Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2016 15:20 - Изпусна ли България влака? - Китайският президент Си Дзинпин в металургичния завод Смедерово с основен акционер китайска фирма
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 837 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.06.2016 18:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изпусна ли България влака? - Китайският президент Си Дзинпин в металургичния завод Смедерово с основен акционер китайска фирма

Белград / Пекин, 19.06.2016

(Поука за председника Р. Пл.)

Президентите на Сърбия и Китай, Си Дзинпин и Томислав Николич, пристигнаха към 10 ч. днес Смедерево (斯梅代雷沃) , където посетиха стоманодобивния комбинат (钢铁厂之) , ставащ в края на юни собственост на китайската компания 河北钢铁集团有限公 (HeSteel Group Co.,Ltd -"HBIS"). Домакин на двамата президенти в Смедерево е премиерът Александър Вучич, който каза, че това е голям ден за Сърбия. С обиколката си в сръбския стоманолеярен завод президентът Си приключва 3-дневното си посещение в Република Сърбия.

Президентът Николич каза, че днес е паметен ден не само за работниците в стоманодобивния комбинат и техните семейства, но и за всички граждани на Сърбия.

Президентът Си пожела успешно сътрудничество в завода между китайската и сръбската страни. „Уверен съм, че интензивното сътрудничество със стоманодобивниците ще прояви блясък и жизненост и ще изиграе активна роля в подобряването на живота на сръбския народ и в увеличаване на заетостта“, каза Си.

            „Благодарение на Китайската народна република, президент Си Цзинпин и неговото приятелство с президента Николич намерихме спасителен пояс за стоманолеярния завод“, каза Вучич в реч пред множеството събрали се.

Премиерът произнесе речта си пред 12 000 души, които дойдоха да поздравят китайския президент.

            В последния ден от посещението си в Сърбия, преди да дойде при стоманодобивниците в Смедерево, китайският президент положи венец пред паметника на Незнайния герой на хълма Авала южно от Белград.

            В речта си премиерът Вучич се обърна към присъстващите и благодари на всички синдикати в стоманодобива и на всички служители,като каза: „Знаех, колко трудни моменти ще преживеем!“

„Имахме хиляди срещи, все питаха дали ще можем да издържим – намерихме междинно решение, а след това и истинското спасение благодарение на Китайската народна република, на президента Си Дзинпин и на неговото приятелство, което се установи с президента Николич“, каза Вучич.

Президентът Си посочи, че целта на неговото посещение в Сърбия е да се задълбочи традиционното приятелство, да се насърчи сътрудничеството и се издигнат китайско-сръбските отношения на ново ниво.

Президентът Николич каза, че се очаква рехабилитацията на комбината и реекспортът да допринесат за развитието на Сърбия.

            „С това историческо посещение ние навлязохме в нова ера на нашите отношения, на политическо равнище те са пословично отлични, а отношенията между  нашите народи са приятелски“, каза Николич.

„Със своята безрезервна поддръжка Китай ни доказа, че е наш приятел и че на него можем да се осланяме“, изтъкна президентът Николич.

            Председател на Управителния съвет на "Хестил" Ю Юн (于勇) каза, че посещението допълнително ще насърчи развитието на стоманолеярния завод.

„С модерната и щадяща околната среда технология и упорита работа ние ще създадем най-конкурентното стоманодобивно предприятие в Европа и ще направим в бъдеще това, което желаят за бъдещето правителството на Република Сърбия и работниците-стоманолеяри“, каза Ю Юн.

На церемонията в Смедерево присъстваха членове на правителството, както и бившият премиер на Република Сръбска Милорад Додик.

            Медийният интерес към посещението в стоманолеярния завод е голям, като 7 часа преди това новинарските екипи от Сърбия, Китай  и международни медии се събраха в Двореца на Сърбия, от където те организирано заминаха за Смедерево.

Магистралата от Белград до Смедерево беше временно затворена, полицаи по бяха разположени по пътя, за да се гарантира маршрута за преминаването на китайския президент.

            Договоът за стоманолеярен завод "Смедерево" бе подписан преди два месеца  между представители на Сърбия и китайската "Хестил". Китайската компания ще започне нова стабилна фаза на експлоатацията на сръбския стоманолеярен завод - увеличаване на производството, намаляване на разходите, нови инвестиции и продукти.

Президентът  Си Дзинпин приключи 3-дневното си посещение в Белград, по време на което той се срещна с висши правителствени лица. На втория ден от високата визита бяха подписани 22 двустранни споразумения.

Следват названията на споразуменията на сръбски език:

* Заједничка изјава Србије и Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства

* споразум из области грађевинарства, инфраструктуре, телекомуникација, трговине, одбране, медија

* споразум о привредно-техничкој сарадњи Србије и Кине за 2015.  и за 2016. годину

* Меморандум о разумевању између министарства сарадњи Србије и Секретаријата за сарадњу између Кине и земаља Централне и Источне Европа за успостављање Центра за сарадњу у области саобраћаја и инфраструктуре између Кине и земаља Централне и Источне Европе

* Споразум о развоју сарадње у области производних капацитета

* Споразум о сарадњи у области одбрамбене индустрије

* Меморандум о разумевању и унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност

* оквирни споразум о промоцији сарадње у области трговине, туризма и телекомуникација

* Кредитни финансијски споразум који прати Оквирни уговор за испоруку опреме и материјала, извођење радова и пружање услуга за реализацију пројекта ALL IP трансформације

* Оквирни уговор за испоруку опреме и материјала, извођење радова и пружање услуга зареализацију пројекта ALL IP трансформације

* Министар финансија Душан Вујовић је са председником Ексим банке потписао Меморандум о разумевану о сарадњи између те две институције

* Меморандум о разумевању и заједничком улагању у пројекти обновљивих енергија у Србији

* Меморандум о разумевању за финансирање и изградњу електране за производњу електричне енергије од отпада у Србији

* Меморандум о разумевању између Дипломатске академије Србије и Кинеског универзитета за спољне послове и Кинеске дипломатске академије

* Министар просвете Срђан Вербић и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг потписали су Меморандум о разумевању између два министарсва о финансирању развојних и истраживачких пројеката

* Министри културе Иван Тасовац и Луо Шуганг - Програм сарадње у области културе и уметности за период од 2017. до 2020. године

* , док је Тасовац са замеником директора Канцеларије за информисање Државниог савета Кине Гуо Веимином - Меморандум о разумевању између министарства и те канцеларије.

* Директори Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић и директор Кинеског међународног радија Ванг Г"Нијен - Споразум о сарадњи тих медијских кућа

* Меморандум о разумевању за пројекат отпадне воде

* Споразум о успостављању пријатељских односа између Крагујевца и града Сиана

* писма о билатералном валутном своп аранжману између НБС и Народне банке Кине

 

ВЪПРОС КЪМ КОМПЕТЕНТНИТЕ:

Изпусна ли България влака или са я качили на по-добър влак?

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5329326
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930