Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2016 22:16 - Паметна дата за унгарското въстание 1956 г. – 4 ноември, навлизането на съветските войски (по оригинален документ на маршал Жуков)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Паметна дата за унгарското въстание 1956 г. – 4 ноември, навлизането на съветските войски (по оригинален документ на маршал Жуков)

                На 3 ноември 1956 г. в Текел (близо до Будапеща) по време на преговори с руснаците сътрудници на КГБ на СССР арестуваха новия министър на отбраната на Унгария генерал-лейтенант Пал Малетер (разстрелян на 16 юни 1958).

            На 4 ноември рано сутринта започна въвеждането в Унгария на нови съветски войски под общото командване на маршал Жуков – начало на операция „Вихър“.

            Официално съветските войски нахлуха в Унгария „по покана на правителството“, създадено набързо от Янош Кадар. Бяха окупирани основните обекти в Будапеща.

            За този решаващ ден в историята на Унгарското народно въстание е добре да се запознаем с един забележителен документ от същия ден, написан от маршала на Съветския съюз и герой от Антихитлеристката отечествена война Жуков.

Документът се намира на две места – в Архива на президента на Руската федерация, фонд 3, опис 64, документ 485 – оригинал и в Руския държавен архив за най-нова история, фонд 89, п. 45, док. 23.

Ето моят днешен превод от руски на пълния текст:

„Информация на Министерството на отбраната на СССР до ЦК на КПСС за положението в Унгария по състоянието му в 12:00 ч. на 4 ноември 1956 г.

04.11.1956

Специална папка

Съвършено секретно. Екз. № 1

В 6 часа и 15 мин. на 4 ноември т.г. съветските войски пристъпиха към провеждането на операция по въвеждането на ред и възстановяване на народно-демократичната власт в Унгария.

Действайки по преди това набелязания план, нашите части овладяха основните опорни точки на реакцията в провинцията, каквито представляваха Дьор, Мишколц, Дьондеш, Дебрецен, а също така и други областни центрове на Унгария.

В хода на операцията от съветските войски бяха завзети най-важните възли за свръзка, в това число мощната широкоизвестяваща радиостанция в гр. Солнок, складовете за боеприпаси и оръжие и други важни военни обекти.

Съветските войски, действащи в гр. Будапеща, сломявайки съпротивата на метежниците, заеха зданието на парламента, Централата на Унгарската партия на трудещите се, а също така радиостанцията в района на парламента. Завзети са трите моста през р. Дунав, свързващи източната и западната части на града и арсенала с оръжие и боеприпаси.

Целият състав на контрареволюционното правителство на Имре Наги се скри. Водят се претърсвания.

В гр. Будапеща остана едно крупно огнище на съпротива на метежниците в района на кинотеатъра „Корвин“ (юго-източната част на града). На мeтежниците, отбраняващи тази опорна точка, беше предявен ултиматум за капитулация, а във връзка с отказа на метежниците да се предадат, войските започнаха щурм.

Основните гарнизони на унгарските войски са блокирани. Много от тях сложиха оръжие без сериозна съпротива. На нашите войски е дадено указание да върнат в комадването унгарските офицери, свалени от метежниците, а офицерите, назначени вместо свалените, да се арестуват.

С цел недопускане на проникване в Унгария на вражеска агентура и бягство на главатарите на метежниците от Унгария от нашите войски са заети летищата и здраво са завардени всички пътища на австро-унгарската граница.

Войските, продължавайки да изпълняват поставените задачи, очистват от метежници територията на Унгария.

Жуков“

 

            Съветските войски нанасяха артилерийски удари по огнищата на съпротива и провеждаха „очистване“ чрез силите на пехотата с поддръжка на танковете.

Основни центрове на съпротивата станаха предградията на Будапеща, където местните съвети съумяха да възглавят едно повече или по-малко организирано съпротивление. Тези райони на столицата бяха подложени на най-масираните артилерийски обстрели.

            От 5 до 7 ноември на улиците се водиха боеве. …

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305365
Постинги: 4991
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930