Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 20:43 - Пояснения на китайския военен експерт Ли Дзйе за съвместното компютърно учение на китайската и руската противоракетна отбрана през май
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 978 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пояснения на китайския военен експерт Ли Дзйе за съвместното компютърно учение на китайската и руската противоракетна отбрана през май

Пекин, 04.05.2016

(Особености на първите китайско-руски компютерни командно-щабни учения по противоракетната отбрана на двете страни)

Информационнотo бюро na Министерството на отбраната на КНР, заяви на 3 май, че въоръжените сили на Китай и Русия ще проведат през май т.г. в Централния научно-изследователски институт на войските на въздушно-космическата на отбрана на Министерството на отбраната на Русия за пръв път компютърни командно-щабни учения по ПРО „Въздушно-космическа безопасност – 2016“.

1. В какво се заключават особеностите на предстоящите учения?

На този и други въпроси отговори военният експерт на Китай Ли Дзйе в интервю пред вестник Хуанцю шибао.

            Предстоящите учения са насочени главно към предотвратяването на неочаквани и провокационни териториални нападения с използването на балистични и крилати ракети, тези учения не са насочени срещу трета страна. Ли Дзйе обясни, че т.н. компютърни учения по противоракетна отбрана обхващат използването на съвременна техника за моделиране на базата на комютър. На първо място ще бъдат проектирани пътищата, честотата, методите на ракетните нападения от страна на вражеските сили, ще бъдат също така задействани системите на командване и управление на свръзката, радарите, а след това ще бъдат предприети необходимите ответни мерки.“

            2. И Китай, и Русия са провеждали изпитания, в какво се състоят преимуществата за страните?

По мнение на Ли Дзйе, „противоракетният комплекс на Руската федерация притежава оборудване за предварително оповестяване и високо ниво на мерките по контраатака и подготовка. Например, създадена е МНОГОПЛАСТОВА СИСТЕМА ЗА ОТБРАНА, система обороны, в състава на която са противоракетните системи S-300,  S-400, S-500 и A-135, способни да прехващат различни цели; система за предупреждение, в която влизат въздушно-космически спътници за ранно предупреждение, отдалечени радиолокационни станции за откриване на наземното и морско базиране, самолети за далечно радиолокационно откриване и насочване; освен това се осъществява максимално откриване на обектите за атака.

 3. Що се отнася до Китай, макар че способностите за предупреждаване постоянно се усъвършенстват, в цялост китайската система изостава от руската.

Обаче Ли Дзйе отбеляза, че китайският вариант на „Иджис“ (Aegis combat system - 宙斯盾戰鬥系統) може да осъществява изпреварващо разгръщане, да проследява и търси управляеми снаряди на вражеските сили с помощта на радари за далечно действие. Руската страна засега не разполага с такава възможност.

            4. Ли Дзйе счита, че „китайско-руските противоракетни учения не се ограничават само със символично значение. Подобни маневри не само свидетелстват за това, че Китай и Русия се поддържат взаимно политически и морално. Съвместните учения по противоракетна отбрана означават взаимна опора по външната отбрана и по този начин страните няма да се оставят да бъдат подложени на неприятелско нападение.

            5. Доколко дълбоко ще бъде осъществявано взаимодействието между страните в хода на предстоящите компютърни командно-щабни учения по противоракетна отбрана?

Ли Дзйе отбеляза, че САЩ и Япония пподдържат дълбоко сътрудничество в тази област, вече преминаха към военна практика, осъществяват всестранен обмен на данни. КНР и РФ за пръв път ще проведат подобни учения, още повече че компютърните системи на двете страни са различни. Страните на първо място трябва да реализират предаването на данни, информационно съобщение, връзка в областта на управлението и контрола, да обединят всичко в една система, да унифицират езика, информацията и подходите, за което е необходимо многократно компютърно моделиране.

            6. Ли Дзйе в интервюто за вестник „Хуанцю шибао“ заяви, че „въоръжените сили“ на Китай и Русия е необходимо да уточнят връзката, повече да узнаят за особеностите, преимуществата и недостатъците един друг, а после да се учат един от друг, да въвеждат данните в компютрите и да проверяват осъществимостта на вариантите за противоракетната отбрана.

            Трябва да се отбележи, че в крайна сметка всякакви учения трябва да бъдат проверени във военна практика, на командващите също им е необходимо да отчитат човешкия фактор. Изборът на план за действие трябва да се осъществява в съответствие с нивото на подготовка на войските, бойния дух на военослужещите, метеорологичните условия.  Само при съвместяване на военните учения с бойната подготвка може максимално точно и систематично да се отрази военното положение на практика.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305338
Постинги: 4991
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930