Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2016 23:11 - Разтърсващото тържество днес в Мюнхен с участието на Меркел и Зеехофер
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
1



Разтърсващото тържество днес в Мюнхен с участието на Меркел и Зеехофер

(По случай 10-годишнината от изграждането в центъра на Мюнхен на синагогата „Оел-Яков“)

Mюнхен, 09.11.2016, 19:00 – 21:00

            Бях разтърсен от това, което видях и чух на това тържество в центъра на Мюхен, предавано изцяло в продължение на 2 часа по основната баварска телевизия АЛФА.

            На него присъстваха федералният канцлер Ангела Меркел, министър-председателят на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, главният рабин на Йерусалим, главният рабин на „Park East Synagoge“ в Ню Йорк, Артър Шнайер и много други известни личности на немския културен, политически и бизнес-свят.

            Слова, изпълнени с много тъга от времето на нацизма и с благодарност към ръководителите на Германия и в частност на Бавария, произнесоха инициаторката на създаването на този Еврейски център със синагога, Шарлоте Кноблох, и двамата споменати по-горе равини от Йерусалим и Ню Йорк.

            Чудесна и вълнуваща реч, изпълнена с тъга за случилото се престъпление и с благодарност към евреите за вековния им принос към баварската култура и обществен живот произнесе министър-председателят Зеехофер, в която той нарече еврейската общност един от 5-те етническо-религиозни корени на Бавария.

            Не мога да пропусна да отбележа факта, че единият от равините и бившият кмет на Мюнхен, по време на когото е създаден Центъра, в словата си уж с малко хумор, но доста настойчиво пожелаха на Меркел и Зеехофер повече единство и по-често да се срещат, имайки предвид доста искри, които прескачаха в пространството през последната година между тях.

            Страшно звучаха словата на главния рабин на Йерусалим, чието семейство е било унищожено, започвайки от Мюнхен и завършвайки живота си в Освиенцим.

            В края на тържеството г-жа Меркел бе удостоена с медала „Оел Якоб“ за нейните заслуги към еврейската общност в Мюнхен и област Горна Бавария, след което тя също произнесе слово на благодарност, посветено на паметта на жестоко унищожението от национал-социалистите евреи.

  

….

            аз още съм под влияние на току що завършилото тържество в мюнхенската синагога .... беше тъжно, страшно, великолепно и разтърсващо - всичко беше казано в прав текст за престъпниците и жертвите, казаха го и евреите и още по-силно тези немски ръководители, които може да имат и много трески за дялане, но имат и устойчиви човешки качества, каквито българските десни обикновено нямат - засега ...

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5343951
Постинги: 5000
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930