Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 15:30 - Възможната битка в космоса
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 897 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Възможната битка в космоса

关于在空间战役的可能性

След като Китай и САЩ тестваха своите антисателитни ракети, сега и Русия допълни своите възможности в тази насока.

            Спиралата на въоръжаването е в пълен ход. САЩ, Русия и Китай модернизират своя арсенал с атомни оръжия, продължават да изграждат своите капацитети за кибервойна и се готвят и за война в космическото пространство.

Това беше започнато още с встъпването в мандат на Джордж В. Буш, при Клинтън продължи да бъде важен момент в пробуждането на надпреварата във въоръжаването – противоракетен щит за отбрана

Междувременно САЩ и КИтай демонстрираха, че са в състояние да свалят сателити.

През 2007 г. Китай като първа държава в света свали един свой стар сателит на височина 850 км и така предизвика безпокойство в определени кръгове („Китай тества антисателитно оръжие“).

САЩ не се бавиха дълго и през 2008 г. с една прихващаща ракета „SM-3“, изстреляна от разрушителя Aegis-USS Lake Erie, свалиха свой стар шпионски сателит преди навлизането му в атмосферата. Освен демонстрация на сила, това беше и доказателство за действената възможност на противоракетната система, която може да бъде използвана и при война в космоса („Успешната демонстрация“).

Даже и тестовото сваляне на сателити е опасно, тъй като дори и малки части биха могли да повредят други сателити, ракети и космически апарати, включително онези, които са на път за или от космическата станция.

Русия и Китай няколкократно поискаха да бъде сключено споразумение, с което да се забрани милитаризирането на космоса. По този въпрос САЩ никога не проявиха интерес! („Китай обвинява САЩ в двуличие“). Винаги се изтъкваше това, че има стремеж към военно превъзходство  - правителството на САЩ подчертава правото си „за самозащита в космоса“.

 Надпреварата продължаваше. Така например Китай тества през 1913 г. една антисателитна система – бяха пуснати с сателита, които там трябваше да работят координирано помежду си. Вероятно целта е била да бъдат разрушавани сателити на противника или да бъдат те повреждани или извеждани от орбита („Тества ли Китай ново антисателитно оръжие?“).

Пентагонът от своя страна експериментира от 2010 г. насам с обгърнатите в тайна космически дронове, респ. повторно използваемите космически апарати „X-37B“, които понастоящем са в своята 4-та мисия. Такъв апарат беше изстерлян на 15 май 2016 г. с преполагаема орбита на 250 км от земята. Дали с това ще бъдат тествани определени технологии – сега трябвало да се тества нов двигател (XR-5A) и да се види поведението на различни материали (Materials Exposure and Technology Innovation in Space - METIS), или пък става въпрос за ново антисателитно оръжие, или се търсела възможност да се ремонтират собствени сателити – все още не е известно.

Съществуват предположения, че Русия през 2014 г. също е започнала да експериментира оръженйна техника в космоса. С 3 сателита на орбита е изпратен обект „2014-28E“. Било е набюдавано, че неговата височина е била променена няколко пъти, което предизвика предположения, че става дума за антисателитно оръжие („Тества ли Русия космически оръжия?“).

Наскоро беше съобщено, че Русия на 25 май т.г. за втори път успешно е тествала антисателитната ракета Nudol от космодрума „Плисецк“ северено от Москва. С ракетата Русия щала да може да разрушава сателити, които във всеки случай както се разбра ще са важни в една война.

На 19 май 2016 г. Пентагонът започна Военното учение „Schriever Wargame 2016“, при което става втпрос за космически сценарии в зоната на Европейското командване. В частност в играта се вкарва противник, който който иска да постигне стратегически цели в космоса и киберпространството. Нали разбираме, че не става въпрос за арабски терористи, а за 2 съвсем ясни държави.

В Пентагона предупредиха, че както Русия така и Китай развиват космически оръжия. Така например генерал-лейтенант David J. Buck от американските ВВС каза през март 2016 г. пред комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, че САЩ вече не можели да бъдат сигурни, дали разполагат с превъзходство в космическите си капацитети. Възможни противници можели да повлияят на „космически ефекти“, върху което особено трябвало да се замислим, тъй като отбраната на САЩ щяла да става все повече зависима от космическите капацитети, което противникът бил разбрал.

Счита се, че от 2014 г. насам Русия е станала особено активна по този въпрос и била удвоила броя на своите нови сателити. Тъй като Русия и Китай развивали „counter-space technologies", трябвало Пентагонът също да създаде „активна защита на нашите космически системи“.

Русия разработи освен всичко и космическата отбранителна система „S-500 Прометей“. Тестването й започна през 2016 г. Далечината на прихващане от ракетата трябвало да бъде 600 км, височината 200 км, едновременно ще бъдат изстрелвани 10 балистични ракети, както и такива, които ще летят с хиперзвукова скорост. Освен ракети, с тази система ще могат да бъдат сваляни и самолети, дронове, сателити с ниска орбита или космически оръжейни системи. S-500 се счита за отговор на реакетната отбранителна система на САЩ.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5312474
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930