 27 май 1918 г. в Ню Йорк.

Той е дядо на бизнесмена и сегашен президент на САЩ.

Най-старият известен предтеча по мъжка линия е неговият прадядо Йоханес Паул Трумп (1727–1792) от наблизо разположения Бобенхайм ам Берг, чийто син Йоханес се премества в Калщат. Майката е произхождала от едно винарско семейство във Вахенхайм.

Фридрих Трумп е втори братовчед на собственика на фирмата „Ketchup“ Хенри Джон Хайнц, чиято майка е родена с фамилия Трумп.

Синът на Тръмпови Фред след Втората световна война е пребивавал във Швеция в гр. Карлщат.

Родителите на Фридрих Трумп са: Йоханес Трумп и Катарина Трумп (по рождение Кобер). Фридрих е имал 4 сестри и 1 брат.

Семейството е притежавало малко лозарско имение, но бащата още по време на раждането на Фридрих е бил с белодробно заболяване и когато починал през 1877 г., оставил след себе си големи дългове поради разходите за лекарите. Ето защо по-големите деца трябвало да работят в лозарското имение, заедно с другите.

Слабоватият Фридрих не е бил подходящ за тази работа и на възратс 14 години майка му го изпраща в близкия Франкентал, където той завършил обучение за фризьор.

Като фризьор Фридрих Трумп не можал да намери работа в малкия Калщат (тогава с малко под 1000 жители).  Тъй като неговата най-голяма сестра Катарина една година преди това се изселила в Ню Йорк и там се омъжила за Фридрих Шустер, който също бил от Калщат, Фридрих взел решение след приключване на образованието си през 1885 г. – 16-годишен – да последва сестра си.

В онези времена германците са били много търсени в Съединените щати и от десетилетия са представлявали най-голямата група от преселници. Те са били предпочитани особено като добри работници и отделни американски щати и големи фирми като например „Northern Pacific Railroad са вербували в Германия и в частност в Пфалц, откъдето са произхождали голяма част от немските американци, желаещите да емигрират.

Само през 1880-те години такива призиви с последвали над един милион немци.

Една от причините, която е била от значение и за Фридрих Трумп, е бил действащият в Пфалц принцип на реалната дялба, съгласно който той е можел да получи само една малка част от и без друго неголямото лозарско имение на майка си, докато в САЩ всеки е можел да придобива 160 акра земя (около 65 хектара), след като я е стопанисвал в течение на 5 години.

Фридрих Трупм се нанесъл при семейство Шустер в малкото им жилище в Манхатън и намерил още първия ден работа като фризьор.

Следващата година тук дошла и втората му сестра Луиза във вече препълненото жилище на Шустерови и двамата с Фридрих започнали да подпомагат финансово тяхната останала в Калщат майка.

От скромното си съществуване като фризьор Фридрих Трумп не бил доволен – той искал да забогатее. През ноември 1891 г. с подпомагане от роднини той можал да неме един малък ресторант в т.н. „Червен район“ на Сеатл, чийто център бил разрушен от пожар 2 години преди това и сега отново бил застроен.

Докато живеел в Манхатън сред други пришълци от Пфалц, си говорел на пфалцкия диалект и се обличал и хранел както в Родината си. А сега вече трябвало да бъде във всяко отношение американец, към което се отнасяло и това, да промени името си на „Фред“ (Фредрик).

През октомври 1892 г. Фред става гражданин на САЩ и участвал за първи път в президентските избори, които са се провеждали и в току-що приетия в Съюза щат Вашингтон.

Ресторантът, който Тръмп с голяма отдаденост обслужвал сам, не му откривал никаква перспектива. Но през август 1892 г., когато неговият по-голям брат Якоб се оженил в Калщат, майка им използвала това за повод и разделила собствеността си съгласно правото на 5-те си деца. Така и Фред, и емигриралата като него сестра получили изплатени своете дялове.

По този начин за пръв път Фридрих имал на разположение малко капитал за по-нататъшно предприемачество. През пролетта на 1893 г. той се отказва от ресторанта, продава инвентара и тръгва по трудния път през още заснежените планини североизточно от Сеатл, където наскоро преди това били открити богати находдища от злато и сребро и току-що било създадено едно малко селище наречено Монте Кристо,  в което легендарният петролен магнат Джон Д. Рокфелер, най-богатият човек на Америка, искал да инвестира милиони.

 Купуванто на място в Монте Кристо било над финансовите възможности на Фред Тръмп. Вместо това той регистрирал Claim близо до заплануваната гара, където бил открил злато и върху него построил един  Boardinghouse. По този начин той разбира се заобиколил забраната, Claims да се използват като земя за постройки и игнорирал освен това обстоятелството, че същият участък вече е бил регистриран на друго име. Но такова действие по време на самото възникване на Монте Кристо е било нещо обикновено и свързано само с минимален риск.

Метеорологичните условия в Монте Кристо се оказали много неблагоприятни. През есента валяло като из ведро, току-що построената ж.п. линия към Еверет, която била съоръжена по финансови причини по продължение на реката, била залята и поради очакваните неблагополучия при снабдяването повечето жители напуснали до зимата селището.

Тръмп бил един от малцината, които останали. През следващата 1894 г. инфраструктурата в Монте Кристо била изградена до такава степен, че транспортът на руда и дърва към Еверет можал да започне, Всичко изглеждало да е тръгнало по добър път, салоните били отворени денонощно и в края на годината Тръмп можал да узакони своя участък земя. И през 1895 г, нещата вървели нагоре. Монте Кристо бил електрифициран, открито било и училище.

Обаче .....

(ПРОДЪЛЖАВА)

 



Тагове:   сащ-тръмп,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262540
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031