Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2015 17:23 - Ханс Зьолнер – протестният глас на баварския и другите германски народи
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 866 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.11.2015 17:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ханс Зьолнер – протестният глас на баварския и другите германски народи

Роден на 24 декември 1955 г. (Коледа) в Бад Райхенхал (Бавария). Истинското му име е Йохан Михаел Зьолнер. Пише и композира песните си, които са обществено хапливи и ги изпълнява музикално на китара и устна хармоника. Освен тези протесни песни, той изпълнява и т.н. „баварско реге“ заедно със своя оркестър. Представител е и на новата народна музика.

            Зьолнер пише текстовете си, които са критично насочени към обществото и системата, включително и срещу управляващата в Бавария партия „Християнсоциален съюз“ на баварски диалект. Известен е и като поддръжник на идеята за легализиране на марихуаната.

Поради притежаване на опиати той беше подлаган многократно на следствени процедури, които обаче не можаха да доведат до нито една присъда.

На 3-годишна възраст постъпва в католическата детска градина Свети Цено в Бад Райхенхал. От 1961 до 1970 учи в Основното училище в родния си град.

От 14-годишна възраст членува в Съюза на народните носии „Марцол“, който се наложило да напусне заради дългите си коси.

На 15 години започва 3-годишен курс за готвач и го завършва успешно.

Следва 1 година безработица, след която той влиза в казармата на Бундесвера. Сле 3-месечно военно обучение напуска военната служба, заменяйки я (законно) с т.н. Цивилна служба в гр. Вайлхайм, която завършва след 16 месеца.

Между 15 и 18 годишен Зьолнер се аучава да свири на китара.

Премества се в баварската столица Мюнхен и там е 2 години безработен. През тези години той написва първата си песен „Най-после работа“. След това завършва курс за механик на товарни автомобили, който завършва успешно.

По време на учебния период от втората професия той компонира всички песни за своя музикален дебют. След като усвоява за няколко години подарената четиригрифна китара, той (според неговите думи) започва заедно със своето средно свирене и средното си пеене.

 Първите му концерти са през 1979 г. на тогавашната мюнхенска Малка сцена „Робинзон“. След 3 години спечелва с 1-во място певчески конкурс в Траунщайн, а през 1982 записва първия си албум при независимата „PPM (Powerplay Music Records)“. Там записва и албуми перз 1986 и 1987.

 През 1988 Зьолнер напуска „PPM“, за да сключи договор с мюнхенската „Independent Label Trikont“.

Първият му албум при Триконт наречен „Хей държаво!“ до ден днешен е един от най-успешните негови албуми.

По същото Зьолнер започва сътрудничеството с мюнхенския китарист Петер Шнайдер, за да основат една Реге-банда с баварски текстове.

През 1989 двамата записват студиоалбума „Вибрацията на бавареца“; когато през 1990 албумът излиза и от компанията на Шнайдер „Label United Sounds“, постига голям успех и не след дълго  организаторите на известния „Reggae Sunsplash Festival“ ангажират Зьолнер и бандата „Вибрацията на бавареца“ за шоуто си.

Често критичните към обществото и държавата текстове превръщат твърде рано Зьолнер в „познайник на полицията“. Особено силно се влошава отношенито му към т.н. „правова държава“ след първата му почивка на Ямайка през 1986. След пребиваването му в родината на регето, той се застпил за легализацията на марихуаната.

През периода 1990 – 1999 Зьолнер осъществява многобройни турнета с бандата си из Германия и Австрия.

През 1992 Зьолнер публикува албума си „Чарли“, който заедно с „Хей, държаво“ става най-успешният.

През август 1993 Зьолнер напуска католическата църква, като преминава към религиозното учение „Растафари“. В същото време решава да стане вегетарианец и пацифист.

През 1995 Зьолнер публикува албума „Grea Gцib Roud“, през 1997 „A jeda”, който също се радва на голям успех.

От 2000 той пее на концерти и записва с бандата „BayamanґSissdem“ нови албуми, също с успех. Съставът на тази банда е непроменен от 2009 г. (китара, бас, акордеон, ударни, кейборд и орган, и перкусия).

През 2004 г. Ханс Зьолман написва самостоятелно първата си книга „BloЯ a Gschicht“. Бенефис-концерт се провежда на 30 юли 2005 в родния му град Бад Райхенхал.  

Тъй като през 2009 общинското ръководство на Бад Райхенхал му отказва поисканата зала, за да се противопостави на беззаконието, той организира седяща блокада на сградата от 16 януари до 10 февруари 2009, а провежда концерта си  в развалините на една срутила се спортна зала за лед.

Твърдата и способна глава на Зьолнер е възнаградена, като през 2009, на един от най-значителните и големи народни фестивали в Европа, „TFF.Rudolstadt“, получава Германската световна награда за музика „Рут“. Журито съобщава, че по този начин оценява „един пишещ и пеещ анарх на германската музикална сцена, който дълбоко е вкоренен в баварското езиково и жизнено пространство“.

Албумите на Зьолнер не спират и досега.

Основната и препочитана тема на Зьолнер в неговото творчество е СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА МАЛКИЯ ЧОВЕК. Това са често проблемните теми за безработицата и злоупотребите във съдебната власт, аспекти на семейния живот и др. Неговите дискове обикновено са подбраните части от концертите на живо.

Събития около напрежението между Зьолнер и държавата заслужават отделни страници …

07.03.2005, Ханс Зьолнер пише:

„Аз обичам тази страна и моята Родина, аз обичам този свят и живеещите в него хора и живи същества във всичките им цветове и езици и мирис. Аз признавам многообразието и затова всички деяния на насилие, болки и страхове са петно върху нашето вече не живеещо в съзвучие с природата общество.“

„Ich liebe dieses Land und meine Heimat, ich liebe diese Welt und die darauf lebenden und seienden Menschen und Lebewesen in all ihren Farben und Sprachen und Gerьchen. Ich erkenne die Vielfalt an und alle Gewalttдtigkeiten, Schmerzen und Дngste sind ein Geschwьr unserer nicht mehr im Einklang mit der Natur lebenden Gesellschaft.“




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316183
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930