Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2017 19:50 - Капитал – капитализъм - развитие
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Капитал – капитализъм - развитие

(150 години от публикуването на „Капиталът“ от Карл Маркс – 1867)

Какво е капитал? Днес терминът обикновено се дава като израз за машините, ноу-хао и фирмените сгради, тоест за това, което дадена фирма би определила като свой „физически капитал“. Според това определение всяко производство на стоки, което използва машинно производствено оборудване, би било капиталистическо производство. Ако не искаме да се върнем към мотиката и ралото, с такова определение капитализмът би бил непреодолим. Следователно това не е особено смислена дефиниция.

Подходът на Маркс е друг от посочения. Той описва процеса, който е довел до появата на капиталистическия начин на производство, когато е концентрирал "превръщането на индивидуалните разпръснати средства за производство в социални, като при дребната собственост на мнозина в масова собственост на малцината."

В днешно време капитализмът често се използва като синоним на пазарно стопанство. Или под това понятие се разбира икономически ред, който създава стимули за ефективност и възнаграждава носителите на  ефективност.

Разбирането на Маркс е съвсем различно. Типичното за капитализма са според него не пазарите, чиято роля при капитализма, по-скоро намалява, както ще видим. Типично капиталистическо със сигурност не е възнаграждението на носителите на ефективност, защото това биха били точно ония работещи, които по времето на Маркс са живели в най-крайна бедност и чийто дял от тортата на народното стопанство и днес отново намалява.

Характерното за икономическия ред, който описва Маркс в „Капитала“, е много повече това, че при него не само се произвежда с капитал, а в интерес на капитала.

Произвеждат се изделия, не за да се покрива наличната потребност, също така не за да се осигуряват работни места, а за да се оползотвори инвестираният капитал и да се извлече от него една възможно най-голяма печалба. Заплатите са само един фактор за разходи, клиентите – средство към целта.

И тъй като става въпрос само за финансови печалби, един и същ капиталовложител може и да инвестира в предприятия от най-различни браншове или да се мести от един към друг.

Предприемачът, който е със собствен ангажимент и сила изгражда предприятие, или като инженер въвежда иновации, в този смисъл не е капиталист, за разлика от инвеститора, когото дадено предприятие го интересува само като обект за печалби или акционерът, когото вече нищо не го свързва със света на производството.

Естествено и самият Маркс е разбирал, че със своя анализ той не описва цялото стопанство на своето време, а само една част от него.

При капитализма, както за онзи, който е бил през 19-ти век, така и за съвременния, разбира се има не само печално известни ловци на печалби.

И тогава, както и сега е имало и има безброй самостоятелни единични борци, благоденстващи и бедни, които дължат своя доход изключително на собствените си усилия.

Има стотици хиляди малки предприятия, които почти нямат служители и живеят по същество от труда на самите собственици и техните семейства.

Както Маркс доста точно описва, мащабите на икономическата активност са в големите корпорации, където стойността за акционерите (паричният пазарен израз на предприятието) стои във фокуса.

И негова основна теза е, че в хода на развитието на капитализма все по-големи части от създаваната стойност ще се концентрират върху такива чисто ориентирани към печалба предприятия, че те ще стават все по-големи и по-мощни чрез придобивания, сливания или чрез отстраняване на конкуренти и по този начин все по-силно ще определят лицето на цялата икономика.

Маркс пише: „Веднага щом капиталистическият начин на производство застане на собствените си крака, по-нататъшното обобществяване на труда и преобразуване на земите и другите средства за производство в социално експлоатирани, т.е. в обществени средства, ще добие нова форма.“

 „Играта на иманентните закони на капиталистическото производство“, казва Маркс по-нататък, би довела до „централизация на капиталите“. Или по-ясно казано: „Един капиталист ще срази много други“, поради което ние ще имаме работа с един „постоянно намаляващ брой магнати на капитал“, които ще усвояват за себе си все по-голяма част от общественото богатство.

Маркс казва: Предприятията ще се разрастват не само национално, но в нарастваща степен ще се превръщат в интернационални.

Това следователно е и отговора на Маркс на следващия важен въпрос, за историческата тенденция в капитализма:

В хода на тяхната история предприятията ще стават все по-големи, а големите предприятия по правило вече няма да се управляват от собственици, а като акционерни дружества, гигантски места за акумулация на капитал, чийто мениджмънт има като централна задача да изстъргва за инвеститорите максимални печалби.

Фундаментът за този процес според Маркс е заложен върху технологичното равнище.

 „Съзнателното техническо прилагане на науката“ принудително изисква все по-големи и по-силни от гледна точка на капитал предприятия, за да могат изобщо да се произвеждат определени продукти.

Пазарният механизъм от своя страна позволява големите и силните да стават все по-големи и по-силни, а слабите все по-слаби. Големината на дадено предприятие би могла да е обусловена преди всичко технически, но тя ще му придава повече мощ спрямо доставчиците и клиентите, с която то ще изтласка конкурентите от пазара.

Предсказанието на Маркс кулминира в тезата, че предприятията ще се разрастват не само национално, а все повече ще се превръщат в интернационални, за да си осигурят достъп до суровини и световни пазари.

Резултатът според Маркс ще бъде „оплитането на всички народи в мрежата на световния пазар и по този начин интернационалният характер на капиталистическия режим“

Продължава ли да е прав Маркс със своята формулирана преди 150 години прогноза? Така изглежда! Това се отнася както за нарастващите изисквания към капитала и увеличаващата се концентрация в рамките на малцина крупни офериращи в редица браншове, така и за прогресиращото обмрежване на световната икономика ...

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262484
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031