Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2016 19:37 - СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА КИТАЙ КЪМ САЩ във връзка със системата за ПРО „THAAD“
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1017 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СЕРИОЗНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ НА КИТАЙ КЪМ САЩ във връзка със системата за ПРО „THAAD“

(Какво стои зад разполагането на американската система за противоракетна отбрана  THAAD в Корея?)

Пекин, вестник „Синцзинбао“, 18.02.2016

Според редица съобщения Южна Корея и САЩ възнамеряват да създадат съвместна работна група и официално да пристъпят към обсъждене на разполагане на американската система за ПРО „THAAD“ в Южна Корея. Освен това, американски отряд от морската пехота на десантен кораб-невидимка официално се е отправил към Южна Корея за участие в заплануваните за началото на следващия месец съвместни военни учения. САЩ и Корея засилиха посоката на съвместните  си военни дейности срещу КНДР. САЩ разгърнаха крайномащабни операции на Корейския полуостров, но да бъде удържана КНДР не е така лесно.

*********************************************************************************************

След разполагането на системата за ПРО в Южна Корея, тя ще стане първата страна със завършен комплекс от системата „THAAD“ извън границите на САЩ, което влече след себе си огромни предизвикателства към стратегическия баланс в региона и към стратегическата сигурност на Китай. Системата „THAAD представлява важна част от програмата за ПРО на САЩ, системата ефективно прехваща ракети със среден и далечен радиус на действие. Радиусът за откриване може да достига до 2000 км, което нанася пряк ущърб на статегическите интереси на Китай, а също така хвърля сянка върху интересите на сигурност на други страни  от региона.

********************************************************************************************

От която и страна да бъде разглеждана ситуацията – дали от диапазона на прехващане, разстоянието на радиолокционното откриване или други нива – използването от САЩ на системата „THAAD“ срещу КНДР е изцяло несъразмерно, все едно да стреляш „от оръдие по врабчета“! Oчевидно e, чe наблюдението за северокорейски балистични ракети е САМО ПРЕДЛОГ ЗА САЩ ЗА РАЗПОЛАГАНЕТО НА СИСТЕМАТА ЗА ПРОТИВОВЪЗДУШНА ОТБРАНА „THAAD“ на Корейския полуостров, при което основната цел е сдържането на Китай и Русия, а също така поддържането на ДОМИНИРАЩАТА ПОЗИЦИЯ НА САЩ В АЗИАТСКО-ТИХООКЕАНСКИЯ РЕГИОН.

********************************************************************************************

Системата „THAAD“ заедно с военната система на САЩ в Южна Корея ще се превърнат в клон от ГЛОБАЛНАТА СИСТЕМА НА ПРО НА САЩ., ще станат важна част от ПРО в Източна Азия. Системата за ПРО „THAAD“ се отличава с висока системна съвместимост на данните, простота на модернизацията, след въвеждането й в Южна Корея САщ с лекота ще модернизират системата в съответствие със своите стратегически потребности – по такъв начин радиусът за откриване на радарите от системата на ПРО ще може да достига 4000 км, което ще стане СЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ СТРАТЕГИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ НА КИТАЙ.

********************************************************************************************

Независимо от това, че САЩ твърдят, че системата на ПРО „THAAD“ представлява противоракетен комплекс, няма никакви съмнения, че тя притежава мощния потенциал ЗА АТАКИ. Следващата крачка след разполагането на „THAAD“ в Южна Корея може да стане съединяването със системата на ПРО на Япония, което ще превърне САЩ, Япония и Южна Корея в „МАЛЪК БЛОК    Н А Т О“, което ще постави под заплаха съществуващият регионален баланс.

*********************************************************************************************

В миналото Азиатско-Тихоокенаският Регион винаги се е придържал към баланс на настъпателните и отбранителните сили, а разполагането на системата за ПРО „THAAD“ може да нанесе СЕРИОЗЕН УДАР ВЪРХУ СТРУКТУРАТА НА СИГУРНОСТ НА КИТАЙ И РУСИЯ, а също върху стратегическия баланс на целия регион. Като се започне с дисбаланс на стратегическите наступателни и отбранителни възможности в региона, ще бъде предизвикан НОВ РУНД НА НАДПРЕВАРАТА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО, което ще окаж разрушително въздействие върху международната сигурност и стратегическата устойчивост. Един ливански телевизионен канал направо зяви, че САЩ исползват ядерните опити на КНДР за прокарване на своята програма за ПРО: “ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВА НАРУШАВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА СИГУРНОСТ ДАЖЕ В ПО-ГОЛЯМА СТЕПЕН ОТКОЛКОТО ПРОТИВОЗАКОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА КНДР”.

**********************************************************************************************

Темата за разполагане на системата „THAAD“ се отличава с голяма чувствителност, мнозина в самата Южна Корея застават срещу разполгането на системата на територията на страната.

Разполагането на „THAAD“ може да доведе до нарастване на напрежението в Северо-Източна Азия, да нансе удар на международния имидж на Южна Корея и да предизвика други сериозни „странични ефекти“.

 

* Като автор на статията е посочен Се Юнлян, доктор на Академията за военни науки на Китай.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: THAAD - Terminal High Altitude Area Defense - противоракетен комплекс за подвижно наземно базиране за високо задатмосферно прехващане на ракети със средна далечина. Главен разработващ: Lockheed Martin Missiles and Space.

Корпорацията „Lockheed Martin“ е най-голямото в света предприятие на Военно-промишления комплекс. 95 % от доходите си компанитая получава от поръчките на  Министерството на отбраната на САЩ, от други агенции и департаменти на правителството на САЩ, а също и от задгранични поръчители.

 

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5333145
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930