Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2016 19:22 - Позицията на Китай по въпросите на тероризма
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1252 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Позицията на Китай по въпросите на тероризма

Пекин, 11.01.2016: „Международнaта борба с тероризма трябва да тръгне по правилния път!“

**************************************************************************

(Тази позиция е публикувана като материал на Китайския институт за международни  отношения)

***************************************************************************

През 2015 г заплахата от тероризма спрямо международната общност постоянно нарастваше. През новата година международната обстановка в борбата с тероризма както и преди не внушава оптимизъм. Разглеждайки въпроса на международно ниво, си струва да се замислим по това, че в някои големи страни е възникнало следното явление: КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДАДЕНА СТРАНА СЕ ВКЛЮЧВА В БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА, ТОЛКОВА ПО-НЕУДЪРЖИМА СТАВА ДЕЙНОСТТА НА ТЕРОРИСТИТЕ.

***************************************************************************

П Р И Ч И Н И Т Е :

За по-малко от 2 години екстремистката организация „Ислямска държава“ стана основна терористична заплаха, с която се сблъска световната общност, като тук могат да се отделят 2 причини: ПЪРВАТА се заключава в безредиците в Близкия Изток. В този регион са силни религиозните и етническите конфликти; възникват исторически противоречия, в някои страни източник на безредиците станаха политическите, икономическите и социалните проблеми. Действителността показва, че тези фактори вече се използват от терористите. ВТОРО, вмешателството на западните страни. Като започнем с намесата във войната в Ирак през 2003 г , с намесата в ситуацията в Либия и Сирия през 2011 г, задълбочиха се безредиците в Близкия Изток, което създаде хранителна почва и пространство за развитие на тероризма.

***************************************************************************

В сегашния момент в страните от Близкоизточния регион и извън неговите граници се образуват различни лагери по борбата с "ИД", но още не е сформиран единен фронт. Всеки лагер продолжава да твърди за активизацията на борбата си против "ИД", обаче резултатите не са особено забележими. ОСНОВНАТА ПРИЧИНА с състои в това, че въпреки „общата цел“ на борбата против „ИД“, политическите мотиви, стоящи зад нея, са съвършено различни. Някои страни превръщат „борбata с тероризма“ не в цел, а в средство за реализация на други национални интереси на тези страни.

***************************************************************************

Едновременно с това, борбата с тероризма, която се опира само на военни средства, както и преди представлява доминиращия ход на мисленето на мнозина, ИРАК И СИРИЯ СТАНАХА ПРАКТИЧЕСКИ ИЗПИТАТЕЛНА ПЛОЩАДКА ЗА НОВИ ВИДОВЕ ОРЪЖИЯ. Освен това развитието на ситуацията показа, че военните атаки представляват само един от аспектите на борбата с тероризма, А ПО-ВАЖНО Е ОТСТРАНЯВАНЕТО НА КОРЕННИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА ЯВЛЕНИЕ. Изхождайки от практическата гледна точка, ако не бъдат възстановени регионалната сигурност и стабилност, икономическото развитие и общественият прогрес, то трудно ще бъдат постигнати съществени резултатв в борбата с тероризма.

***************************************************************************

КИТАЙ СЪЩО ПРЕДСТАВЛЯВА ЖЕРТВА НА ТЕРОРИЗМА, на международно ниво в Китай също се увеличи броят на терористичните атаки и жертвите. Китай предприема всевъзможни мерки за предотвратяване на участието на китайски граждани в чужбина в международната терористична дейност, което представялва важна част от международната борба с тероризма; Китай предотвратява и пресича тероризма вътре в страната не само изхождайки от основните интереси по осигуряване  на основните интереси по създаване на безопасност за населението, не само за поддържане на националната сигурност на Китай, но също и за това, щото да изиграе своята роля в международната борба с тероризма. Защитата на задграничните интереси на Китай означава, че Китай придава голямо значение на сътрудничеството в сферата на  националната сигурност, а не води борба с тероризма "в едностранчив ред".

***************************************************************************

Китай решително се бори против всички форми на  тероризма, което съществено се отличава от приетите в някои западни страни „двойни стандарти“, които пречат на международното сътрудничество в борбата с тероризма. Китай поддържа участието в Съвета за сигурност на ООН в качеството си на една от водещите държави, помага да се координира сътрудничеството в международната борба с тероризма, което представлява ЗНАЧИТЕЛНАТА РАЗЛИКА СЪС ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ, които в качеството на отправна точка разглеждат само собствените си интереси, а в качеството на крайна точка – „изгодния“ тип борба с тероризма.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Китай поддържа стратегията на борба с тероризма, която включва „комплексното управление“ и „ВЗЕМАНЕТО НА МЕРКИ ПО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРИЧИНИТЕ И ПОСЛЕДСТВИЯТА“, което много се различава от някои страни, антитерористическата стратегия на които включва само „ОТГОВОР НА НАСИЛИЕТО С НАСИЛИЕ“.

***************************************************************************

Китай прие „Закон за борбата с тероризма на Китайската Народна Република“, в който се подчертава, че в съответствие със закона РЕШИМОСТТА НА КИТАЙ ДА СЕ БОРИ С ТЕРОРИЗМА Е НЕПОКОЛЕБИМА. Китай не само ще продължава да се придържа към борбата с тероризма, представляващ заплаха за националната сигурност, но и активно ще участва в международната борба с тероризма от гледна точка на общите интереси на международната общност.

 



Тагове:   китай-тероризъм,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316118
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930